Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının erken başladığını ve bazı adayların sanki hükümet başkanı seçilecekmiş gibi sözler verdiğine işaret eden Eroğlu, “Mühim olan temiz seçim politikasıdır... KKTC halkının geleceğidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bugün sırasıyla Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Sönmezliler Ocağı ve Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği’ni (Kar-İş) ziyaret etti. Ziyaretleri sırasında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa İlçe Başkanı, Milletvekili Faiz Sucuoğlu ile UBP Milletvekili Ersin Tatar eşlik etti.

“BİZ HALEN MASADAYIZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ziyaretler sırasında yaptığı konuşmalarda, müzakere masasından Rum liderin kaçtığını fakat kendilerinin halen masada anlaşma arayışı içersinde olduğunu söyledi.

Eroğlu,  KKTC devletinin varlığının kendisinin müzakere masasında elini güçlendiren başlı başına bir gerçek olduğunu kaydetti.

Devlet çatısı altında olmayan bir toplumun hak arayışında da elinin güçlü olamayacağını dile getiren Eroğlu, kurulan  KKTC devletine sahip çıkarak, tüm dünyaya daha güçlü mesajlar verilmesi gerektiğini belirtti.

“MUHATAP BULURSAK MÜZAKERELERE DEVAM EDECEĞİZ”

Şu anda karşılarında anlaşma isteyen bir lider olmadığına da dikkat çeken Eroğlu, masadan kaçan Rum Lider Nikos Anastasiadis’e artık dön demeyeceklerini ve müzakere masasında muhatap bulmaları halinde müzakerelere devam edeceklerini kaydetti.

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in de bu süreçte tarafsız davranmadığını söyleyen Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının kalıcı bir anlaşma konusunda birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi halinde dünyaya bölünmüş değil birleşmiş bir şeklide mesaj vermenin doğru olacağını belirtti.

Rum tarafının kendilerinin doğal gaz konusundaki tüm önerilerine karşı çıktığını kaydeden Eroğlu, Rum tarafının, müzakerelere devam etmesi halinde üçüncü ve en zor safhaya geçilerek, referanduma yaklaşılmasından dolayı masayı terk ettiğini düşündüğünü kaydetti.

Doğal gaz konusunun müzakere masasında tartışılması gerektiğini, hatta komite kurarak, çalışmaların birlikte yürütülmesi önerisinde bile bulunduklarına dikkat çeken Eroğlu, “Rumlar bunlara da hayır diyerek, tüm kontrolün kendilerinde olmasını istiyor” dedi.

“RUMLAR MASAYA DÖNERSE BU YIL MÜZAKERE AÇISINDAN ZOR OLACAK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum liderin, kendi halkına verdiği sözleri tutamayacağı endişesinden dolayı masaya oturup, anlaşma arayışı içerisine girmek istemediğini de söyledi. Eroğlu, Rumların masaya döneceğini düşündüğünü ve eğer gelirlerse de müzakere açısından bu yılın çok zor geçeceğini vurguladı.
   
“SEÇİM CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİDİR... HÜKÜMET BAŞKANLIĞI DEĞİL”

Cumhurbaşkanlığı seçim propagandasına kendisine göre erken başlandığına da dikkat çeken Eroğlu, bazı adayların, hükümet başkanı seçilecekmiş gibi söylemlerde bulunup, sözler verdiğini dile getirdi. Eroğlu, “Biz cumhurbaşkanı seçiyoruz ve bu makamın görev ve sorumlulukları yasalarla belirlenir. İcraatçı hükümettir... Biz, cumhurbaşkanı görevlerinin bilinci içerisinde hareket etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ SÜREKLİ TARTIŞILIYOR... BUNU YAPMAK HÜKÜMETİN GÖREVİDİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Başkanlık Sistemi”nin daha önce tartışıldığını fakat bunu yapmanın hükümetlerin görevi olduğunu dile getirdi. Eroğlu, hükümetin Anayasa’da değişiklik yapmak istediğini fakat sürekli tartışılan başkanlık sistemine ilişkin değişikliğin sözkonusu değişikliğe konmadığına işaret etti.

Eroğlu, bir anlaşma olması halinde ortaya “Başkanlık Sistemi”nin çıkacağına dikkat çekti.

KIBRIS TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve beraberindeki heyetle görüşmesinde yaptığı konuşmada, KKTC’nin tanınmasından başka çıkış yolu olmadığını kaydetti.

Dernek olarak kendilerinin ulusal davanın takipçisi olduklarını ve olmaya devem edeceklerini dile getiren Bora, yıllardan beridir yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını söyledi. Bora, dış güçlerin kendilerini çökertmeye ve Anavatan Türkiye’den koparmaya çalıştığını fakat, mücadele bilinci içerisinde ulusal davanın savunucu olan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun destekçisi olduklarını vurguladı.

SÖNMEZLİLER OCAĞI

Sönmezliler Ocağı Başkanı Erden Esenyel ise, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, ocak binasının yapımıyla ilgili süreci ve kira sorunu hakkında yaşanan olayları anlattı.

KAR-İŞ

Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç da, taşımacılıkta yaşanan sorunları anlatarak, istek ve taleplerini içeren yazıyı Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na takdim etti.