Aytuğ Türkkan

Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu döneminde bir süre müzakerecilik görevini yürüten deneyimli diplomat Osman Ertuğ Diyalog Tv’de katıldığı Detay programında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşme ve yapılan açıklamaları yorumladı. 

Ertuğ görüşmede nelerin görüşüldüğünün bilinmediğini açıklanması gereken konuları her iki cumhurbaşkanının açıkladığını ifade ederek, Ancak bu açıklamalara bakarak bazı yorumlarda bulunabiliriz” dedi. Ertuğ özellikle güvenlik ve garantiler konusunda uyarılarda bulundu.

“Güvenlik ve garantiler konusunda esneklik gösterilemez” diyen Ertuğ, bunun yaşamsal önemi olduğunu vurguladı.

“Garanti ve İttifak anlaşması birbirinden ayrılamaz” 

Osman Ertuğ Garanti ve İttifak anlaşmasının önemini şu sözlerle anlattı 

“Her iki cumhurbaşkanı da üç önemli konuya vurgu yaptı. Güvenlik, eşitlik ve özgürlük. Güvenlik bize sağlayan Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden sağlanıyor. Etkin Türkiye’nin müdahale hakkının devam etmesini sağlar, fili olması da Türkiye’nin asker bulundurması demektir. Bu nedenle Garanti ve İttifak anlaşması birbirinden ayrılamaz. Eğer ayırmak isterseniz iki ayaktan birini kesmiş olursunuz” 

“Bazı konuları müzakere yapamazsınız…”

“Bazı konuları müzakere konusu yapamazsınız işte garanti ve güvenlik konusu da bunlardan biridir” diyerek sözlerini sürdüren Ertuğ, Türkiye’nin Kuzey’i, Yunanistan’ın da Güney’i garanti etmesi gibi söylemlerin dolaştığını söyleyerek bunun tehlikelerine dikkat çekti 

“Eskiden Kıbrıslı Türkler dağınık bölgelerdeydi. Ama şimdi iki bölgelilik var o nedenle Türkiye sadece Kuzey’i garanti etsin deniyor. Halbuki 1960 Garanti ve İttifak Anlaşması içte Kıbrıslı Türk ve Rum, dışta ise Türk - Yunan dengesini yani Doğu Akdeniz’i içine alan bir dengeler sistemiydi. Bu olduğu sürece ancak istikrar ve barış hüküm sürebilir. Türkiye ayrıca sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Kıbrıs’ın bağımsız bir ülke olmasını garanti ediyor. Bu anlaşmanın esaslarında değişiklik yapılması çok tehlikeli bir durum doğurur. Tarihler belki değişebilir ama özüne dokunmak çok tehlikelidir”

Doğu Akdeniz’deki dengeler var…

Ertuğ, Kıbrıslı Türklerin Kuzey’de de Güney’de de eşitlik hakları olduğuna dikkat çekerek, “Bunların iki tarafta da korunması lazım. Karasuları çok büyük önem arz ediyor.  Doğu Akdeniz’deki dengeler de düşünüldüğü zaman Türkiye’nin garantörlük hakkını adanın bütünü üzerinde korunması lazımdır. Dolayısıyla çok basit konu değildir bu konular” diye konuştu.