Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kuzey Kıbrıs işbirliğinde düzenlenen “Taşımacılık ve Ulaşım Çalıştayı” bugün Acapulco Otel’de başladı

Toplu taşımacılık ve ulaşım sektöründe yaşanan kronikleşmiş sıkıntı ve sorunların aşılması, çözümlenmesi ve yasal zemine oturtulması hedefiyle gerçekleştirilen çalıştay 3 gün sürecek.

Çalıştay, saat 09:30’da saygı duruşu, İstiklal Marşı ve müzik dinletisinin ardından açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışta sırasıyla Başbakan Ömer Kalyoncu, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ulaştırma Bakanlığı Plan Proje Müdürü Doç. Dr. Nazmiye Çelebi, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Genel Müdürü Mustafa Kaya ve İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardında oturumlara geçildi. Çalıştayda bugün “Gelişmiş Yolcu Taşıma ve Taşımacılık Sistemleri”, “Sürdürülebilir Ulaşım ve Taşımacılık/Ticari Taşımacılık”; yarın “Öğrenci Taşımacılığı”, “Yolcu Taşımacılığı”, “Turistik Taşımacılık”, “Personel Taşımacılığı”, “Yük Taşımacılığı” ve 5 Aralık Cumartesi günü de “Ulaşım - Taşımacılık Sorunları ve Çözüm Önerileri” konuları ele alınacak.

KALYONCU: “TRAFİK EMNİYETİ, GÜVENLİ YOLCU VE YÜK TAŞIMACILIĞI AÇILARINDAN MUTLAKA GÖZETİM ALTINDA TUTULMALI”

Başbakan Ömer Kalyoncu, yaptığı konuşmada ulaşım ve taşımacılık sektörünün ülkeler için son derece önemli olduğunu ifade ederek,  bu alanın trafik emniyeti, güvenli yolcu ve yük taşımacılığı açılarından mutlaka gözetim altında tutulup, üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti.

Çalıştayın hükümet yeni kurulduğu dönemde Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile birlikte ortak alınan bir karar sonucunda gerçekleştiğini belirten Kalyoncu, çalıştayın, “aşılmış ve yorulmuş” yasaların elden geçirilmesini sağlayacağını söyledi.

Kalyoncu, mevcut yasaların, sadece “yolcu otobüsü, taksi ve yük taşımacılığı”nı kapsadığını ancak bugün gelinen aşamada kumarhanelere T, otel ve kişilere turistik T ve öğrenci T izni verildiğini belirterek, önemli bir rantın oluştuğu bu alanda “keşmekeş” yaşandığına vurgu yaptı.

“Yol güvenliği meselesi var. Yollarda çok sayıda şoför yolcu taşımakta ve araç kullanmakta. Herkese can teslim edemezsiniz” diyen Kalyoncu, şirket ve devlet yetkililerinin bu konulara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Başbakan Kalyoncu, çalıştayda T izinleri nasıl verilmesi gerektiği ya da taş ve inşaat malzemeleri gibi ağır yük taşıyan araçların yollara nasıl bu kadar büyük zarar verdiği konularının yanısıra taş ocağı sayısı konularının da gündeme geleceğini düşündüğünü kaydetti.

“ T izinlerinin nasıl verilmesi çok daha iyi kurallara bağlanması lazım” diyen Kalyoncu, artık bu izinlerin partizanlık ve popülariteden uzak  verilmesi gerektiğine işaret etti.

ERTUĞRULOĞLU “ÇALIŞTAYDA SEKTÖRDE NE KADAR HATA, YANLIŞ VE ANOMALİ VARSA ORTAYA ÇIKSIN”

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise çalıştayda yapacağı konuşmayı, ‘törensel, pembe  tablo” şeklinde değil,  ön plana özeleştiriyi alarak, başta siyasiler olmak üzere sektör temsilcilerini eleştireceğini kaydetti.

Ertuğruloğlu, Ulaştırma Bakanlığı’na yaklaşık 4.5 ay önce “böyle geldi böyle gitmez, halkımıza yeni projeler sunalım” inanç ve kararlılığıyla yeni projeler üretme hedefiyle göreve başladığını ancak geçmişten gelen sorunlarla uğraşmakta başka bir şey yapamadığını belirtti.

