Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinin olumlu bir sonuca varma hedefiyle herhangi bir ön koşul koymadan sürdürüldüğünü kaydederek, Rum tarafının olmasa da Kıbrıs Türk tarafının sorunun ivedi çözümüne ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, yıllardır süren Kıbrıs sorununun artık sone ermesi gerektiğini yineledi. Eroğlu, masada Rum tarafının da hassasiyetlerine saygı duyarak otururken, Rum tarafınca aynı hassasiyetin gösterilmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerin çökmediğini ve devam ettiğine işaret ederek, 2 Eylül’de planlanan liderler görüşmesinin, gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin, gerekse BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın New York’ta bulunması ve BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in adaya gelecek olmasını gerekçe gösteren Rum tarafının talebiyle iptal edildiğini kaydetti.

Eylül içerisinde New York ziyaretleri öncesi bir kez daha müzakere masasına oturma teklifine Rum tarafınca henüz yanıt verilmediğini de kaydeden Eroğlu, aynı zamanda Türk tarafının BM Genel Sekreteri’nin başkanlığında bir toplantı önerisine bugüne kadar Rum tarafının olumlu yanıt vermediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu tür taleplerde bulunmaya Türk tarafı olarak devam edeceklerini belirtti.

TOROS

KTTO Başkanı Fikri Toros da konuşmasında, Mart ayında görevi devralmış yeni yönetimin geleneksel oda faaliyetleri yanında, toplum için de faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

AB ile ilişkiler, müzakere süreci ve üyelerin sorunları ile yakından ilgilendiklerini kaydeden Toros, görevde bulundukları 5 aylık süre sonunda bilgi paylaşımı yapmak ve müzakere süreci hakkında Eroğlu’nun görüş ve önerilerini almak istediklerini belirtti.