Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Dr. Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 1968’den beridir ucu açık bir şekilde devam eden müzakerelerden bıktığını belirtti.

Derviş Eroğlu, önümüzdeki dönemde müzakerelerin yeniden başlayacağını belirterek “biz, bir zaman limiti içerisinde, iyi niyetli olarak bu sorunu sonlandırmaya hazırız” dedi.

Eroğlu bugün  sırasıyla Avcılık Federasyonu, Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret etti.

Ziyaretler sırasında UBP Lefkoşa Milletvekilleri Zorlu Töre ve Ersin Tatar da Eroğlu’na eşlik etti.

AVCILIK FEDERASYONU ZİYARETİ

KKTC’de avcılığa meraklı çok sporcu olduğunu belirten Eroğlu, “ancak av miktarda olduğu için avcılar birkaç haftada sezondan vazgeçiyor” dedi.

Dervşi Eroğlu ayrıca av hayvanları yetiştirip doğaya bırakmanın güzel bir girişim olduğunu ifade etti.

Eroğlu’nun konuşmasının ardından, 14-15 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen sürdürülebilir av ve yaban hayatının geliştirilmesi eğitim seminerine katkı sağlayan bilim insanlarına Cumhurbaşkanı tarafından plaket verildi.

ALTUNCUOĞLU: SİZİN O MAKAMDA OLMANIZ KKTC İÇİN ÖNEMLİ

Eroğlu Avcılık Federasyonu ziyaretinin ardından Esnaf ve Zanaatkârlar Birliğini ziyaret etti.

Burada ilk sözü alan Birlik Başkanı Kemal Altuncuoğlu, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu aralarında görmekten memnun olduklarını söyledi.

19 Nisan seçimlerinde Eroğlu’na başarılar dileyen Altuncuoğlu, “inşallah bu yolu hep beraber yürüyeceğiz ve 19 Nisan’da da bitireceğiz. Bizler her zaman size destek verdik ve destek vermeye de devam edeceğiz. Sizlerin o makamda olması KKTC’nin geleceği için çok önemlidir” dedi.  

EROĞLU: “YAŞANAN SIKINTILARI BİLİYORUM

Altuncuoğlu’nun konuşmasının ardından sözü alan Eroğlu KKTC halkının her kesiminin düşüncelerini yakından bildiğini söyledi.

Bu süreçte, daha ziyade Kıbrıs Türk tarafının pozisyonunu anlattığını ifade eden Eroğlu, “gizlilik prensibi içerisinde hareket ettik. Şimdi Rumların pozisyonunu da halkımla paylaşıyorum” dedi.

Uzun yıllar başbakanlık yaptığını ve esnaf başta olmak üzere halkın sorunlarını ve sorunların çözümünü gayet iyi bildiğini söyleyen Eroğlu şöyle devam etti:

“UYGULAYICI HÜKÜMETTİR”

“Şimdi de Cumhurbaşkanı olarak sorunların çözümünü takibini yapıyorum. Ben başbakanlarla yaptığım görüşmede bana gelen sorunları aktararak telkinlerde bulundum. Bana göre yapılması gereken, Cumhurbaşkanı’nın konuları Başbakan’a dolayısı ile hükümete aktarmasıdır. Tabii zaman zaman da Bakanlar Kurulu’na başkanlık ederek bunları aktardım.Ama unutulmamalıdır ki bizim Anayasamıza göre  uygulayıcılar hükümetlerdir. Bu dönemde yine cumhurbaşkanı seçildikten sonra halkımızla ve gerekli mercilerle işbirliğimizi ve diyalogumuzu sürdüreceğiz. Mühim olan, KKTC’de görülen sorunların asgariye indirilmesidir. Vatandaş bizimle her şeyi paylaşır ama hükümet kanadıyla paylaşmayabilir. Bize gelen bilgileri diyalog içinde hükümete aktarılması gerekir. Yasaları yapacak olan hükümetlerdir. Adaylarımızın bazıları sanki milletvekili  ya da başbakan olacakmış gibi düşüncelerini halkla paylaşıyor.”

“İYİ NİYETLE KISA SÜREDE ÇÖZMEK İSTİYORUZ”

5 yıllık görev süresi boyunca ülkenin sorunlarını bilen bir Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, önümüzdeki 5 yılda da ülke sorunlarını bilen bir kişi olarak, halkın beklentilerinin aşılması için hükümetle işbirliği yapmaya devam edeceğini belirtti.

Kıbrıs konusunu müzakere masasına oturmadan halletmenin mümkün olmadığına da değinen Eroğlu “önümüzdeki dönem de Anastasiadis’in masaya geleceğine inanıyorum” dedi.

Anlaşma olup olamayacağının masada belli olacağını söyleyen Derviş Eroğlu, sorunu iyi niyetle kısa bir sürede çözmeyi hedeflediğine dikkat çekti. 

KELLE: HER ZAMAN YANIMIZDA OLDUNUZ

Eroğlu daha sonra Hüseyin Çavuş Kelle başkanlığındaki Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ni ziyaret etti.

Birlik Başkanı Kelle, Eroğlu’nun siyasi hayatı boyunca köylünün yanında olduğunu ve sıkıntılara çareler ürettiğini belirti.

