Meclis gündeminde bugün, Sivil Havacılık Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporunun görüşülmesi var.

Komite Başkanı CTP Milletvekili Ahmet Gülle ile DPUG Milletvekili Menteş Gündüz’ün raporu okumalarının ardından tasarının görüşülmesine geçildi.

TÖRE

İlk sözü alan UBP Milletvekili Zorlu Töre, Geçitkale Havaalanı’nın atıl vaziyette olduğunu dile getirerek, bu alanda yüksek gerilim hatlarının olmasından dolayı da uçakların iniş kalkış yapamadıklarını söyledi.
Töre, Sivil Havacılık Dairesi kadrosunun şekillenirken esas amacının Geçitkale Havaalanını gündeme getirmek olduğunu belirtti.

GÜNDÜZ

DPUG Milletvekili Menteş Gündüz, geçirilen yasada üniformanın önemine dikkat çekerek, çıkacak yangınlarda insan hayatının önemli olmasından dolayı üniforma konusunda yapılacak değişikliğin yerinde olduğunu kaydetti.

Yabancı lisanın önem arz etmesinden dolayı bundan sonra alınacak personelin yabancı lisanı olması gerektiğini dile getiren Gündüz, yasa değişikliğine katkı koyan herkese teşekkür etti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, Sivil Havacılık Dairesi’nin KKTC için çok önemli bir kurum olduğunu söyleyerek, burada çalışanların da dalında uzman olduğunu kaydetti.

Ercan Havalimanı’nda özellikle özel günlerde yolcu artışı olduğuna dikkat çekerek, Özel Güvenlik Yasası’nın da bir an önce geçirilip güvenliğin artması gerektiğini belirtti.

Ercan Havalimanı’nın ülkeye maddi olarak iyi gelir getirdiğini söyleyen Tatar, Sivil Havacılık’ın KKTC üzerinden geçen uçaklardan ücret almamasını eleştirerek, bu hizmetin verilmesi halinde çok fazla gelirin KKTC bütçesine gireceğini kaydetti.

SERDAROĞLU

UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu, 13. maaşın ne olacağının kendilerine sorulduğunu, bu konuda da Maliye Bakanı’nın gerekli bilgiyi vermesini istedi.

Ercan Havaalanı idaresinin durumunun ne olacağının tam olarak bilinmesi ve sözleşmesinin açıklanması gerektiğini dile getiren Serdaroğlu, ayrıca Turizm Bakanlığı’nın Kumarcılar Hanı’nın yapım aşamasında daha önce belirlenen miktarın çok üstüne çıkılmasının Bakan Sucuoğlu tarafından açıklandığını kaydetti ve bu paraların nereye gittiğinin de açıklanmasını istedi.

ERÇAL

CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, Sivil Havacılık Yasası’nın çalışanlara daha verimli bir ortam yaratmak için yapıldığını dile getirerek, gerekli yasa çalışmalarının devamını diledi.

ERTUĞRULOĞLU

Daha sonra söz alan Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ercan Havaalanı ile ilgili soruları cevaplamak için kürsüye çıktığını dile getirerek, Ercan’da iki ortak arasındaki sıkıntı olduğunu fakat bunun kendilerini ilgilendirmediğini söyledi.

Kendilerinin muhatabının T&T olduğunu ve çalışmalara da sorunsuz devam edildiğini söyleyen Ertuğruloğlu, askeri alanın ve oradaki ağaçların kaldırılarak yatırımın devam ettiğini kaydetti.

Ertuğruloğlu, aralarında kavga olan iki ortağın kavgalarına kendi ülkelerinde devam etmelerini tavsiye ederek, pistin yapımıyla ilgili önlerinde engel kalmadığını, çalışmaların da son hızla devam ettiğini belirtti.

YORGANCIOĞLU

CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, Ercan Havaalanı’nda yapılan çalışmada devlet ve hükümeti sıkıntıya sokacak ifadelerden kaçınılması gerektiğini dile getirerek, oradaki ortakların kendi aralarındaki sorunlardan dolayı yükümlülüklerini yerine getiremediğini, kendilerinin muhatabının da T&T şirketi olduğunu kaydetti.

TAÇOY

DPUG Milletvekili Hasan Taçoy, Ercan Havaalanı ile ilgili yaşanan süreci anlatarak, Sivil Havacılık’ın belli başlı sorunları olduğunu ve devamlı tehditkâr pozisyonda olmaması gerektiğini belirtti.

Havaalanında kesintisiz çalışılma yapılması gerektiğini söyleyen Taçoy, özellikle çalışanların sürekli grev yapacakları nedeniyle buradaki uçuşları etkilemeye çalışmasının da doğru olmadığını kaydetti.

SUCUOĞLU

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Kumarcılar Hanı’nın yapımı ile ilgili basında çıkan haberlere yanıt vererek, perşembe günü bu konuyla ilgili gerekli bilgileri daha detaylı olarak vereceğini belirtti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, yedi yıl boyunca Sivil Havacılık Yasası’nın bekletilmesini eleştirerek, Ercan Havaalanı’nın tek elden çalıştırılmasının doğru olmadığını belirtti.

Ercan Havaalanı’nda kendi aralarında iki ortağın kavga etmesinin nasıl çözümleneceğini soran Çakıcı, tek elden çalıştırılan ve ortakları arasında sorun yaşanan bir havaalanının olmasından UBP hükümetinin sorumlu olduğunu kaydetti.

SANER

UBP Milletvekili Ersan Saner, Ercan Havaalanı’nın çok büyük bir kapasiteyle çalıştığını dile getirerek, bazı partilerin özelleştirmeye karşı olmalarından dolayı, yaptıkları konuşmaları eleştirdi.

Ercan Havaalanı’nın 2010 yılına kadar her yıl zarar ettiğini söyleyen Saner, bugün bunların hepsini ilgili şirketin aldığını, kendilerinin de bunları denetlediğini kaydetti.

Saner, ayrıca Ercan ihalesinin ülkeye “öcü” gibi gösterilmeye çalışılmasını eleştirdi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Ercan ihalesiyle ilgili zamanında sağlam bir anlaşma yapılmadığını dile getirerek, ileriki yıllarda ihaleden kaynaklanan sorunların mahkemelerde çözümü olacağını düşündüğünü kaydetti.

Meclis araştırmalarının sonuçlanmamasını eleştiren Angolemli, artık bu ülkede yapanın yanına kalmaması gerektiğini belirtti.

Herkesin 13. maşların ne zaman ödeneceğini sorduğunu dile getiren Angolemli, Ercan Havalimanı’nın altın yumurtlayan tavuk olduğunu belirtti ve bu tavuğun da başkasına verilmesini eleştirdi.