Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Dr. Derviş Eroğlu, bulunacak çözümün Kıbrıs Türk halkını bir daha geçmişin karanlık günlerine götürmemesi gerektiğini söyledi.

Eroğlu, bulunacak çözümün yarınları, bugünlerden çok daha iyi bir noktaya taşımasının önemine işaret etti.

Derviş Eroğlu bugün sırasıyla Lefkoşa Özel Eğitim Okulu ile Kamu-Sen ve Kamu-İş sendikalarını ziyaret etti.

Eroğlu’nun ziyaretleri sırasında Eğitim Bakanı, DPUG Girne Milletvekili Dr. Özdemir Berova, UBP Lefkoşa İlçe Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu ile UBP Lefkoşa Milletvekilleri Ersin Tatar ve Zorlu Töre hazır bulundu.

LEFKOŞA ÖZEL EĞİTİM OKULU ZİYARETİ

Lefkoşa Özel Eğitim Okulu ziyaretinde konuşan Eroğlu, okulun, sponsor katkılarıyla ayakta kaldığını belirtti.

Bu katkıların devam etmesini dileyen Derviş Eroğlu, “kurum ve kuruluşların bu okulumuza elini uzatması tavsiyesinde bulunuyorum” dedi.

Daha sonra Kamu-Sen’i ziyaret eden Derviş Eroğlu burada sendika yöneticileri tarafından karşılandı.

“ZAMAN LİMİTİ İÇİNDE ÇÖZMEK İSTİYORUM”

Nezaket ziyaretinde bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, seçim arifesinde sendikanın görüş ve düşüncelerini almaya geldiğini belirtti.

Rum lider Anastasiadis’in masadan kaçması nedeniyle müzakerelerin yarıda kaldığını söyleyen Eroğlu, “inşallah muhataplarımız da masaya gelir ve bu soruna bir çözüm buluruz” dedi.

Aday olma nedenlerinden birinin yarım kalan müzakereleri bitirme, bir diğer nedenin de bir zaman limiti içerisinde müzakereleri tamamlamak olduğunu ifade eden Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“GEMİ, İYİ NİYET GÖSTERGESİ OLARAK LİMANDA”

“Hep kendi kendimiz suçluyoruz. Dünyanın müzakereleri izlemesine sebep oluyoruz. Rumlar samimi olarak anlaşma ister mi? Bu soruyu dünyaya sordurabilirsek, anlaşma isteyen ve istemeyenleri gösterebiliriz. Bilindiği üzere karşılıklı pazarlıkların yaşanacağı safhaya geçme kararı almıştık. Ancak bu aşamaya geçmemek için gemiyi bahane etmişlerdir. Son NAVTEX açıklanmış olmasına rağmen, bir iyi niyet göstergesi olarak Barbaros Hayrettin Paşa gemisi Mağusa Limanı’ndan çıkmamıştır. Onlar da araştırmalarını durdururlarsa müzakereler başlayacaktır diye düşünüyorum.”

“TAAHHÜTLERİMİN ARKASINDAYIM”

Tanınmamış olmanın sıkıntılarını zaman zaman hissedildiğine vurgu yapan Eroğlu, burada yapılması gerekenin, birlik ve beraberlik içerisinde dünyaya aynı mesajı vermek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra BM Genel Sekreteri’ne mektup yazarak müzakerelerin kaldığı yerden devam edeceğini belirttiğine dikkat çeken Derviş Eroğlu, “bu taahhüdümün de arkasındayım” diye konuştu.

Anastasiadis seçildikten sonra yakınlaşma sağlanan konuları masaya getirdiklerini ifade eden Eroğlu şöyle devam etti:

“KENDİMİZİ SUÇLAMA HUYUNA DEVAM ETTİK”

“Ancak Anastasiadis, bunları kabul etmediğini söyledi. Dolayısıyla bunları tekra görüşeceğiz şeklinde ısrar etmiştir. Üçüncü safhaya geçme çalışmaları yapıldığı gün al ver kelimesini itirazları nedeniyle atTık. Karşılıklı taviz kelimesini de kabul etmedi ve kazan-kazan yazmaya mecbur kaldık. Ancak masaya gelmeyi reddetti. Maalesef içimizde masadan kaçanı değil halen masada olanı suçlama huyumuza devam ettik.”

“BM PARAMETRELERİNE AYKIRI”

Son gerçekleştirilen Rum Ulusal Konsey toplantısında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir çözümden sonra da devam edeceği yönünde açıklamalar yapıldığına da değinen Eroğlu “bu BM parametrelerine aykırıdır” dedi.

cb-eroglu-kamu-sen-ziyaret-foto_1-(2).jpg

ÖZKARDAŞ: ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN NEDENİ BİZİM LİDERİMİZ DEĞİL

Eroğlu’nun ardından sözü alan Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş da konuşmasında,  bulunacak çözümün egemenliğini iki kurucu devletten alması gerektiğini söyledi.

11 Şubat ortak açıklama metninde bu konunun da belirtildiğini söyleyen Özkardaş “biz çözümsüzlüğün nedenini kendi liderlerimizde görmüyoruz” dedi.

Özkardaş şunları söyledi:

“Sayın Denktaş’a bu konuda eleştiriler yapılmıştı. Daha sonra iki sol lider başa geldi. Sayın Talat masaya oturdu ve Rumlarla çözüm olmaz dedi. çözümün önündeki engel Rumların Kıbrıs’ın tümüne sahip olma zihniyetidir dedi. Sayın Talat bunları söyledi. Zannedersem de Sayın Talat’ın tekrar cumhurbaşkanlığına partisi tarafından aday gösterilmemesinin nedenlerinden biri de budur. Yani Rumların gerçek yüzünü bir yerde ifşa etmesi ve Türkiyesiz bir çözümün olamayacağını açıkça söylemesi, Kıbrıslı Türklerin de Rumlar kadar  bu topraklarda söz sahibi olması ve zannedersem de partisindeki bazı egemen güçlerin istememsi nedeniyle aday olamadı. Kalıcı bir çözümün olamaması, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin de eşit olmasını içlerine sindirememesinden kaynaklanır.”

KAMU –İŞ ZİYARETİ

Kamu-Sen’in ardından da Kamu-İş’i ziyaret eden Eroğlu, önümüzdeki dönem ilk 2 yılın oldukça önemli olduğunu belirterek “bu dönemde çetin pazarlıklar yaşanacak” dedi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının çözüm istediğin ancak hiç kimsenin de yerinden olmak istemediğini ifade ederek “çözüm, bizleri 1974 öncesine götürmeyecek, yarınları da bugünlerden daha güzle yaparsa anlamlı olur” diye konuştu.

cb-eroglu-kamu-is-ziyaret-foto_1-(2).jpg

DİLEK: BAŞARILI BİR DÖNEM GEÇİRDİNİZ

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de konuşmasında, “halkımızın size güvenerek verdiği bu görevi alnınızın akıyla bu günlere getirdiniz. Bu başarılı noktada da halkın yattığı yerde huzurlu olmasını sağladınız” dedi.

Dilek, halkın Eroğlu’na bir kez daha destek vereceğini gördüklerini söyleyerek, seçimlerde başarılar diledi.  

Eroğlu’nun hayatını KKTC’ye ve Kıbrıs Türk halkına adadığına dikkat çeken Sami Dilek, “bizim istediğimiz onurlu bir çözümdür. Çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmaktır. Bunun için size inanıyoruz” dedi.