Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ yaptığı yazılı açıklamada, Rum Sözcü’nün, ‘Türkiye’nin Kıbrıs Türkü’nün değil sadece kendinin çıkarlarını düşündüğü’; Başpiskopos  Hrisostomos’un ise “Türkiye gerçeklerden söz ettiği sürece çözüm olmaz” şeklindeki beyanlarının  Rum tarafının ne ölçüde bir yanılgı ve hayal dünyası içinde olduğunu göstermesi açısından ilginç olduğunu kaydetti.

Ertuğ,  söz konusu açıklamalara bakıldığında, Kıbrıs sorununun  50 yıldır neden çözümlenemediğini; 46 yılını dolduran görüşmeler sürecinin  niye bir çözümle sonuçlanmadığını  görmenin  mümkün olduğunu ifade etti.

Ertuğ, “Diğer konularda olduğu gibi, hidrokarbonlar konusunda da Rum tarafının tekelci ve hegemonyacı yaklaşımını sürdürdüğü bir dönemde, haklarımızla meşru çıkarlarımızı savunmakta bizimle işbirliği içinde olan, yardım eli uzatan Türkiye’ye dil uzatmakla Rum Sözcü ancak kendi samimiyetsizliklerini ortaya koymaktadır. Diğer yandan, görevi Kıbrıs’taki iki halk arasında barış ve dostluğu teşvik etmek, desteklemek olan bir dini liderin, uzlaşının gerçekler temelinde olmayacağını söylemesi anlaşılabilir bir tutum değildir” dedi.

Ertuğ, Noel ve yeni yıl kutlamalarının yer aldığı bu dönemde başta Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu olmak üzere  Türk tarafının  Kıbrıs Rum tarafına barış ve dostluk elini uzattığını ve Rum tarafını müzakere masasına  dönmeye çağırmaya devam etiğini kaydetti.

Ertuğ, “Sürdürdükleri suçlama oyunuyla bir yere varamayacağımız aşikardır. Hele bu suçlamalar yanlış adrese yapılıp, esas muhatapları olan Kıbrıs Türk tarafını göz ardı eder nitelikte olursa! Yeni yılda Kıbrıs Rum muhataplarımızı en kısa zamanda ve ön koşulsuz olarak görüşme masasında görmeyi beklediğimizi bir kez daha ifade eder, 2015’in  adamıza, bölgemize ve insanlığa barış, huzur ve mutluluk getirmesini dileriz” ifadelerini kullandı.