Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının hellim konusundaki girişimi üzerine Avrupa Birliği’nde tüm mercilerle görüşmeler gerçekleştirildiğini belirterek, “Şu anda kesin bir şey söylemek mümkün değil...Mühim olan bu sorunun bizim düşündüğümüz şekilde bağlanmasıdır. Aksi takdirde ekonomi büyük bir darbe yer” dedi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Eroğlu ziyaretinde Oda Başkanı Ali Çıralı ile bazı yönetim kurulu üyeleri ile görüştü. Görüşmenin ardından su baskınından etkilenen Buzlat şirketi ile Çıraklı LTD tesislerini ziyaret etti.

ÇIRALI

KTSO Başkanı Ali Çıralı görüşmenin başında yaptığı konuşmada, sanayi bölgesinde yeri olanların, su baskını olasılığı nedeniyle  yağmur yağdığında endişeye kapıldığını anlatarak, devletin ise sanayi bölgelerinin idaresini doğru bir şekilde yapamadığını dolayısıyla Türkiye’de organize sanayi bölgelerinde uygulamada olan sistemin, KKTC’deki sanayi bölgelerine de uyarlanması gerektiğini bunun da yasal düzenleme ile mümkün olabileceğini savundu.

Çıralı, “Devlet bu bölgelerin idaresini yapamıyor ve özel sektöre devretmesi gerekir....Her yağmur sonrası ilgililer biraz ilgi gösterir ancak güneş açtıktan sonra herşey yine unutulur” dedi.

HELLİM

Kıbrıs Rum Kesiminin hellimi “Menşe Adı Korunan Ürünler” arasına alınması için Avrupa Komisyonuna yaptığı başvuruyla ilgili olarak ise Çıralı, Kuzey Kıbrıs’ta hellim üreticilerinin denetimlerinin Güney Kıbrıs’taki kuruluşlar tarafından yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Avrupa Komisyonu’nun merkezlerinden sayılan Brüksel’de son gerçekleştirdiği temaslar hakkında bilgi veren Çıralı, “Aldığımız cevaplar bizi memnun etmiştir çünkü Kuzey Kıbrıs’taki üreticilerin de kaale alınacağı, Kuzeydeki denetimlerin tamamen Güney Kıbrıs’ın inisiyatifine bırakılamayacağı yönünde sözler aldık” dedi.

Avrupa Komisyonu’na yeni bir mektup gönderme çalışmaları olduğunu bunun için ise Sanayi Odası’nın Brüksel’deki avukatı ile de bir araya geldiklerini ifade eden Çıralı, Menşe Adı Korunan Ürünler ile ilgili değerlendirme sürecinin 2-3 yıl alabileceğini, bir mutabakata varılması halinde daha erken de sonuçlanabileceğini kaydetti.

Çıralı, Eroğlu’na Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de başarılar diledi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, su baskınlarıyla ilgili olarak bölgede suyun akış yönünün değiştirilmesiyle ilgili bir görüş bulunduğunu ancak bunun yerine getirilemediğini kaydetti.

İthalat ve ihracatta yaşanan sıkıntılara devletin ağırlık vermesi gerektiğine da değinen Eroğlu, ihracatta Mersin limanı ile hellimde yaşanan sorunların erken zamanda çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Hellim konusunda Kıbrıs Rum tarafının girişimi üzerine Avrupa Birliği’nde tüm mercilerle görüşmeler gerçekleştirildiğini belirten Eroğlu, “Şu anda kesin bir şey söylemek mümkün değil...Mühim olan bu sorunun bizim düşündüğümüz şekilde bağlanmasıdır. Aksi takdirde ekonomi büyük bir darbe yer” dedi.

İhracat alanında yaşanan sıkıntıların pazarlamayla da ilgili olduğunu ifade eden Eroğlu, önemli olanın üretilen ürünleri pazarlayabilmek olduğunu, burada da hükümetin teşvik sistemleri geliştirme gibi üzerine düşen görevler bulunduğunu söyledi.

Eroğlu, “Bu konuda biraz cılız kalıyoruz...Maliye gelirleri arttırarak teşvik primlerini vermesi lazım” dedi.

TAPULAR

Sanayi bölgesindeki tapularla ilgili olarak ise Eroğlu, bir dönem organize sanayi bölgelerinde yer tutanlara tapu verilmesinin gündeme geldiğini bunun işletmelerin kredi almasında kolaylık sağlayacağını ancak bu girişimin bugün ne durumda olduğunu bilmediğini de anlattı.

1419256368.jpg

1419256341.jpg

1419256356.jpg