Eroğlu ““Biz ortaya bir takvim koyduk. Bunu Eide’ye de ilettik. Masaya hesapsız kitapsız oturma düşüncesinde değiliz” diye konuştu.

Derviş Eroğlu dün Kıbrıs TV’de yayınlanan Seçim Konseyi programına katılarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eroğlu, “ neden aday olduğunun sorulması üzerine, “UBP ve DPUG’den gelen adayımız sen olmalısın telkinleri,  halktan gelen destek ile adaylığa karar verdiğini, ancak bunda  müzakere masasının yarım kalmasının  da önemli rol oynadığını” söyledi.

Tabii Ki Eroğlu” sloganın ne anlama geldiğinin de sorulması üzerine Eroğlu şunları kaydetti:

“Kıbrıs sorununu bilen. KKTC’ye inanan, güvenilir ve tecrübeli olmam nedeniyle böyle bir slogan tercih edildi.”

 

 

“EİDE 2015 YILINI HEDEF GÖSTERDİ”

Görüşmelerin seçimlerin hemen sonrasında başlayıp başlayamayacağı yönündeki soruya ise Eroğlu şu şekilde yanıt verdi:

“Eide, bizimle görüşmesinde, bizim halen müzakere masasında olduğumuzu söyledi. Dedi ki, aylar değil, haftalar değil günler içerisinde müzakerelerin başlayabileceğini söyledi. Eide, Rum liderin ön koşulsuz masaya döneceğini düşünüyor. Zaten Barbaros Hayrettin Paşa gemisini iyi niyet göstergesi olarak Mağusa Limanı’nda tuttuk.  Gemi, hükümetimizin verdiği yetkiyle araştırma yapıyordu. Anastasiadis, kısa bir sürede bu işi çözelim diye bir mesaj yollamadı. Ama Eide, AB ülkelerinin bölünmüş bir ülkenin birlik içerisinde olmasından sıkıntı duyduklarını ifade etti. Dolayısıyla kısa bir zaman limiti içerisinde anlaşmaya varılması gerekmektedir. Bunun içindir ki 2015 yılını hedef gösterdi.

“HER İSTEDİKLERİNE EVET DİYECEK DEĞİLİM”

Eroğlu “Siz barış ve çözüm için ne yapacaksınız?” yönündeki  soruya verdiği yanıtta, Kıbrıs’ta yaşayabileceğine inandığı bir çözüm için uğraştığını söyledi.

“Ama Rum’un da her istediğine evet diyecek değilim” diye konuşan Derviş Eroğlu, Anastasiadis’in ayaklarının yere basmasın halinde müzakere masasından bir anlaşmayla kalkılabileceğini söyledi.

6 başlıkla ilgili önerilerinin masada olduğunu ifade eden Derviş Eroğlu, keza Rumlarında bu konularda önerilerinin bulunduğunu söyledi.

Eroğlu, aradan geçen 40 yılın yok sayılamayacağını belirterek, “yıllarca halklarına yalan söylediler” diye konuştu.

“HALKIMIZLA TARTIŞACAĞIZ”

“Bir zaman süreci koyacağız ve o süre zarfında bir sonuca varamayacağınızı anladığımız anda halkımıza gidip bir referandum yapacağız dediniz. O referanduma halka sorulacak soru nedir?” şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Biz ortaya bir takvim koyduk. Bunu Eide’ye de ilettik. Masaya hesapsız kitapsız oturma düşüncesinde değiliz. Bir yere varamazsak ve Rum tarafının kararı ucu açık müzakerelere devam edeceğiz şeklinde sürerse, halkımıza müzakerelere devam edip etmeyeceğimizi soracağız. Tanınmadan bahsetmiyorum. Zaten müzakereler devam ettiği sürece seni kimse tanımaz. O zaman oturup tartışacağız. Şu an tanınmış değiliz. KKTC çatısı altında yaşıyoruz. Seçimlerimiz yapılıyor. Çarklar dönüyor.  Demek ki, halkımız uygun görürse çarkları döndürmeye devam edeceğiz.