Rum liderliğinin “Türkiye bizim egemenliğimizi tanısın” ön şartını öne sürdüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu “Bu da, bize masada azınlık hakları sunacaklarının göstergesidir. Biz ön şartsız masaya gelmelerini söylüyoruz” dedi.

Eroğlu, Hatay Genç İş Adamları ve Kuzey Kıbrıs Genç İş Adamları Derneği heyetlerini kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kabulde ilk sözü alan Kuzey Kıbrıs Genç İş Adamları Derneği Başkanı Ceyhun Tunalı, Hatay Genç İş Adamları heyetinin Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu ziyaret ederek Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili bilgi almak istediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu ise da kabulde yaptığı konuşmada, genç iş adamlarıyla bir arada olmanın kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

Hatay’daki iş adamlarının varlığının Türkiye Cumhuriyeti ekonomisine yaptığı katkıya değinen Eroğlu, “Türkiye ekonomisi güçlüyse bizim de ekonomimiz güçlüdür demektir” diye konuştu.

Kıbrıs sorunun yıllardan beri devam ettiğine dikkat çeken Eroğlu, 1963’teki ortaklık cumhuriyetinin yıkılmasından sonra 1968’e kadar Rumların masadan kaçtığını söyledi.

1968’de başlayan görüşmelerde de federal bir çözüme ulaşılması için taraflar arasında çaba sarf edildiğini ifade eden Eroğlu, “1973’te Makarios’un bunu kabul etmemesiyle olaylar başladı” dedi.

Rum liderliğinin son olarak yine masadan kaçtığını ifade eden Eroğlu, yaratılan bahanenin mantıklı olmadığını söyledi.

Rumların şimdi de “Türkiye bizim egemenliğimizi tanısın” ön şartını öne sürdüğüne dikkat çeken Eroğlu “Bu da, bize masada azınlık hakları sunacaklarının göstergesidir. Biz ön şartsız masaya gelmelerini söylüyoruz” dedi.