KTHY 64 mağdurlarından 15 kişi dün saat 14.00’ye açlık grevine başladı. “KTHY 64” oluşumu adına gazetemize konuşan Osman Yücelen, bu sayının daha da artacağına dikkat çekerek, “Arkadaşlarımızın sağlığı bozulacak olursa bunun sorumluluğu CTP ve DPUG üzerindedir” dedi.

_krt0051-001.jpg


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün akşam eylem çadırına sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Eroğlu’nun bugün başbakanla görüşeceğini, sorunu çözecek özelleştirme yasasının bir an önce önüne götürülmesini isteyeceğini ve hükümetten bu eylemin bugün itibariyle bitmesinin sağlanmasını isteyeceğini söylediği belirtildi.

Eski mesai arkadaşlarının yararlandıkları Özelleştirme Yasası kapsamında işe başlamak isteyen eski KTHY çalışanları, dün açlık grevine başladı.
Eski KTHY mağdurlarının oluşturduğu “KTHY 64” oluşumu adına gazetemize konuşan Osman Yücelen, bir yandan KKTC’nin 31. yılını kutluyorken bir yandan da KTHY mağdurlarının açlık grevine başlamış oluşunun hükümet için utanç kaynağı olduğunu söyledi. Yücelen, “15 kişi ile başladığımız açlık grevi eylemimize daha çok arkadaşımız katılacaktır. Hükümetin duyarsızlığına karşı yaptığımız bu eylem sırasında arkadaşlarımızın sağlığı bozulacak olursa bunun sorumluluğu CTP ve DPUG üzerindedir” dedi.
Osman Yücelen, “114 gündür 69 insanın sorununu çözemeyen bir hükümet Kuzey Kıbrıs’ın daha ciddi sorunlarını nasıl çözebilir?” diye sorarak, 2012 yılında yapılan Özelleştirme Yasası’nda 400 kişiye ne yapılmışsa, geriye kalan 69 KTHY mağduruna da aynı şeyin yapılmasını istediklerini yineledi. Başsavcılık, ana muhalefet ve muhalefet partilerinin, sendikaların, sivil toplum örgütlerinin ve halkın ortak bir noktası olduğunu ifade eden Yücelen, “Biz de Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanlarıyız, bu insanları bu çadırdan alıp işlerine ve aşlarına geri döndürünüz.” çağrısında bulundu.

“Bizim yasamız hazırdır”

Yaklaşık 114 gündür Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun “mutfakta hazırladıklarını kendilerine sunmalarını beklediklerini” ifade eden Yücelen konuşmasına şöyle devam etti:
“Sayın Başbakan Ocak ayını bekliyor. Bakanlar Kurulu ‘Ocak ayında 365’in içine sizi alacağız’ diyor. Alamazlar. Biz, yanımızda olan bütün sendikalarla görüştük. 365’ten 69’u düz işçi alamazsınız. Kamu reformu çıkarıyorsunuz; aramızda üniversite mezunları var. Onlara nasıl bir istihdam yapacaksın, yapamazsınız. Bizim yasamız hazırdır, bizi bir an önce alınız.”

“Cebimizde bir kuruş yok”

Açlık grevine giren arkadaşlarının aileleriyle vedalaşarak KTHY binası önüne gittiğini ifade eden Yücelen, devletten ve CAS şirketinden alacakları olduğunu belirterek, “Elinizi vicdanınıza koyun. Bugün KKTC’nin kuruluş yıldönümü için yaptığınız kokteyller için milyarlarca para harcadınız. 114 gündür bizim cebimizde bir kuruş yok” dedi.

Yücelen, kendilerine destek veren sendikalara ve siyasi partilere en çok da basın mensuplarına teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı’ndan sürpriz ziyaret

Ancak dün akşam saatlerinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, eylemcilerin ziyaretine gitti.

Eroğlu, mağdurlarla birlikte çay içip sohbet etti. Eroğlu’nun KTHY mağdurlarının bu durumundan büyük üzüntü duyduğunu söylediği belirtilirken, Eroğlu’nun başbakanla bugün konuyu görüşeceğini ve sorunu çözecek özelleştirme yasasının bir an önce önüne götürülmesini ve hükümetin açlık grevinin bitirilmesini sağlamasını isteyeceğini söylediği ifade edildi.

Eroğlu, büyük üzüntü duyduğunu dile getirdiği açlık grevinin bitmesi temennisinde de bulundu.

Sucuoğlu da ziyaret etti

Öte yandan KTHY mağdurlarının bir diğer sürpriz ziyaretçisi UBP Lefkoşa Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu oldu. Sucuoğlu da, kendisinden sonra eylem yerine giden Cumhurbaşkanı Eroğlu ile birlikte eylemcilerin sorunlarını dinledi.