Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Kıbrıs sorunu konusunda bugüne dek ortaya çıkan BM parametrelerinin, olası bir uzlaşının yeni bir ortaklık olmasını öngördüğüne işaret etti, “bu yeni ortaklığın da sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı olmayacağını” belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu aracılığıyla açıklama yapan Ertuğ, Rum Ulusal Konseyi’nin iki günlük toplantısı sonrasında Sözcü Hristodulides tarafından yapılan açıklamanın hayret ve ibret verici olduğunu kaydetti.

“Herhalde müzakere tarihinde ilk kez masadan kaçan bir taraf masada olan tarafı uzlaşmazlıkla suçluyor ve ön koşullar koyarak görüşmelerin devamını engelleyen taraf olmasına rağmen ‘en erken zamanda çözümden’ bahsediyor” diyen Ertuğ, şöyle devam etti:

“Rum Sözcü bununla da kalmayıp Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs’ta olası bir çözümün sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin evrilmesi yoluyla ortaya çıkacağı’ şeklindeki iddiasını tekrarlıyor. Halbuki, gerek akıl ve mantık, gerekse bugüne değin ortaya çıkan BM parametreleri, olası bir uzlaşının yeni bir ortaklık olmasını öngörmektedir. Bu yeni ortaklık ise sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı olmayacaktır.

Umarız Sayın Anastasiades pozisyonunu belirlerken, çözüm karşıtlığıyla bilinen Ulusal Konsey arkasına saklanmaktan ve ön koşullar koymaktan vazgeçer ve kendisinden beklenen liderlik ve siyasi iradeyi göstererek ön koşulsuz olarak masaya döner.”