KKTC’nin varlığının müzakere masasında arkasındaki en büyük güç olduğunu söyleyen Eroğlu, önemli olanın, devletin daha mamur hale gelmesi ve her bireyin refah seviyesinden kendi nasibini alması olduğunu kaydetti.

Eroğlu, müzakerelerdeki BM parametrelerinin belli olduğunu ve Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu ve iki eşit kurucu devletin ortaklığına dayalı bir federasyon temelinde bir anlaşma arayışında olunduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’nin, kuruluşunun 41. yıldönümünü nedeniyle Merit Lefkoşa Otel’de düzenlediği yemeğe katıldı.

“ORADA DEVLETSİZ BİR TOPLULUĞUN TEMSİLCİSİ OLARAK OTURMUYORUM”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yemek öncesinde yaptığı konuşmada, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği’nin 41. yıldönümü yemeğinde bulunmaktan onur duyduğunu dile getirerek, 1976’dan beri çeşitli görevlerle halka hizmet için çalıştığını söyledi.

Verilen bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin 1974 sonrası bir devletle taçlandırıldığını anlatan Eroğlu, KKTC’nin varlığının, müzakere masasında arkasındaki en büyük güç olduğunu vurgulayarak, “Orada devletsiz bir topluluğun temsilcisi olarak oturmuyorum” şeklinde konuştu.

BM parametrelerinin belli olduğunu ve bunların iki kesimli, iki toplumlu ve iki eşit kurucu devletin kuracağı bir ortaklık ve federasyon öngördüğünü kaydeden Eroğlu, KKTC halkının Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi altında yaşayacağı, 74 öncesine döndürmeyecek, aynı zamanda Adadaki gerçekleri gözetecek bir anlaşma arayışında olduklarını yineledi.

“PAYLAŞIM DEĞİŞ AZINLIK YAPMAK İSTİYORLAR”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının bir paylaşım değil, Türkleri azınlık yapmak istediğini söyleyen Eroğlu, Rum tarafının masadan kaçtığını ve gelip gelmeyeceğinin de belli olmadığını kaydederek, anlaşma olsun olmasın, Türk tarafının kendi yoluna devam edeceğini ifade etti.

Eroğlu, önemli olanın devletin daha mamur hale gelmesi ve her bireyin refah seviyesinden kendi nasibini alması olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının uzlaşmazlığında, tanınmış olması ve AB’ye üye kabul edilmesinin etken olduğunu söyledi.

Rum liderlerin 40 yıldır halkına “Türkiye’den gelenler geri gidecek, tüm göçmenler yerlerine dönecek” şeklinde yalanlar söylediğine işaret eden Eroğlu, 2015’te müzakere masasında bir anlaşmaya varılmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, dünyanın da Kıbrıs’taki gerçekleri kabul ederek, müzakere masasına bakmalarını beklediğini sözlerine ekledi.

ERSAN

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na hayırlı yıllar dileyerek başladığı konuşmasında, 38 yıldır KKTC’de çok önemli mevkilerde görev yapan Eroğlu’nu dernek olarak yakinen takip ettiklerini ifade etti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yapılan Kıbrıs müzakerelerine de değinen Ersan, Dernek olarak Eroğlu’na tam destek verdiklerini, toplumlararası görüşmelerin halkın isteği doğrultusunda yürütüldüğünü belirtti.

1974 Mutlu Barış Harekâtı’na kadar Kıbrıs Türkü’nün çok çektiğini, her aileden şehitler verildiğini ve kendi ailesinde de 5 şehit bulunduğunu söyleyen Ersan, Kıbrıs’ta yeniden savaşlar yaşanmaması dileğinde bulundu.

Rum tarafının her zamanki gibi yine bahaneler uydurarak müzakere masasından kaçtığını dile getiren Ersan, halkın artık müzakere masasından fazla bir beklentisinin kalmadığını, herkesin kendi bölgesinde, kendi bayrağı altında yaşayabileceği iki kesimli bir çözüm bulunması gerektiğini savundu.

Ersan, konuşmasında dernek çalışmaları ve yurtdışı temasları hakkında da bilgi verdi.