Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, hedefinin; 19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde her kesimin oyunu almak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, önümüzdeki dönemde müzakerelerin en fazla 2 yıl içinde bir sonuca varacak şekilde sürdürüleceğini, bunda kararlı olduklarını da belirtti.

Eroğlu, müzakerelerin ucu açık bir şekilde devam edemeyeceğine vurgu yaparak, “Hiç kimsenin Kıbrıs Türk halkını bir 50 yıl daha müzakere masasında tutma hakkı yoktur” dedi.

Eroğlu’nun seçim bürosundan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Eroğlu dün Karaoğlanoğlu ve Alsancak’ı ziyaret ederek, vatandaşlara cumhurbaşkanlığı seçimi ve Kıbrıs konusu hakkında konuştu.

Eroğlu’na ziyaretleri sırasında Meclis Başkan Yardımcısı, UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel, Milli Eğitim Bakanı ve DP-UG Girne Milletvekili Özdemir Berova, UBP Girne İlçe Başkanı ve Milletvekili Kutlu Evren, UBP Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu, UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Alsancak Belediyesi Başkanı Fırat Ataser, Dışişleri eski Bakanı Kenan Atakol ve milletvekili İlkay Kamil eşlik etti.

“HEDEFİM HER KESİMİN OYUNU ALMAK”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, başta UBP ve DP-UG’nin aday ol çağrılarına kulak vererek seçimlere katıldığını, ancak sadece bu iki partiye sempati duyanların değil, Rum tarafı ile doğru zeminde müzakere edildiğine, Kıbrıs Türk halkının hakkının, hukukunun savulduğuna inanan macera aramayan her kesimden oy alacağına inandığını, bunu bildiğini kaydetti.

Eroğlu, “Sadece bu iki partinin oylarına talip değilim. KKTC’ye inanan, köyüne, kentine sahip çıkan, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamından yana olan, vatanına, toprağına bağlı, Türkiye’yi Anavatan bilen, Türkiye ile karşılıklı saygı, sevgi çerçevesinde ilişkilerimizin geliştirilmesini isteyen, gerek Türkiye’den gerekse de dünyanın herhangi bir yerinden gelenlerle birlik ve beraberlik içinde yaşayabileceğimize inanan herkesten oy istiyorum” dedi.

Müzakerelerde, kalıcı olacak bir anlaşmaya varmayı hedeflediğini söyleyen Derviş Eroğlu, gelmiş geçmiş Rum liderlerinden hiçbirinin bir anlaşmaya yanaşmadığını ifade etti.

Bundan sonra bir anlaşma metninin çıkması durumunda da Rumların bunu kabul edip etmeyeceğinden kimsenin emin olmadığına vurgu yapan Derviş Eroğlu şöyle devam etti:

“UCU AÇIK MÜZAKERE OLMAZ”

“Anastasiadis ile başlattığımız son müzakereler, kendisinin masadan kaçması nedeniyle yarım kaldı. Ben, Kıbrıs Türk halkının sesini duyurmak, dışa açılması ve masada yarım kalan işimizi de tamamlamak için aday oldum. Müzakereler eskisi gibi ucu açık devam etmemeli. Anastasiadis, masaya gelirse müzakereler ucu açık bir şekilde devam ettirilmeyecek. Bu şekilde bir yere varmak da mümkün değildir. O yüzden 2 yıl içinde bir anlaşma olacaksa olur. Olmayacaksa da bu yine masada belli olacak. Bu yüzden Anastasiadis elbet bu masaya gelecektir.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, adaylardan birinin, “Eroğlu isteseydi Anastasiadis masadan kaçmazdı” dediğini belirterek, şöyle devam etti:

“CUMHURBAŞKANLIĞINDA İŞİN NE?”

“Bu söylenecek laf mı? Adam masadan kaçtığı gibi, Türkiye’nin egemenliklerini tanımasını şart koşuyor. Türkiye’den Barbaros sismik araştırma gemisini bir daha geri göndermemek üzere çekmesini ve göndermeyeceği garantisi vermesini istiyor, ama bu aday kardeşimiz beni suçlamaya kalkışıyor. Buna gülmek mi gerekir, ağlamak mı gerekir bilemiyorum. Belli ki dünyada ne olduğunun, Rum’un ne istediğinin bilincinde değildir. Navtex’in yayınlanmasını isteyenin kendisini aday gösteren partinin hükümetinin istediğini biliyor ama sözüm ona, bana çatmak için birşeyler söylüyor. Ondan sonra da kalkıp ‘cumhurbaşkanlığına adayım’ diyorlar. Oysa sen hala Rum’u tanımamışsın. Peki ama bilmeden, tanımadan Cumhurbaşkanlığı adaylığında işin ne? Bu makamın en başta gelen sorumluluğu Kıbrıs müzakerelerini dirayetle, liderlik anlayışı ile tarihsel bir şuur ve sorumlulukla yürütmektir. Masada sağlam oturmanın birinci koşulu rakibini iyi tanımaktır. Rakibini tanımazsan büyük hata yaparsın. Bir kelime bile başına büyük bela olur. Masada ağzınızdan çıkan her şey tutanaklara girer. Halkın ne istediğini iyi bileceksin. Ben biliyorum. Savunduklarım, halkımın istedikleri ve doğru olanlardır. Hayal yok, macera yok.”

KAMUOYU YOKLAMASI

Halkın yüzde 79’unun bir çözümde Güzelyurt’un verilmesine karşı olduğuna dikkat çeken Derviş Eroğlu, “Yüzde 84’ü çözüme ulaşmak için Rumların Karpaz’a yerleşmesine karşı. Yüzde 68’i çözüm sonrasında Rumların aramıza gelmesini istemiyor. Yüzde 60’ı BM’nin tanımladığı çözüme ulaşmak zor diyor” dedi.

Yüzde 61’in Rumlara mülk iadesine karşı olduğunu, yüzde 73’ün de çözüm sonrası cumhurbaşkanlığının dönüşümlü olmasını istediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, “Ancak Anastasiadis, dönüşümlü başkanlığa ve veto hakkına karşı” dedi.

Kıbrıs Türk halkının kamuoyu yoklamalarında çözüm istencini ortaya koyduğunu ifade eden Eroğlu, ancak hiç kimsenin yerinden edilmek istemediğinin altını çizdi.

1424503593.jpg

1424503606.jpg

1424503566.jpg

1424503527.jpg