Tuğçe Ülkü Aydın 

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter ve Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Akyön'ü kabul etti.

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Akyön kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin kuruluşunun 446’ncı ve Kıbrıs Türk halkına devrinin 61’inci yıl dönümü nedeniyle15 Nisan Cumartesi günü yapılacak etkinliklere, Eroğlu’nu davet etti.

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter de, etkinlikler hakkında bilgi vererek, 15 Nisan Cumartesi saat 10.00’da Lefkoşa AKM’de “Kadın ve Vakıf”’ konulu panel düzenleneceğini söyledi.

Kıbrıs’ta kurulan 2 bin 200’den fazla vakıf olduğunu anımsatan Benter, vakıfların kurulmasında kadınların çok büyük katkıları olduğuna değinerek, panelde bu konulara değinileceğini anlattı.

Benter, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü öğrencilerinin “Sevgi Oratoryosu” ve oda orkestrasının panelde dinleti de sunacağına işaret ederek, panelin konuşmacılarının Türkiye’den katılacak 3 vakıf uzmanının yanında, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı olacağını kaydetti.

Benter, aynı gün öğleden sonra ise geleneksel İyilik Festivali’nin ikincisinin Selimiye Meydanı’nda gerçekleştirileceğini belirtti.

EROĞLU

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, vakıfların önemine işaret ederek, yapılacak etkinliklerin çok anlamlı olduğunu vurguladı.

Panelin konusunun vakıflar ve kadın olmasının ayrıca güzel olduğunu ifade eden Eroğlu, Vakıflar İdaresi’nin Kıbrıslı Türklere devredilmesi sürecini anlattı.

Bugün yeniden başlayan müzakere sürecine de değinen Eroğlu, yeni süreçte vakıflara sahip çıkılmasının gerekliliğine işaret etti.

Vakıf mallarının devredilemeyeceğini vurgulayan 3. Cumhurbaşkanı Eroğlu, İngiliz İdaresi döneminde devredilen vakıf mallarından dolayı yaşanan sıkıntıları da hatırlattı.

Yeniden başlayan müzakere sürecinde, mülkiyet ve toprak konusunun önemine işaret eden Eroğlu, halkın toprak konusundaki hassasiyetine dikkat çekti.

Sadece toprak vermekle bir anlaşmaya varılamayacağını artık herkesin bildiğini belirten Eroğlu, 40 yıl sonra insanları yerinden sökmenin kolay olmadığını kaydetti.

Eroğlu, artık hemen hemen herkesin Kıbrıs’ta bir anlaşma arzusu içinde olduğunu, ancak bunun bütünlüklü ve Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyacak, halkı tatmin edecek bir anlaşma olması gerektiğini vurguladı.

Güvenlik konusunun önemine de değinen Eroğlu, TC’nin etkin ve fiili garantörlüğünün, Rum tarafına kabul ettirilerek, Rum tarafının ayak oyunlarını engellemek gerektiğini kaydetti.

Ülkede hakim olan barış ortamının devamının önemine de işaret eden Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta geçmişte yaşanan acıların tekrar yaşanmamasını, halkın ülkesinde huzur ve güven içinde yaşayabileceği bir ortam istediklerini sözlerine ekledi.

Yeniden söz alan Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter ve Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Akyön de, vakıf mallarına sahip çıkmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, yapılan çalışmalar hakkında Eroğlu’na bilgi verdi.