Basın bürosundan yapılan açıklamaya göre  Eroğlu, Hür-İş ve Kardeş Ocağı’nı ziyaret etti.

Hür-İş ziyaretinde Başkanı Yakup Latifoğlu, genel kurulda aldıkları karar doğrultusunda Kıbrıs’ta çözümü desteklediklerini kaydetti.

Bu kararın çerçevesinin belli olduğunu ifade eden Latifoğlu, “Eşit statüde iki kurucu devletten oluşacak, BM parametrelerinin geçerli olduğu ve Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini içerecek bir çözüm istiyoruz. Bunu da masada en iyi savunan kişisiniz ve sürekli olarak da bunu dillendirirsiniz. Biz de sizin arkanızdayız” dedi.

“HALK LİDERİNİ SEÇECEK”

Eroğlu da, Hür-İş’in desteğine teşekkür etti.

Her seçimin kendine has özelliği olduğunu ifade eden Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde müzakereleri yürütecek liderin de seçildiğini söyledi.

5 yıl içerisinde KKTC halkının ne istediğini bilerek müzakereleri yürüttüğünü anlatan Eroğlu, “Kıbrıs’ta kalıcı olacağına inanacağım bir anlaşma için canı gönülden mücadele verdim” dedi.

5 yılda iki Rum liderle görüşme yaptığını ancak bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, “Son olarak Anastasiadis masadan kaçtı” diye konuşarak şunları söyledi:

“ÇOK YADIRGADIM”

“Ne yazık ki masadan kaçan değil de, masada görüşmelere hazır olduğunu söyleyen kişi suçlanıyor. Kim tarafından? İçimizdeki bazı siyasi parti mensupları tarafından. Kaçan mı?, masada olan mı? Anlaşma istemez; herhalde bunun tahlilini iyi yapmak lazım. Gerçekleri dünyaya göstermemiz lazım. Masadan kaçan Rum tarafı olmasına rağmen halâ içimizde bazı çevrelerin, Eroğlu anlaşma istemez söylemlerini çok yadırgadım. Ama neticede siyasetin içindeyiz. Ama bu gibi ulusal davalarda siyaset ve ideoloji ikinci planda kalması lazım.  Sizlerin sözlerin ek olarak, 11 Şubat ortak açıklama metnine bir ilave daha koydurmuştuk. İki bölgeli, iki toplumlu, siyasal statüye dayalı, eşit iki kurucu devletin kuracağı bir ortaklık. Halbuki Rumlar geçenlerde gerçekleştirdikleri Ulusal Konsey Sonrası açıklamalarda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam edeceği şeklinde karar almışlardır.”

“BİZE MUHALİF GRUPTAN SES ÇIKMADI”

Rumların bu açıklamaları sonrası Kıbrıs Türk siyasi partilerinden bazılarının bunu protesto edeceğini sandığını dile getiren Eroğlu, “Bize muhalif gruptan bir ses çıkmamıştır. Kıbrıs Cumhuriyeti devam edecekse ortak anlaşması diye bir şey olmaz” dedi.

Kıbrıs’ta yaşayabilir bir anlaşma içerisinde olduğunu söyleyen Eroğlu, 1974 öncesinde yaşananları yaşatmayacak, bugünün gerçeklerini göz ardı etmeyecek ve yarınları bugünlerden daha güzel yapacak bir anlaşmayı hedeflediğine dikkat çekti.

Derviş Eroğlu, Kıbrıs adası etrafındaki ateş çemberine bakıldığı zaman, Türkiye’nin garantisinin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıkacağını belirtti.

KARDEŞ OCAĞI ZİYARETİ

Kardeş Ocağı’nı ziyareti sırasında da konuşan Eroğlu, yoğun bir kampanya dönemi geçtiğini söyledi.

UBP ve DPUG’nin seçimde kendisini desteklediğini söyleyen Eroğlu, “Bir partiye mensup olmak şart değil. Mühim olan KKTC’ye inanmış, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamını savunmuş olmak ve Kıbrıs Türk halkının daha iyi günlere götürmek isteyen kişilerden oy istiyorum” dedi.

Eroğlu, şöyle devam etti:

“Yaptırdığımız kamuoyu yoklamalarında da halk, KKTC’ye sahip çıkacak, tecrübeli ve güvenilir olacak bir lider istiyor. Bu özellikler bende var mı yok mu kararını sizler vereceksiniz. Ama neticede KKTC’nin varlığı masadaki en büyük gücümdür. Bunu söylediğim için de Eroğlu anlaşma istemez derler. Masada bir devletiniz olduğunu karşı tarafa hissettirmek elinizi güçlendiriyor.”

Ziyaretlerde Eroğlu’na  UBP Lefkoşa İlçe Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu, UBP Lefkoşa Milletvekilleri Zorlu Töre ve Ersin Tatar eşlik etti.