Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ercan Havalimanı’nda denetim yapması için anlaşmaya varılan şirket konusunda yeni bir açıklama yaparak, “KKTC’de kontrolörlük işi yapacak firma yok. Uluslararası kurallar çerçevesinde Türkiye’den 3 firmadan teklif alındı ve en uygun olana verildi” dedi.

Firmaların hiç birini tanımadığını, gelen üç tekliften birini seçtiklerini ve ücretiyle beraber T&T’ye bildirdiklerini kaydeden Ertuğruloğlu, 50 ay süreyle Ercan’da yapılacak yatırımın ve yatırımdan sonra da işletmenin ve hukuki meselelerin denetleneceğini vurguladı. Ertuğruloğlu, kontrolörlük bedelinin de devlet kasasından değil ilgili şirket tarafından ödeneceğini yineledi. 

“Alnımız aktır, yaptığımız işe de güveniyoruz” diyen Ertuğruloğlu, konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapan Ombudsman için de, “Kendini haber ajansı TAK yerine koyuyorsa, bu ülkede Ombudsman yoktur” ifadesini kullandı.

“YAZIYI ORTAKLARDAN BİRİ HAZIRLADI, OMBUDSMANA GÖTÜRDÜ”

Açıklamasında, Ercan’ın işletmesini alan iki ortağın kavgalı olduğuna  dikkat çeken Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

“Bu ortaklardan ya biri ya öbürü bu yazıyı hazırladı, götürüp Ombudsmanımıza verdi ve Ombudsmanımız da hiçbir araştırma yapmadan, soru sormadan, bizimle temasa geçmeden direk kamuoyuna aktardı. Yanlış da aktardı. Bu paranın sanki KKTC devletinin kasasından ödenecekmiş gibi yansıtılmasına sebep oldu. ‘Devlet böyle hortumlanıyor’ diye manşetlerin yaratılmasına sebep oldu.

Bu denetim işiyle ilgili söylediklerime inanmazsanız Türkiye’deki uygulamaları inceleyin. Türkiye’yi beğenmezseniz Avrupa Birliği’ndeki uygulamaları inceletin. Bu sadece havaalanlarıyla ilgili değil, deniz işletmeciliğinde de aynıdır. Biz, sanki gizli saklı bir iş yapmışız gibi… Sanki büyük bir yolsuzluk, devleti çalma ve hortumlama operasyonu içerisindeymişiz gibi birileri bu işe sarıldı. Ombudsman da -ilk defa değil- hükümeti ve bakanları şaibelendirme, aşağılama, kötüleme alışkanlığına devam ediyor.

Verilemeyecek bir hesabımız yoktur. Bunları söylemekten de aslında hicap duyarım. Böyle bir olaya sebep olan bir Ombudsmanımız olduğundan dolayı da çok ciddi üzüntü duyuyorum. Görevinin ne olduğunu bilmeyen bir Ombudsman…”

Ertuğruloğlu açıklamasında, bugün Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmayı da yeniden aktardı.

Ombudsman’ın yaptığı açıklamada, söz konusu paranın devlet tarafından ödendiği veya ödeneceğinin iddia edildiğini vurgulayan Ertuğruloğlu,  özetle şu ifadeleri kullandı:

“ ‘13. maaşı ödemede zorlanan KKTC, 11 milyon Dolar’ı nasıl ödeyecek’ diyor Ombudsman… Yazıklar olsun…KKTC’nin kasasından 1 kuruş dahi çıkmadan, profesyonel bir denetim mekanizması sağladık. Bu meblağı KKTC devleti değil, T&T Şirketi ödeyecek ve ödeme de yapmıştır. KKTC’ye herhangi bir mali külfet yaratmadan profesyonelce bir denetim mekanizması kurduk. Ama devletin parasını çarçur ediyoruz diye basına yanıltıcı bilgi veriliyor ve gazete manşetlerinde ‘devlet işte böyle hortumlanır’ diye manşetler atılıyor”.

“KENDİSİNİ TAK’IN YERİNE KOYUYORSA BU ÜLKEDE OMBUDSMAN YOKTUR”

Konuyla ilgili Meclis’te gerçeklerle alakası olmayan iddialarla şov yapıldığını da kaydeden Ertuğruloğlu, “Ombudsmanlık görevini bilmeyen bir Ombudsman’a akıllarınca sahip çıkmaya çalışıyorlar ve ‘alışacaksınız’ diyorlar… Eğer kendini bir basın ajansının, TAK ajansının yerine koyan bir Ombudsman var ise, bu ülkede ombudsman yoktur” ifadelerini de kullandı.