Eroğlu, “Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin olası bir antlaşmada da devam etmesi bizim için olmazsa olmazdır” dedi.

Seçim Ofisinden verilen bilgiye göre, Eroğlu, dün akşam Lefkoşa Surlariçi bölgesinde ziyaretlerde bulunarak bölge sakinlerine cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Kıbrıs konusu hakkında bilgi verdi.

Eroğlu’na ziyaretleri esnasında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, DP-UG Genel Sekreteri ve Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Lefkoşa İlçe Başkanı ve Milletvekili Faiz Sucuoğlu, UBP Lefkoşa Milletvekilleri Tahsin Ertuğruloğlu, Ersin Tatar ve Zorlu Töre ile bazı örgüt başkanları eşlik etti.

Eroğlu,  yaptığı konuşmalarda Kıbrıs sorununun Rum tarafı ve onu destekleyen Yunanistan’ın tavırları nedeniyle bitmediğini söyledi.

Yunanistan başbakanlığına yeni seçilen Aleksis Çipras’ın Kıbrıs ziyareti ve  Rum lider Anastasiadis ile basın toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlatan Eroğlu, “Bir cümlesi çok önemliydi. ‘Türkiye ile Yunanistan’ın ilişkileri Kıbrıs’tan geçer demiştir’. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini içeren mevcut garanti sitemine ise karşı çıkmıştır” diye konuştu.

Kıbrıs sorununun 50 yıllık bir mesele olduğuna dikkat çeken Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk liderliğinde gelmiş geçmiş tüm müzakerecilerin iyi niyetine rağmen bir anlaşmaya varılamadığını söyledi.

BM Genel Sekreterlerinin bulmuş olduğu tüm çözüm belgelerini Rum tarafının reddettiğini anlatan Eroğlu “Sürekli reddediyorlar ama masada yine oturmaya devam ediyoruz” dedi.

Eroğlu şöyle konuştu:

“Biz Kıbrıs’ta yaşayabileceğine inandığımız bir anlaşma arayışı içindeyiz. Yaşayabilmesi için bir kere 1974 öncesinde dönüş olmayacak. 1974 öncesinde yaşadıklarımızı bize yaşatmayacak. Bugün var olan gerçekleri dikkate alan, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinde ve vatandaşlarımız hakkında kimsenin yorum yapmayacağı bir anlaşma arayışı içindeyiz.”

Yunanistan’da hangi görüşten parti iktidara gelirse gelsin Kıbrıs politikalarının değişmeyeceğini anlatan Eroğlu, “Biz yeter ki ne istediğimizi bilelim. Anavatan ile işbirliği içerisinde olalım. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olmadan barışı sağlamanın mümkün olmadığını düşünelim ve ona göre hareket edelim. Bizim için Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olmazsa olmazdır” dedi.

2010 seçimlerinde 2 adayın yarıştığını, şimdi ise 6 adaylı bir seçime gidildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “2 aday bağımsız. Görevde ve Cumhurbaşkanı pozisyonunda olduğum için ben de bağımsız aday olarak yarışa girdim. Barış ateşiyle yanan bir partinin adayı olmakla onur duyduğunu belirten bir Sibel hanım var. Ben isim kullanmam ama hani bazen sanki kendisi CTP’nin dışındaymış gibi konuşma yapıyor. Oysa kendisi de CTP’nin, Sayın Yorgancıoğlu’nun adayıdır” şeklinde konuştu.

Barış yapmanın sadece CTP’nin tapusunda olmadığına vurgu yapan Derviş Eroğlu, “Kıbrıs’ta  barış vardır. Eksik olan anlaşmadır” dedi.

KKTC’nin yaşayabileceğine inandığı bir anlaşma arayışı içinde olduğunu yineleyen Eroğlu, halkın  özgür bir ortamda yaşadığının altını çizdi.

Türkiye’nin 1974’teki müdahalesini hata olarak değerlendirenlerin, KKTC ilanının da hata olduğunu söyleyenlerin bulunduğunu  ifade eden Eroğlu, KKTC’nin varlığının müzakere masasındaki gücü olduğunu söyledi.  Eroğlu, KKTC olmasaydı toplum lideri olarak masada azınlık haklarını kabul etmek zorunda kalacağını belirtti.