Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, bu konudaki bilgi kirliliğine en çok katkı koyan kişinin Ombudsman olduğunu söyledi.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı'nın gündeme getirdiği ve ülkenin bir anda gündemini değiştiren Ercan Havalimanı’nın işletimini denetlemek için, 11.250.000 Dolarlık hizmet satın alınması Meclis Genel Kurulu'na da yansıdı.

Meclis Genel Kurulu'nun bugünkü birleşiminde gündem dışı konuşmaların ardından sözlü sorular kısımında UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ve TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı tarafından Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'na Ombudsman'ın gündeme getirdiği 11 milyon 250 bin Dolar'lık hizmet satın alınması soruldu.

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, bu konudaki bilgi kirliliğine en çok katkı koyan kişinin Ombudsman olduğunu söyledi.

Bu açıklamaları hayretle okuduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, soru sormanın bir adabı üslubu olduğunu kaydetti, Ombudsman’ın konuyu çarpıttığını, KKTC’ye yakışmadığını belirtti.

Ertuğruloğlu, Ombudsmanın kendi görevini bilmediğini ifade ederek, görevinin; kendisine gelen bilgileri muhataplarıyla görüşüp, araştırmasını yapıp rapor çıkarmak olduğunu söyledi.

Ombudsman’a “görevini bilmeyen ben değil sizsiniz” diye seslenen Ertuğruloğlu, açıklamayı eleştirdi, “Yazıklar olsun” dedi.

Profesyonel bir denetim ortaya koyduklarını, devlet kasasından para çıkmadığını, parayı şirketin ödediğini, teşekkür edileceğine basına yanlış bilgi verildiğini anlatan Ertuğruloğlu, uluslararası uygulamaların yapıldığına, Türkiye ve AB’de de bunların böyle yapıldığına işaret etti.

Ertuğruloğlu,  bu işin ülkeden yapılamayacağını, çünkü ülkede bu işi yapan şirket olmadığını, ödemenin devlet tarafından yapılmadığını, bu yüzden denetimin ülkeden de yapılamayacağını, ödemeyi şirketin yaptığını anlattı.

Türkiye’den örnekler veren Ertuğruloğlu, Ercan’da uygulanan sistemin dünyada uygulanan bir sistem olduğunu, 3 firmadan teklif aldıklarını, en uygun gördükleri firmayı da seçtiklerini kaydetti, 50 ay süreyle burada yapılacak yatırım, işletme ve hukuki kontrollerini yapacağını belirtti.

Ercan’da iki ortak arasında tartışmaların olduğunu, bu konuyu da Ombudsman’a taşıdığını, bunun da kamuoyuna yanlış yansıtıldığını ifade eden Ertuğruloğlu, gizli bir iş veya yolsuzluk yapmadıklarını, bu konuda Türkiye ve dünyada örneklerin incelenmesini istedi.

Ertuğruloğlu, verilemeyecek hesapları olmadığını, Ombudsmandan ciddi sıkıntı duyduğunu söyledi, uluslararası hukuka önem verilmesini ve ucuz politikaya yer verilmemesi gerektiğini kaydetti, “Rüşvet yiyen biriymişim gibi gösterilmem, yalan söylenmesinden rahatsızım. Ombudsman dedikodu mekanizmasından başka bir şey değil, görevini yapsın, görevini yapsa eleştirmem” dedi.

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin “Ombudsman önünde titreyeceksiniz” sözüne çok sinirlenen Ertuğruloğlu, buna sert tepki gösterdi, herkesin işini doğru yapmasını istedi.

CAS’apersonel alınması ile ilgili bir soru üzerine, bu konuda araştırma yaptığını ve kendisinden habersiz buraya 4 personel alındığını öğrendiğini ifade eden Ertuğruloğlu, bu gelişme üzerine gerekli yazıları yazdığını ve bu personelin durdurulduğunu kaydetti.