Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının, şimdi de Türkiye’nin  Akdeniz’e gönderdiği sismik araştırma gemilerini çekmesini, masaya oturmak için önkoşul gösterdiğine işaret ederek  “ön koşullarla bu iş olmaz... Rumlar bizimle anlaşma düşüncesinde değil... Doğal gaz meselesini de sürekli ortaya atıp sürece sekte vuruyorlar” dedi.

Rumların, müzakere masasına geri dönmesi için Kıbrıs Türk tarafından taviz beklediğini söyleyen Eroğlu, Kıbrıslı Rumların Türk araştırma gemisinin bölgeden 3 aylığına çekilmesini talep ettiğini ancak, Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını koruma amacıyla araştırmayı KKTC adına yapmasından dolayı, bunun mümkün olamayacağı kaydetti.

Müzakere masasından kaçanın Rum tarafının olduğunu tekrarlayan Eroğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de, “Eroğlu masadan kaçmadı Rumların müzakere masasına gelmesi bekleniyor” şeklindeki açıklamalarına  dikkat çekti.

Eroğlu, müzakerelerin devam etmesi için Türklerin gösterdiği çabanın artık dünya tarafından görülmesi gerektiğini kaydetti.

MÜLKİYETLER...

Kıbrıslı Türklerin, mülkiyet konusundaki ilkelerinin takas, tazminat ve iade olduğunu kaydeden Eroğlu, mümkün olduğu kadar az insanın yer değiştirmesini istediklerini belirtti. Kıbrıslı Rumların, Türkiye’nin garantörlüğünün de kaldırılmasını ve adada BM Güvenlik Konseyi’nin görev yapmasını istediğini dile getiren  Eroğlu, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünden asla vazgeçmenin mümkün olmayacağını kaydetti.

YÖNETİM KONUSU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıslı Rumların, anlaşma durumunda olası devlet başkanının her zaman Rum; başkan yardımcısının her zaman Türk olmasını ve seçimlere tek listeyle gidilmesini istediğini belirtti.

Başkan Yardımcısı Kıbrıslı Türk’ün, nüfusça fazla olan Kıbrıslı Rumların tercih edeceği bir aday olacağını; bunun da kabul edilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Eroğlu, Rumların salt çoğunlukla karar alınmasını da istediklerini kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafı olarak, varılacak bir antlaşmanın Avrupa Birliği içerisinde birinci hukuk olması ve derogasyonlar verilmesini istediklerini söyleyen Eroğlu, bunun da nedeninin bir antlaşmadan sonra Kıbrıslı Türklerin mahkemelerde süründürülmesinin önüne geçilmesi olduğunu belirtti.

“ULUSAL KONSEYİ  KARAR MERCİ YAPTI”

 Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in Ulusal Konsey’i karar merci yaptığını, bunu da her platformda bahane olarak kullandığını belirtti.

Masaya oturmak için artık bir ön koşulun kabul edilemeyeceğini kaydeden Eroğlu, bu ön koşulların içinden çıkmanın da mümkün olamayacağını kaydetti.

“RUMLAR ZAMANA OYNUYOR...MUHATAPLARI KIBRISLI TÜRKLER”

Rum tarafının zamana oynadığının herkes tarafından bilindiğini dile getiren Eroğlu, yıllardan beri müzakere masasında olunmasına rağmen Rumların sürekli muhatabının Türkiye’ymiş gibi davranmasının doğru olmadığını, müzakere masasındaki muhatabın Kıbrıslı Türkler olduğunu kaydetti.

“TEK AMAÇLARI AB’YE GİRMEKTİ…İSTENEN TAVİZLER…”

Rumların her söylediğinin gerçekmiş gibi algılanmasının doğru olmadığını söyleyen Eroğlu, toplumdaki bazı kesimlerin söylemlerini  eleştirerek, Kıbrıslı Türklerin de kendi çıkarlarını düşünerek konuşması gerektiğini belirtti. 

Rum liderlerinin daha önceki açıklamalarına bakıldığı zaman, tek amaçlarının Avrupa Birliği’ne girmek olduğu dile getiren Eroğlu, sürekli kendilerinden Rum Lider Anastasiadis’i ikna etmelerinin istendiğini, bu iknanın karşısında ise Rum tarafının ne tavizler istediğinin artık halk tarafından bilinmesi gerektiğini kaydetti.

“ÖNEMLİ OLAN ABD BAŞKAN YARDIMCISIYLA GÖRÜŞMEKTİR”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmelerinde yapılan eleştirilere de cevap veren Eroğlu, önemli olan Biden’in KKTC Cumhurbaşkanlığına gelmesi ve görüşmesi olduğunu, hangi salonda ağırlanıp ağırlanmaması yerine, müzakere heyetiyle yapılan toplantı olduğunu kaydetti.

“ARTIK YOLUMUZU ÇİZMEMİZ GEREK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin sürekli müzakere masasında çözüm beklentisinden dolayı sabırlarının taşmak üzere olduğunu belirterek, “artık bizim de yolumuzu çizmemiz gerek” dedi.