Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Kıbrıs sorununun çözümü noktasında çok büyük çaba ve uğraşlar verdik. Özellikle rahmetli Denktaş ömrünü bu soruna çözüm aramakla geçirmişti" dedi.

Avrasya Üniversitesi Yomra yerleşkesinde düzenlenen mezuniyet törenine katılan Eroğlu'na, üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Yıldız ve Rektör Prof. Dr. Aşkın Asan tarafından Onur Doktora Diploması verildi.

Eroğlu, diploma töreninin ardından yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümü noktasında yıllardır uğraş verdiklerini söyledi.

Karşı tarafın Kıbrıs konusunda aşırı istekleri olduğunu dile getiren Eroğlu, "Kıbrıs sorununun çözümü noktasında çok büyük çaba ve uğraşlar verdik. Özellikle rahmetli Rauf Denktaş, ömrünü bu soruna çözüm aramakla geçirmişti ama karşı taraf maalesef gözü doymaz bir noktada olduğu için aşırı isteklerle karşımıza çıkmakta, ortaya konulan her öneriyi elinin tersiyle itmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı döneminde Kıbrıs'ta bir çözüme varılması için çalıştıklarını belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Aşırı isteklerle Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünün devamını sağlıyorlar. Kıbrıs çok önemli bir yerdir. Orta Doğu'da bir ateş çemberi var. Kıbrıs'ta göründüğü gibi 1974'den itibaren kan akmamaktadır, silah sesi duyulmamaktadır. Çünkü Türkiye'nin 40 bin askeri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının güvenliği için orada bulunmaktadır. Etrafa baktığımızda kanlar akarken, biz huzur içinde olduğumuza göre Türkiye'nin garantörlüğünün ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor."

Törene, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Milletvekilleri Adnan Günnar ve Ayşe Sula Köseoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, akademisyenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Konuşmaların ardından dereceyle mezun olan öğrencilere diplomaları verildi. Tören, öğrencilerin keplerini havaya atmasıyla sona erdi.