3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ada TV’de katıldığı Gündeme Bakış Programında önemli açıklamalarda bulundu. Derviş Eroğlu, “5 yıllık Cumhurbaşkanlığı döneminde neler yapıldığını açıklamanın ve gidişatla ilgili görüşlerini ortaya koymasının 20 yıla yakın Başbakanlık, 5 yıl da Cumhurbaşkanlığı yapmasını sağlayan halkına karşı bir borcu olduğunu” kaydetti. Eroğlu, kendi dönemindeki Cenevre zirvesi öncesinde BM Genel Sekreteri’nin 4 Mart 2011 tarihli raporunda, müzakerelerdeki toprak ayarlaması başlığının harita ve rakam kısmının sürecin son aşamasında görüşüleceğine dair iki tarafın uzlaştığını yazdırdıklarını kaydederek, beşli toplantının tarihi açıklanmadan toprak konusuna geçilmemesi gerektiğini belirtti. 

“KKTC’YE SAHİP ÇIKMAK ÇÖZÜME ENGEL DEĞİL” 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkmanın çözüme engel teşkil etmediğinin altını çizen 3. Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biz poliste eşit diye anlatmıştık. Ancak onda bile taviz verildi” şeklinde konuştu. 

“ŞU AN TAVİZ VERİLDİ. MÜZAKERELER SONLANDIRILMALI” 

Müzakerelerde sadece poliste değil, mülkiyet ve garantilerde de tavizler verildiğini savunan Derviş Eroğlu, şöyle dedi: “Biz poliste eşit diye anlatmıştık onda bile taviz verildi. Mülkiyet te duygusal bağ da bir tavizdir. Garantörlerin olmadığı ortamda görüşmek, garantiler de bir taviz konusudur. Garantörler olmadan bu konu görüşülüyor. ' Bana göre müzakereler sonlandırılmalı.' 

“RUM TARAFI ZAMANA OYNUYOR” 

Programdaki konuşmasında, Rumların anlaşmaya niyeti olmadığını vurgulayan 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının her zaman çözüm iradesini ortaya koyduğuna işaret etti. Derviş Eroğlu. “Rumların anlaşma niyeti yok. Ortak bir irade yoksa nasıl anlaşma olacak ki. Türklerde çözüm iradesi var. Ancak Rumlarda yok. Rum tarafı zamana oynuyor. Rum tarafı takvimi kabul etmiyor” dedi. 

“CENEVRE’YE GİDİLECEĞİNE İNANMIYORUM” 

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinin Cenevre’de sürdürüleceği şeklindeki görüşlere katılmadığını da belirterek, “Ben Cenevre’ye gidileceğine inanmıyorum” ifadelerini kullandı. 

“BM BU MİSYONDAN ÇEKİLDİĞİNİ AÇIKLAMALI” 

Eroğlu, Türkiye ve BM’e çok büyük görevler düştüğünü de belirterek, müzakerelerde BM’nin misyonunun bittiğine dikkati çekti. Eroğlu, “Artık BM’nin bu görüşmedeki misyondan çekilmesini açıklaması gerekir. Bu süreç devam ederse bu Rum tarafının işine yarar” dedi. 

“AKINCI 5’Lİ KONFERANSTA ISRAR ETMELİ” 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5’li konferansta ısrar etmesini isteyen Derviş Eroğlu, 5’li konferansın tarihi belli olmadan toprak konusunun görüşülmemesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, 'Toprak konusunun yurt dışında görüşülmesi aşamasına gelinmedi. Rumlar ve Genel Sekreter 5 li konferans demiyor çoklu konferans diyor' ifadelerini kullandı. 

“İRSEN BEY, ELÇİLİK VE MİT’LE İÇİÇE GİRDİ, SONUÇTA KAYBEDEN O OLDU” 

Konuşmasında iç konulara da değinen 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümetin icraatlarını da eleştirdi. Eroğlu, “İnsanlar perişan. Ekonomi, sağlık, eğitim kötü bu durumda. Cumhurbaşkanı ağzıyla kuş tutsa ne olacak?” dedi. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra arkadan gelen hükümetin icraatlarını eleştiren Derviş Eroğlu, “Benim dönemimdeki hükümet programının uygulandığını söyleyemem” dedi. Kendisinden sonra İrsen Küçük’ün başbakan olduğunu hatırlatan Eroğlu, şu ifadeleri kullandı: “İrsen bey bir ameliyat oldu. Geçmiş olsun. Ancak İrsen bey bu işi yapamadı. Siyasi kavgalar peşine düştü. TC Elçisi ve MİT le iç içe girdi sonuçta kaybeden o oldu.' Derviş Eroğlu, sağda bir alternatif arayışının olduğunu ve bu boşluğun UBP’nin doldurması gerektiğini dile getirerek, UBP ile eski iletişimi olmadığını söyledi. Eroğlu, 'UBP ile eski iletişim yok. Ben hepsinden daha UBP'liyim makam kadar partiyi de düşünsünler' dedi.