Sonuç Cevizci

Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, suyun ‘Yap-İşlet-Devret’ modeli çerçevesinde işletilmesi konusunda gerekli adımların atılmasını ve sorunun ortadan kalkmasını istedi.

Türkiye’ye bu konuda güvence verildiğini anlatan Eroğlu, CTP Parti Meclisi’nin ‘ret’ kararını eleştirdi. Eroğlu “UBP’nin genel başkanı olsaydım, CTP ile hükümet kurmazdım”dedi.

Diyalog TV’de ‘Son Durum’ programına konuk olan ve Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’ın sorularını yanıtlayan Eroğlu, olası bir erken seçimin UBP’ye kazanç sağlamayacağını söyledi. Eroğlu “UBP koalisyona girerek, eski hükümetin başarısızlıklarına da ortak oldu. Şimdi bu aşamada geri çekilir ve erken seçime giderse başarılı olması  zordur. Halk, UBP’yi de olumsuzluklardan dolayı sorumlu tutuyor.” Şeklinde konuştu.

UBP ve CTP’ye, su krizinin ortadan kalkması için uzlaşı çağrısı yapan Eroğlu, Türkiye’nin baskılarından şikayet eden Talat’a eski seçimleri anımsattı. Eroğlu “Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde Lefkoşa’ya gelen AK Partililer, Talat’ın kazanması için çalışmıştı. O zaman buna tepki göstermeyen Talat’ın şimdi su konusunda Türkiye’nin müdahalesinden söz etmesini anlayamıyorum”dedi.

Eroğlu; halkın diğer partilere yönelik öfkesinden dolayı yeni kurulan partinin tepki oylarını toplayabileceğini, ancak bu partinin de birçok kesime kapı kapattığını belirtti.

Garantilerden vazgeçilmez

Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerde konuşulanlar hakkında bilgilendirilmediğini söyledi.

“Ben Cumhurbaşkanı iken Talat’ı bilgilendiriyordum. Özdil Nami Dışişleri Bakanı oluncaya kadar devam ettim. Ama, Sayın Akıncı ile şimdiye kadar bir kez görüşmemiz oldu. Ondan sonra herhangi bir konuda beni bilgilendirmedi” diyen Eroğlu, Türkiye’nin garantörlüğünü sulandıracak bir çözüme karşı olduğunu belirtti. 

Eroğlu; Türkiye’nin garantörlüğünü içermeyen bir çözüme ‘hayır’ diyeceğini belirtirken, olası bir çözüm durumunda mülkiyet için gerekli tazminatları kimin karşılayacağını sordu. Eroğlu, geçmişte bu konunun gündeme geldiğini, fakat 200 milyon Euro’nun bile toplanamadığını belirterek “hiç kimse milyarlarca Euro yardım yapmaz”dedi.