Sadece taşımacılık ve ulaşım konusu değil bakanlığa bağlı karayolları, posta, denizcilik ve havacılık konularındaki tüm sorunların karşısına çıktığını belirten Ertuğruloğlu, bu kapsamda Başbakan Kalyoncu ile taşımacılık ve ulaşımda çalıştay düzenleme konusunda hem fikir  kaldıklarını söyledi.

Ertuğruloğlu, “Sektördeki temel soruna siyasiler neden olmuştur. Gördüğüm kadarıyla T izinleri, öğrenci taşımacılığı izinleri yıllardır hiçbir kritere uygun şekilde verilmedi. Bakanlığa geldiğim ilk günden itibaren beni otobüs ve taksi şoförlerinin yanısıra KIBHAS ve KAR-İŞ gibi örgütler ziyaret etmeye başladı. İş o kadar kişisel bir soruna dönüştü ki nerdeyse bir gün bakanlıkta iki otobüs şoförü müdahale etmesek yumruklaşacaklardı. İşlerin keyfi olması halinde sonucun da böyle olması normal” dedi.

Bakanlıkta partizanlık yapmanın kendisi için çok kolay bir iş olacağını ancak bunu yapmadığını ifade eden Ertuğruloğlu, bunun için çok eleştirildiğini söyledi.

“GÖREVİM KKTC’YE HİZMET ETME”

Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu, “Bu makamlara şu veya bu kişiyi tatmin etme amacıyla gelmeyiz. Görevim KKTC Ulaştırma Bakanı, UBP Ulaştırma Bakanı değil. UBP’liyim evet. Bundan da mutluyum ama bakan olduğum noktada partilim olsun olmasın, oy veren  vermeyen kim olursa olsun benim görevim KKTC’ye hizmet etmektir” dedi.

Ertuğruloğlu, 3 gün sürecek çalıştayda sektörde ne kadar hata, yanlış ve anomali varsa ortaya çıkmasını istedi.

“SEKTÖRE NEŞTER”

Hedefinin sektöre düzen, kriter getirme, ihtiyaç belirlemek olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, bu konuda yerel yönetimlere de görev düşeceğini belirtti. Ertuğruloğlu, sektöre ‘neşter vurma’ karalılığında olduğunu ve bunu büyük bir mutlulukla yapacağını söyledi.

Konuşmasında çalıştayın başarılı geçmesi ve hayırlı sonuçlar üretmesini dileyen Ertuğruloğlu, düzenlenmesine katkı koyanlara teşekkürlerini sundu.

ÇELEBİ: “TÜM SORUNLARI İRDELENECEK”

Ulaştırma Bakanlığı Plan Proje Müdürü Doç. Dr. Nazmiye Çelebi de çalıştayda, taşımacılık ve ulaşım sektörünün tüm sorunlarının irdeleneceğini, sektördeki tüm paydaşların fikirlerinin alınacağını ve sonrasında da alanın yasal bir zemine oturmasının sağlanacağını söyledi.

Çelebi, çalıştayın, ekmeğini yol, taksi, dolmuş, tır ve kamyondan çıkaranlar yanında, şoför, otelci, turizmci, öğrenci ve herkesin ortak paydada buluşacağı yer olacağını belirtti.

KAHYA: “ULAŞIM-ÜNİVERSİTE  ARASINDAKİ İLİŞKİ DOĞRU KURGULANMALI”

İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya da taşımacılık ve ulaştırma alanında gerçekleşmekte olan çalıştayın ülke için son derece önemli olduğunu belirterek, konunun vatandaşları yanında ülkeyi ziyaret eden turistler ve eğitim için gelen öğrencileri de yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Ulaşım ve taşımacılık konusundaki sorunun çözümünün bilimsel ve sistematik olması gereğine vurgu yaparak, problemin kaynağının insan nüfusuyla ilgili olduğuna işaret etti.

Kahya, bir eğitim adası olan Kuzey Kıbrıs’ta ulaşım-üniversite  arasında kurulacak  ilişkinin doğru kurgulanması gerektiğini kaydetti.

KAYA: “KKTC’YE ÖNEMLİ BİR ÇIKTI SAĞLAYACAK”

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Genel Müdürü Mustafa Kaya da konuşmasında, çalıştayın KKTC’nin ulaştırma konusundaki sorunlarına önemli bir çıktı sağlayacağına inanç belirtti.

Çalıştayda yapacağı sunumda ulaşım konusunda Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yasal düzenleme ve yürürlükteki çalışmalar konusunda neler yapıldığını  anlatacağını belirterek, çalıştay sonucunun ülkeye hayırlı olmasını diledi.