.3. Cumhurbaşkanı  Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, müzakere süreci devam ederken ve erken zamanda çözüme varılacağı iddia edilirken,  hidrokarbon aramaları için yeni bir ihaleye çıkmasının  niyetinin gerçeklere dayalı yaşayabilir bir çözüm olmadığını, Kıbrıs Türkü’nün haklarını gasp etmeyi sürdürmeye çalıştıklarını yeniden gösterdiğini ” belirtti.

Eroğlu,  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı “Rumları durdurmak için gereken kararlılığı göstermeye,  Kıbrıs Türk halkının haklarının korunması için adımlar atmaya “ davet etti.

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, Rum tarafının  hala bildiğini okumaya  ve  1963 yılında silah zoru ile gasp ettiği  Kıbrıs Cumhuriyeti  ünvanını Kıbrıs Türkleri aleyhine kullanmaya devam ettiğini vurguladı.

Eroğlu, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, 2014 yılı temmuz ayında benimle Rum lider Anastasiadis arasında  görüşme masasında yaşananlara rağmen, sözde münhasır ekonomik bölgesinde yeni bir uluslararası hidrokarbon arama ruhsat ihalesine çıkmakla görüşme sürecine gereken değeri vermediğini bir kez daha kanıtlamıştır” dedi

“TÜRKİYE VE KKTC BOYUN EĞMEZ”

Eroğlu, Rum Yönetimi’nin  Kıbrıs Türk halkının Ada’nın doğal kaynakları üzerindeki  hak ve menfaatlerini  hiçe sayma çabalarına, ne Türkiye ne de KKTC’nin boyun eğmeyeceğini bilmesi gerektiğini belirterek, “ Böylesi adımlara boyun eğmek demek dünya ve bölge gerçeklerine aykırı hareket etmek, Kıbrıs Türkü’nün menfaatlerini, Türkiye’nin stratejik çıkarlarını göz ardı etmek demektir” ifadelerini kullandı.

3. Cumhurbaşkanı Eroğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

“ Türkiye ve KKTC asla müsamahalı davranmamalı, ödün verilmemeli, diplomasinin mütekabiliyet kuralına uygun olarak gereken yanıtlar zaman geçirmeden, savsaklama yoluna gidilmeden Rum tarafına verilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Rumları durdurmak için gereken kararlılığı göstermelidir. Eğer Rum tarafı tutumunda ısrarlı olursa ki şu anda öyle görünüyor  Kıbrıs Türk halkının haklarının korunması için Rum tarafının yaptıklarına muadil adımlar atmalıdır”

“RUM LİDER ART NİYETLİ”

Rum liderin  konuyu ileriye götürürken art niyetli olduğunu vurgulayan Eroğlu,  Anastasdiadis’in adımlarının 11 Şubat  2014 ortak açıklamasında yer alan anlayışı reddeden zihniyetler ile paralel olduğunu belirtti.

“YENİ BİR NAVTEX GÜNDEME GELEBİLİR”

Kıbrıs Türk tarafının ise Rum tarafının bu yanlış, iyi niyetli olmayan tavrı karşısında sessiz ve  hareketsiz kalmaması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

“Rum tarafı bilmelidir ki, eğer bu şekilde giderlerse Türk tarafının yeni bir Navtex yayınlaması ve benim Cumhurbaşkanlığım döneminde üzerinde durduğumuz şekilde bölgede bir hidrokarbon arama platformu kurulması mutlaka gündeme gelecektir

Halkımızın hak ve çıkarlarını korumak, geleceğimiz için Türkiye ile istişare içinde bunların yapılması zaruridir.İnanıyorum ki Sayın Akıncı bu konularda en küçük bir tereddüt göstermemeli, Kıbrıs Türk halkının haklarını ön planda tutmalıdır”.