Diyabetin önemine dikkat çekmek ve diyabetten korunma bilincini geliştirmek hedefiyle beş yıl önce başlatılan kampanyanın tamamlanması dolayısıyla Gazimağusa Palm Beach Otel’de düzenlenen etkinliğe Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ve bazı milletvekilleri de katıldı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu etkinlikte yaptığı konuşmada, diyabetin çok ciddi komplikasyonlara yol açabilecek, ancak önü alınabilecek bir rahatsızlık olduğunu ifade etti.

Diyabetin kalp ve damarları etkileyen bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Eroğlu, hastanın güçlü bir iradeye sahip olmasının, “ben bu hastalığı yenebilirim” demesinin ciddi komplikasyonların yaşanmasının engelleyebileceğini kaydetti.

Gizli diyabet olan bir kişinin gerekli önlemleri almadığı takdirde diyabet olabileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Birinci kural, diyabet olduğunu kabul etmek. Bazı hastalar diyabet olduğunu kabul etmek istemez, ‘ben diyabet hastasıyım diyebilmeli’ ” dedi.

Çalışmalarından dolayı dernek yetkililerini tebrik eden Eroğlu, halktan sağlık taramasını ihmal etmemesini, önemli olanın bilinçli olunması olduğunu, bilinçli olunduğu takdirde hastalığın önlenebileceğini söyledi.

OYMACI

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Mustafa Oymacı da etkinlikte yaptığı konuşmada, 5 yıl süren kampanyanın sona erdiğini, ancak bu yöndeki çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Oymacı, “Aynı amaçlarla ve bugüne kadarki çalışmalardan elde edilen verileri de kullanarak daha yüksek hedeflere doğru çalışmalarımızı kuşkusuz artan bir ivme ile sürdüreceğiz” dedi.

“DEVLETİN DİYABET POLİTİKASI OLMALI”

Devletin bir diyabet politikası olması gerektiğini belirten Oymacı, projenin Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülmesinin kendilerine güç verdiğini kaydetti ve Cumhurbaşkanlığı yanında kampanyaya destek olan Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, belediyeler ve özel şirketlere teşekkür etti.

ARCA

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Koordinatörü Caner Arca ise, “Diyabet Önlenebilir Kampanyası”nın başlatılma nedeninin, 2008’de yapılan taramada diyabet oranının yüzde 11.3, gizli şekere sahip kişilerin oranının da yüzde 18 çıkması olduğunu vurguladı.

Arca, kampanya kapsamında 45 kitle toplantısı gerçekleştirdiklerini, bin 903 kişinin kan şekerine bakıldığını, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik doğru beslenme ve diyabetle ilgili çalışmalar yapıldığını, bu çerçevede bin 20 öğretmene ulaşıldığını anlattı.

Kampanyalarında egzersizin önemine özellikle vurgu yapıldığını ve egzersiz etkinlikleri düzenlediklerini kaydeden Arca, kampanya kapsamında hazırlatılan ve televizyonlarda gösterilecek olan 3 kamu spotunu tanıttı.

Diyabetle mücadelede kendine güvenin ve yaşama bağlanmanın önemini vurgulayan Arca, kampanyaya desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Eroğlu, eşi Meral Eroğlu ve kampanyaya destek veren herkese teşekkür etti.

Erkinliğin sonunda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, eşi Meral Eroğlu ve kampanyaya destek verenlere plaket verildi.