BRT’nin haberine göre ziyareti sırasında yaptığı konuşmalarda Kıbrıs konusunda yaşanan son gelişmeler ve müzakereler hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının anlaşma ister gibi göründüğünü ancak anlaşma istemediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Karpaz bölgesi ziyaretleri çerçevesinde ilk olarak Yeşilköy’de vatandaşlarla bir araya geldi.

Eroğlu burada yaptığı konuşmada, müzakere masasını terk edenin Rum lider Anastadiadis olmasına rağmen, kendisini uzlaşmaz olarak görenler olduğunu dile getirerek, anlaşmayı istemeyen tarafın Rum tarafı olduğunu söyledi.

“Dün yaşadıklarımızı yaşatmayacak bir anlaşmadan yanayız” diyen Eroğlu, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün olmazsa olmazları arasında yer aldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, 1968 yılında başlayan müzakerelerin hala devam ettiğini kaydederek, Rum tarafının adanın yer altı zenginliklerinden yararlanmak için yabancı ülkelerle işbirliği yaptığını, kendilerinin ise sadece Türkiye ile işbirliğinde bölgede sismik arama gerçekleştirdiklerini anlattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin varlığının masadaki elini güçlendirdiğini vurgulayan Eroğlu, Kıbrıs’ta bir anlaşmadan yana olduklarını kaydetti.

İki bölgeli iki toplumlu federasyon devletinin altında yatan tehlikeleri de aktaran Eroğlu, “kimse bize azınlık haklarını ön göremez, iki bölgeli iki toplumlu federasyondan yanayız diyenler Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünü kabul etmiyorlar, Türkiye askerini istemiyorlar, Türkiye’den gelen vatandaşlarımızın geri dönmesini istiyorlar bu kabul edilemez” dedi.
Konuşmasında Nisan ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Eroğlu, seçimler için vatandaşlardan destek istedi.

Eroğlu, “Ben önce değişimi sağlayacağım diyen bir aday arkadaşımız var ona da saygı duyarım herkes aday olabilir, koalisyon hükümetinin büyük ortağını adayıdır kendisi, öncelikle değişime sen hükümetten başla çünkü halk hükümetten şikayetçi” dedi.