Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yılsonunda bir referandum yapılabileceğini açıkça ortaya koymasının Türk tarafının çabalarının bir sonucu olduğunu belirtti.

Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Eroğlu, “Kendi yol haritamızı Eide’ye ilettik. Biz anlaşmaya hazırız. Muhatabımız da hazırsa olur. Olmaz ise, bunu dünyaya göstereceğiz” ifadesini kullandı.

Eroğlu, dün akşam Lefke Atatürk Parkı’nda düzenlenen bir etkinlikle vatandaşlarla bir araya geldi.

Etkinliğe başta UBP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün ile Başbakan Yardımcısı, DP-UG Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş olmak üzere, UBP Güzelyurt İlçe Başkanı ve Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, UBP Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli, DP-UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ve DP-UG Güzelyurt İlçe Başkanı Türkay Tokel de katıldı.

ÖZÇINAR: “EROĞLU LİDERDİR”

Etkinlikte ilk sözü Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar aldı.

Özçınar, Eroğlu’nun lider pozisyonunda olduğunu, Kıbrıs Türk halkının haklarını başarılı bir şekilde ve sabırla savunduğunu belirtti.

Eroğlu’nun KKTC’yi ileriye taşımasıyla, halkın nezdinde lider olduğunu ifade eden Özçınar “Kendisi masada bizi en iyi şekilde temsil eden liderdir” dedi.

UBP ve DP-UG’nin Eroğlu’nu desteklediğini ve kendisini tekrar saraya taşıyacaklarını ifade eden Özçınar “Kıbrıs konusundaki görüşlerini net bir şekilde ortaya koyan tek adaydır. Bu süreci 2 yıl içinde sonlandırmayı hedefliyor. Hedef belli. Anavatan Türkiye ile birlikte hedefini koyan bir liderdir. Bu yolculukta kendisine başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

EROĞLU: “BENİM FARKIM KKTC’YE İNANMAMDIR”

“İşte gençlik işte Eroğlu, Eroğlu nerede biz oradayız” sloganlarıyla kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bir konuşma yaptı.

Sözlerine “Bu heyecanınıza yürekten teşekkür ediyorum” diye başlayan Derviş Eroğlu, seçimlere kısa bir süre kaldığını ve bu zamanın da en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

UBP ile DP-UG’nin kendisine desteğini açıkça ifade ettiğini anımsatan Eroğlu, “Biz 19 Nisan akşamı bu işi bitirme kararlılığındayız. Benim diğer adaylardan farkım şu; ben KKTC devletine kurulduğu günden beri inanmış bir kardeşinizim. Müzakere masasında halkımızın ne istediğini biliyoruz ve bu doğrultuda önerilerimizi halkımızla paylaştık. Diğer adayların olmazsa olmazları konusunda düşünceleri muğlaktır” dedi. 

Rumların masada aşırı toprak talebini anımsatan Eroğlu “Bunları size bu adaylar söylemez. ‘Biz çözüm isteriz’ derler. KKTC’de yapmış olduğumuz kamuoyu yoklamalarında herkes çözüm ister ama tekrar göç yollarına düşmek istemez” diye konuştu.

“BEN NE İSTEDİĞİMİ SÖYLÜYORUM”

Halk ne isterse bugüne kadar müzakere masasına onu yansıttıklarını vurgulayan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim olmazsa olmazlarım arasında vatandaşlarım arasında herhangi bir yorum yapma hakları yoktur. Benim olmazsa olmazlarım arasında Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi vardır. Dönüşümlü cumhurbaşkanlığı vardır. Bulunacak çözüm AB’nin birincil hukuku olmalıdır. Biz ne istediğimizi biliyoruz. Bugüne kadar çözümü ağzından düşürmeyen bu arkadaşların tek bildiği, ‘Eroğlu çözüm istemez’ demektir. Ben her iki liderle de müzakere ettim. Son olarak Anastasiadis masadan kaçtı ama bu arkadaşlar maalesef beni suçluyorlar. Masadan kaçana laf yok. Ben sizin adınıza nasıl bir çözüm istediğimizi tekrarlıyorum. 1974’ün öncesini yaşatmayacak, bugünü gerçeklerini göz ardı etmeyecek, yarınları bugünlerden daha güzel yapacak, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi altında bir çözümdür. Adaylardan bir tanesi diyor ki, Eroğlu 20 yıl başbakanlıkta ne yaptı? Kliniğinden hiç çıkmamış bir kişi, yaptıklarımızı bilemez. Cumhurbaşkanlığında, neler yaptığımı bilemez.  Çünkü polisin dahi terfilerini bilmeyerek Kamu Hizmeti Komisyonu’nu suçlayan bir kişi, ya gerçeklerden uzaktır, ya da ülkemizde yaşananları bilmiyor. Bu ülkede ne yapıldıysa hepsi UBP döneminde yaşanmıştır”

“BENİ TEK SUÇLAYAN TALAT…”

Beş yıllık görev süresince Kıbrıs konusunda beş zirve toplantısı yapıldığını ifade eden Eroğlu, AB ile yakın temas kurduklarını ifade etti.

“Ambargoların kaldırılmasını konuştuk. Hellim konusunda çıkmazı görüştük” diye konuşan Derviş Eroğlu, şimdi AB ülkelerinin Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden rahatsızlık duyduğuna dikkat çekti.

Dünyanın artık Kıbrıs Türk tarafını suçlamadığına vurgu yapan Eroğlu “Beni suçlayan kim? 5 yıl cumhurbaşkanlığı yapan ama çözüm bulamayan eski Cumhurbaşkanıdır” dedi.

“YOL HARİTAMIZ HAZIR”

Eroğlu şöyle devam etti:

“Aday olmamdaki en önemli etkenlerden biri de müzakerelerin yarım kalmasıdır. Seçim propagandama başladığım ilk günden beridir önümüzdeki ilk 1-2 yılın çok önemli olduğunu söylemiştim. Eide, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında referandum için 2015’in sonunu işaret etmiştir. Biz, bu süreç için kendi yol haritamızı Eide’ye ilettik. Biz anlaşmaya hazırız. Muhatabımız da hazırsa olur. Olmazsa ise, bunu dünyaya göstereceğiz”

1429008867.jpg

1429008883.jpg

1429008897.jpg

1429008910.jpg

1429008926.jpg

1429008943.jpg

1429008957.jpg