Yeni yıl dolayısıyla yayınladığı mesajında Kıbrıs konusunda değerlendirmede bulunan Eroğlu, “Çözümün iki halkın kalkınma çabalarına, Adanın refahına katkı sağlayacağına, Anavatan Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine neden olacağına ben de inanıyorum ama her antlaşma da iyi olmayabilir” dedi.

Bu nedenle çok dikkatli olunması, gelişmelerin titizlikle izlenmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, yeni yıl mesajında iç konulara da değindi.

Eroğlu, “İç konularda benim tüm arzum ve beklentim Meclisimizin daha etkin çalışılması, hükümetlerimizin bir an önce yapılmasında geç kalınan işlere el atmasıdır. Hükümet, ciddiyet ve samimiyetle söz verdiklerini, programına koyduklarını yapmak için bir an önce gereken adımları atmalı, gereken kararları almalıdır” dedi.

Yeni yıl mesajının “2016 yılına girerken, tüm halkımıza, Anavatan Türkiye’deki kardeşlerimize ve insanlığa savaşlardan, felaketlerden, kazalardan uzak, barış ve huzur içinde sağlıklı, güzel günler diliyorum” ifadelerine yer veren Eroğlu, “2015 yılı da acısı, tatlısı, hoş anları, üzücü yanları ile yaşandı ve bitti” dedi.

Derviş Eroğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak etrafımızın bir ateş topuna dönüştüğünü ve bu ateş topunun  küçüleceğine daha da büyüdüğünü görüyor ve üzülüyoruz” ifadesine de yer verdi.

“ÇOK YOL KAT ETTİK ANCAK NE YAZIK Kİ GERİDE BIRAKMAMIZ GEREKEN BAZI İÇ SORUNLARIMIZI HALA AŞAMIYORUZ”

Mesajında Kıbrıs konusuna da değinen 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şunları kaydetti:

“Kıbrıs konusu geçen yıllara rağmen Rum taktikleri ve kendi stratejik çıkarları yüzünden Rum Yönetimi’nin bize yaptığı haksızlıklara sessiz kalan BM Güvenlik Konseyi üyelerinin tutumu dolayısı ile bir sonuca bağlanamıyor ve uluslararası camia içinde hak ettiğimiz yeri alamıyoruz.

Çok yol kat ettik ancak ne yazık ki geride bırakmamız gereken bazı iç sorunlarımızı hala aşamıyor bir türlü ülkemizi gereken kalkınma hızına ve gelişmişlik seviyesine taşıyamıyoruz.

Halkımız artık Kıbrıs konusunun bir sonuca bağlanmasını istemektedir. Hep ifade ettiğim üzere, Kıbrıs konusunun konuşulmayan, görüşülmeyen yanı kalmamıştır. Burada önemli olan yaşayabilir, gerçeklere dayalı bir uzlaşma konusunda iki taraf arasında ortak anlayışın ortaya çıkmasıdır.

İzleyebildiğim kadarıyla Rum tarafının şu ana kadarki tutumunda eskiye göre en küçük bir değişiklik söz konusu değildir.”

Çözümün iki halkın kalkınma çabalarına, Adanın refahına katkı sağlayacağına, Anavatan Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine neden olacağına ben de inanıyorum ama her antlaşma iyi olmayabilir de” diyen Eroğlu, “Bu nedenle çok dikkatli olmamız, gelişmeleri titizlikle izlememiz gerekmektedir” ifadesine yer verdi.

“İHTİYATI ELDEN BIRAKMAMALI, SÖYLEYECEĞİMİZ HER SÖZÜ, ATACAĞIMIZ HER ADIMI İYİ HESAPLAMALIYIZ”

3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu şunları da kaydetti:

“Rum niyetleri değişmez ve biz de kendilerine emellerine ulaşmak için basamak olarak kullanabilecekleri bir antlaşma hediye edersek Kıbrıs Türk Halkı’nın bundan büyük zarar göreceği 1963-1974 arası yaşanarak görülmüştür.

O nedenle ihtiyatı elden bırakmamalı ve söyleyeceğimiz her sözü, atacağımız her adımı iyi hesaplamalıyız.

