Ceren ERCİH 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Talat, Rum tarafı için bazı bölgelerin manevi ve kültürel önemi olduğunu ancak “bu yerleri istiyoruz” şeklinde resmi bir haritanın ortaya konmadığını belirttiği programda, bunu yapanların Eroğlu yandaşları olduğunu iddiasında bulundu. Eroğlu’nun 5 yıldır çözüm için hiçbir şey yapmadığını belirten Talat, CTP Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber’in ise çözüm görüşmeleri için kadrosunun şimdiden hazır olduğunu bildirdi. “Kıbrıs Türküne düşen görev Eroğlu’na güle güle demektir” diyen Talat, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun birinci turdan eleneceği yönünde iddiada bulundu. 

“EROĞLU’NUN DESTEKÇİLERİNİN UYDURMASI” 

Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin yerini istimlak etmesi konusunda “İstimlak konusunda biz daha temiz değiliz. Biz koçan veriyoruz insanlara” şeklinde konuşan Talat; “Rum tarafı yerleşim yerlerini istiyor, bu çok doğru bir yaklaşım değil. Bazı yerlerin Kıbrıs Rum halkı için manevi ve kültürel önemi olduğu ifade edilmiştir. Müzakereler sırasında, resmi olarak bu yerleri istiyoruz diye bir yaklaşım ortaya koymamışlardır. Bunlar, Kıbrıs Türkü’nün çözümden uzaklaşması amacı ile çözümsüzlüğün lideri konumundaki Eroğlu’nun destekçilerinin uydurmasıdır. Sayın Eroğlu da buna tabii göz yummuş veya destek olmuştur. Böylece gerçek olmayan bir durum yaratılmıştır. Rumlar bu yerleri istedi diye bir şey yoktur” şeklinde konuştu. 

“EROĞLU’NUN BU TOPLUMA VERECEĞİ BİR ŞEY KALMAMIŞTIR” 

Eroğlu hükümeti döneminde hiçbir ilerleme olmadığını ifade eden Talat, Eroğlu’nun birinci turdan eleneceğini iddia etti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “ Kıbrıs Türkü'ne düşen görev Eroğlu’na artık güle güle demektir. Çünkü Sayın Eroğlu’nun bu topluma vereceği bir şey kalmamıştır. Sayın Eroğlu 5 yılı çözümsüzlükle geçirmeyi başardı. Hiçbir ilerleme olmadı. Peki, bunu ilelebet sürdürebilecek mi? Ben sürdürebileceğini düşünmüyorum. Sonuçta uluslararası şartlar değişiyor Sayın Eroğlu emirnameleri ortadan kaldırdı ve Girne’nin berbat yapısını çok katlı yapılaşmayı ve kanalizasyonların yetersizliğini yarattı. Sadece Kıbrıs konusunda demiyorum, hiç bir konuda bu topluma verebileceği bir şey kalmamıştır. O nedenle Kıbrıs Türkü’nün öncelikle Eroğlu’ndan kurtulması lazımdır. Bu seçimler bu bağlamda büyük fırsattır.” 

“SİBER’İN PARTİ İÇİ SORUNLARDA ROLÜ OLMAMIŞTIR” 

En güçlü adayın Sibel Siber olduğunu belirten Talat, bunun sebebini CTP’nin büyük bir örgüt yapısına sahip olmasına bağladı. Son zamanlarda CTP içinde meydana gelen fikir ayrılıklarının ve parti içi sorunlarının da azalmaya başladığını belirten Talat, seçimlerin bu konu dışında olduğunu şu sözlerle ifade etti; “ CTP büyük bir örgüt yapısına sahiptir. Ne kadar şikayet olsa da, tepki olsa da sonuçta CTP’liler kendi adaylarının etrafında birleşmesini bilen insanlardır. Sibel Siber’in parti içi sorunlarda bir rolü olmamıştır. Dolayısıyla onun etrafında partinin bütünleşmesi son derece kolaydır.” 

“ÖNEMLİ OLAN O MAKAMIN BAĞIMSIZLIĞI” 

Adayların birçoğunun bağımsız aday olacağını açıklamasını ise çeşitli sebeplerle bağdaştıran Talat, bunun sebeplerini ise şu sözlerle açıkladı; “Cumhurbaşkanı iken bağımsız olması gereken bir kişi aday olurken, birden bire bir partinin adayı olamayacağı için Eroğlu, UBP’nin adayı olmadı. Aynı şekilde bağımsız olan bir başka aday Sayın Akıncı’dır. TDP’nin son derece küçük ve zayıf bir parti oluşu Sayın Akıncı’yı bağımsız olmaya zorladı. Bağımsızım dediğinde adaylar bağımsız değil, bunu halkın bilmesi lazım. Önemli olan adayın kendinin bağımsızlığı değil, o makamı bağımsız yapmasıdır.” 

“SİBEL SİBER’İN EKİBİ HAZIR” 

‘Çözüm vizyonu olmayan bir adayı desteklemezdim’ diyen Talat, Kıbrıslı Türklerin de çözüm isteği konusunda şüphe duymadığını belirtti. Talat; “ Sayın Siber bu göreve geldiği zaman, çözüm vizyonu olan çok deneyimli kadrolara sahip olacak. Bu son derece önemlidir. Sibel Hanım Cumhurbaşkanı olursa onun ekibi şimdiden hazırdır” şeklinde ifadelere yer verdi.