Çiftçilerin son 2 yıldır ciddi kuraklık yaşadığını ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun kendilerine verdiği desteğe de teşekkür eden Hüseyin Çavuş Kelle, “bunun yanında da en büyük sıkıntımız arazi sıkıntısıdır. Arazilerimizi inşaat sektörüne kaptırmaktayız. 1 milyon 2 yüz 25 bin olan ekili arazilerimizin yüzde 15’inhi kaptırmış durumdayız” dedi.

“HALEN MASADA OLMANIZ BİZİM İÇİN SEVİNDİRİCİDİR”

Kıbrıs müzakereler kapsamında da Eroğlu’nu yakından takip ettiklerini belirten Kelle şöyle devam etti:

“Gerek masadaki duruşunuzla, gerekse de Rum liderin masadan ayrılması ve sizin de halen masada olmanız bizim için sevindiricidir. Üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen ülkemizde göçmen kalmadı. Fakat karşı taraf hala daha göçmen olduğunu iddia ediyor. Tekrardan böyle bir şeyin olmaması için masada güçlü olmamız gerekir. Yatırım ve emeklerimizin heba olmaması için masada güçlü olmamız gerekir.”

EROĞLU: ÇİFTÇİLERİN YANINDAYIM

Uzun yıllar başbakanlık yapma nasip olduğu için birliğin gelmiş geçmiş bütün başkan ve yönetimleriyle samimi diyalog içinde olduğunu belirten Eroğlu, “her zaman da yardımcı olmaya çalıştık. Tarım sektörü ülkemiz için önemlidir” dedi.

Dün olduğu  gibi bugün de çiftçilerin yanında olduğunu söyleyen Derviş Eroğlu, bu yıl yağışların iyi geçtiğini ve bu durumun sevindirici olduğunu ifade etti.

Ülkedeki bütün sektörlerin sıkıntılarını iyi bildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, sektörlerle hükümetlerin uyumlu olmasının önemine vurgu yaptı.

“GERÇEKLERİ SÖYLEMİYORLAR”

Müzakerelere de değinen Eroğlu, halen masada olduğunu ve 18 Nisan’a kadar da masada oturacağını ilgili taraflara bildirdiğini söyledi.

Rum liderin masadan kaçmasının ana nedeninin, karşılıklı pazarlıkların başlanacağı üçüncü safhaya geçmek olduğunu belirten Derviş Eroğlu şöyle devam etti:

“Yıllarca halklarını kandırdılar. Girne, Mağusa, Güzelyurt gibi bölgeler için milletvekili, belediye başkanı seçtikleri için şimdi halklarına gerçeği söyleyemiyorlar. 1974’ten bugüne 41 yıl geçti. Bu sürede çok şey değiştiği için 1974 öncesine dönüş mümkün değildir. Bu gerçekleri söyleyemedikleri için karşılıklı pazarlıklardan kaçındılar.”

NAİMOĞLULARI: “SEÇİMDE BAŞARILAR DİLİYORUZ”

Temasları çerçevesinde Hayvan Üreticileri Birliği’ni de ziyaret eden Eroğlu burada Birlik Başkan Mustafa Naimoğluları tarafından karşılandı.

Naimoğluları yaptığı konuşmada, Eroğlu’nun üreticilerin neler çektiğini iyi bildiğini söyledi.

Eroğlu’nun üretim sektöründe, özellikle de hayvancıların sıkıntılarını yakınen takip edip bildiğini belirten Naimoğluları “19 Nisan’da sizlere birlik olarak başarılar diliyoruz” dedi.

EROĞLU: HER SIKINTI KIBRIS SORUNUNA BAĞLANMAMALI

Hayvan üreticiliğinin kolay olmadığını belirten Eroğlu, “mühim olan ürünün bedelinin zamanında ödenmesidir” dedi.

Ürünün pazarlanması ve sonrasında bedelinin ödenmesi noktasında dengenin iyi tutulması gerektiğini söyleyen Derviş Eroğlu, “hükümet edenlerin bu noktada hassas olması lazım” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı, her sorunu Kıbrıs sorununa bağlamanın da anlamsız olduğunu belirtti.

“UCU AÇIK MÜZAKERELERDEN HERKES BIKTI”

Yarım kalan müzakereler bir sonuca bağlamak için aday olduğunu belirten Eroğlu, “masadan kaçan değil, masada oturan taraf olarak samimi bir şekilde ve zaman limiti içerisinde sorunu çözmeyi hedefliyoruz” dedi.

1968’den beridir ucu açık süren müzakerelerden Kıbrııs Türk halkının bıktığının altını çizen Derviş Eroğlu, kimsenin bir 50 yıl daha Kıbrıs Türk halkını masada tutmaya hakkı olmadığını belirtti.

dervis_eroglu_avcilik_fed_ziyaret-(3).jpg

dervis_eroglu_avcilik_fed_ziyaret-(10).jpg

dervis_eroglu_esnaf_zanaatkarlar_bir_ziyaret-(1).jpg

dervis_eroglu_hayvan_ureticileri_bir_ziyaret-(3).jpg

dervis_eroglu_hayvan_ureticileri_bir_ziyaret-(4).jpg

dervis_eroglu_k_t_ciftciler_bir_ziyaret-(4).jpg