Durum ortadadır; Rum tarafının yeni bir ortaklık Devleti kurulmasına aşırı talepler ortaya koyarak karşı çıkışı devam ediyor. Kıbrıs’ta var olan gerçeklere dayalı bir antlaşma yerine çıkarları öyle gerektirdiği için kendilerine yontarak yorumladıkları Avrupa Birliği müktesebatına göre bir antlaşma peşindedirler.

Kurulacak yeni ortaklık Devleti için yapılacak antlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olmasına karşı çıkıyorlar.

Türkiye’nin bizim için ‘ kırmızı çizgi ’  olan etkin ve fiili garantisinin devamını yok etmek temel gayeleridir.

Bundan kesinlikle vazgeçmiyorlar ve maalesef bizim içimizdeki bazı insanlarımız da beyanatları ile Kıbrıs Türkü geri adım atabilirmiş gibi Rum tarafına umut vermeye devam ediyor.

Mülkiyet ve toprak konusundaki yaklaşımları bizim için toplumsal yıkım getirecek kadar tehlikelidir.

Dolayısıyla Rum tutumu ortadayken halkımızı aldatmamalı, pembe hayallere dalmasına neden olmamalıyız. Ortada henüz çözüm için net bir gelişme yokken kısa sürede anlaşma olacakmış gibi halkımızı umutlandırmak sakıncalıdır.”

“HALKTAN BİR ŞEYLER GİZLEMEKLE BİR YERE VARILAMAZ”

“Halktan bir şeyler gizlemekle bir yere varılamaz, varılırsa da başarılı olunamaz” diyen Eroğlu, “Sonuçta karar verecek olan, verdiği kararın sonuçlarına katlanacak, onları yaşayacak olan halktır. Bir an önce gelinen nokta hakkında halkımıza ayrıntılı bilgi verilmeli ve öylece yola devam edilmelidir” ifadesine yer verdi.

2016 için iç konulardaki beklentilerini de dile getiren Derviş Eroğlu, “Tüm arzum ve beklentim Meclisimizin daha etkin çalışılması, hükümetlerimizin bir an önce yapılmasında geç kalınan işlere el atmasıdır.Hükümet, ciddiyet ve samimiyetle söz verdiklerini, programına koyduklarını yapmak için bir an önce gereken adımları atmalı, gereken kararları almalıdır” dedi.

“BEN KIBRIS TÜRK HALKI’NIN GELECEĞİNDEN EMİNİM”

“Eğer düzgün, ön yargısız, küçük hesaplardan uzak, ehliyetli, bilgili kişilerle çalışılır,  Anavatan Türkiye ile samimi bir işbirliğine gidilirse ben sorunlarımızın kısa süre içinde çözüleceğine inanıyorum” ifadesine yer veren Eroğlu, şöyle devam etti:

“Benim dün de bugün de asla benimsemediğim doğru bulmadığım konu her şeyin Kıbrıs konusunun çözümüne bağlanmasıdır. Bunu söylemek, bunu bahane ederek alınması gereken kararları almamak, yapılması gerekenleri yapmamak çok büyük hatadır.

Ben Kıbrıs Türk Halkı’nın geleceğinden eminim. Bu halk çok zor koşullarda verdiği var oluş ve özgürlük mücadelesi sonucunda elde ettiği özgürlüğü heba etmeyecektir. En büyük dayanağımız ve gücümüzün Devletimiz olduğunun bilincine varılmış olması halkımızın en büyük kazancıdır.

Anavatan Türkiye  karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı ilişkilerimizin geliştirilmesi ve  desteklenmesi dünyadaki ve bölgemizdeki gelişmeler de göz önünde bulundurulduğunda bizler için büyük önem taşımaktadır.”

“BİR BİRBİRİMİZİ ANLAMAK, DİNLEMEK, DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAK ZORUNDAYIZ”

Mesajında ailenin önemini de vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Aile çok önemlidir. Ailenin sağlam kalabilmesi, çekirdek yapının bozulmaması geleceğimiz açısından yaşamsaldır. Hükümetlerimiz ailenin korunmasına özel bir ilgi göstermelidir. Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutmak bir birbirimizi anlamak, dinlemek, dayanışma içinde olmak zorundayız Bu duygu ve düşüncelerle herkesin yeni yılını candan kutluyor sevgilerimi sunuyorum.”