Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Başkent Üniversitesi’nde ‘Kıbrıs Uyuşmazlığı’ konulu panele katılmak üzere Ankara’da bulunan Ertuğ Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve diplomasi muhabirleri ile bir araya gelecek.

TRT Türk’e de Kıbrıs konusunda açıklamalarda bulunan Ertuğ, yeni müzakere sürecinin Nisan veya Mayıs ayında başlamasının beklendiğini belirterek masaya oturmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Rum tarafının ani bir şekilde masadan kaçtığına dikkati çeken Ertuğ, ‘Rum tarafı önkoşulsuz olarak masaya dönmesi gerekir. Bizim masaya dönmemiz söz konusu değil. Biz zaten oradayız. Önemli olan nasıl bir müzakere sürecine gireceğiz ki bu Kıbrıs sorununu tarihin sayfalarına gömelim’ diye konuştu..

Yeni süreçte müzakerelere bırakıldığı yerden devam edeileceğini kaydeden Ertuğ yeni bir ruhla başlayacak olan bu süreci sonuçlandırmak istediklerini kaydetti. Ertuğ, yeni safhanın sonuç alıcı olması gerektiğini söyledi.

Rum tarafının sorunu sonuçlandırma noktasında olmadığını kaydeden Ertuğ, Rum Tarafını çözüme motive etmek için uluslararası toplumdan, izolasyonları kaldırmalarını beklediklerini ifade etti.

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a gelecek olan barış suyu konusunda ise Ertuğ, büyük bir heyecanla suyun gelmesini beklediklerini söyledi.

Ertuğ, “bu bizi heyecanlandırıyor. Su Kıbrıs’ın çehresini değiştirecektir. Ciddi bir parametre hatta yeni bir paradigma oluşturacak bir konudur. Artık suyun akmasını bekliyoruz. Suyun Kıbrıs Rum tarafını motive edecek unsurlardan bir tanesi olacağına da inanıyoruz’ dedi.

Su ile birlikte Kıbrıs Türk Tarafı’nın eline geçecek kozun bir katalizör görevi görebileceğine dikkati çeken Ertuğ ‘Biz zaten paylaşacağımzı söyledik onlar da hidrokarbon konusunda aynısı yapmaları gerekir’ dedi

Görüşmelerin Cenevre’ye taşınacağı yönündeki haberlere yönelik olarak ise Ertuğ, Rum tarafında çözüm karşıtı olan çevrelerin devreye girmesi nedeniyle görüşmelerin Kıbrıs dışında yapılmasının olumlu olabileceğini söyledi.

Başka bir ülkede yapılacak görüşmelerde liderlerin elinin biraz daha serbest olabileceğine dikkati çeken Ertuğ Kıbrıs Türk tarafının gerek içte gerekse dışta yapılacak görüşmelere hazır olduğunu sözlerine ekledi.