KKTC’de sistemsizlik olduğunu belirten Ertuğruloğlu, “Yeterli düzeyde bir Karayolları Dairemiz yok. Bunun üstesinden nasıl gelineceği konusundaki kararı sadece ilgili bakanlık veremez. Ülkedeki bu hantal ve randıman vermekten uzak yapıdan nasıl çıkacağız sorusuna birlikte cevap aramalıyız” dedi.

Devletin işleyişi konusunda görevlerin hakkıyla yerine getirilmediğini söyleyen Bakan, “Bunu gündeme getirmek zorundayız. Nerde yanlış, nerede doğru olduğumuzu kişisel şekilde yorumlamamalıyız. Artık el birliğiyle hareket etmeliyiz” dedi.

Bakan Ertuğruloğlu, Meclis Genel Kurulu’nda trafik konusunda TDP milletvekili Hüseyin Angolemli’nin yaptığı güncel konuşmaya cevabında “Trafik konusunda çok haklı eleştiriler var” ifadesine yer verdi.

Ertuğruloğlu, “Bu eleştiriler yılların getirdiği ihmalkârlıkların sonucudur. Ben de her arkadaş gibi trafik konusunda rahatsızım. Önlem almaya çalıştıkça bazı engellerle karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Ulaştırma Bakanlığı’nın yaşadığı sıkıntılara da değinen Bakan, “Mevcut karayolları ağı güvenlikten o kadar yoksun ki. Sürücüler de çağdaş olmayan karayolları ağında gerekli dikkati göstermiyor” şeklinde konuştu.

Trafik konusunda çıkılan ihalelere değinen Bakan Ertuğruloğlu, 25 bin TL’nin üzerindeki harcamalar için ihaleye çıkılması gerektiğini ancak düşük miktarlı ihalelere teklif verilmediğini söyledi.

“O yüzden Merkezi İhale sistemini eleştiriyorum” diyen Ertuğruloğlu,“Bakanlıklara kendi ihale sistemlerini denetleme imkanı verilmeli” şeklinde konuştu.

“Ben de en az sizin kadar bisiklet yolu oluşturulmasını istiyorum” diyen Bakan Tahsin Ertuğruloğlu, “Araçlar ne motosikletliye ne de bisikletliye saygı göstermiyor. Tek yollara kimse uymuyor, geç vakit olduğunda kimse kırmızı ışığı dinlemiyor” dedi.

Yolların araç sayısına göre yetersiz olduğunu dile getiren Bakan Ertuğruloğlu, trafik akışının kolaylaştırılmak yerine gün geçtikçe zorlaştığını aktardı.

SERDAROĞLU

Meclis Genel Kurulu’nda ilk güncel konuşmayı UBP Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu, “İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın İcraatları” konusunda yaptı.

Serdaroğlu, konuşmasına Çalışma Dairesi’nin durumunu eleştirerek başlayarak Lefkoşa’dakiÇalışma Dairesi binasının çalışmaya uygun olmadığını anlattı.

Dairenin yenilenmesinin ve çalışanlara uygun hale getirilmesinin şart olduğunu ifade eden Serdaroğlu, çalışanların görevlerini özveriyle yaptığını ancak ortamın kötü olması nedeniyle motivasyon eksikliği yaşandığını kaydetti.

Özel sektördeki engelli çalışan sayısı konusunda da bilgi almak istediğini ifade eden Serdaroğlu, yasa gereği özel sektörde yüzde 20 engelli istihdamı olması gerektiğini anımsattı.

İş kazalarının önlenmesi, bazı özel sektör çalışanlarının8 saatten fazla çalışması gibi konulara değinen Serdaroğlu, bunların denetlenmesi üzerinde durdu.

Serdaroğlu, KKTC de yaşayan tüm çalışanların eşit şartlarda çalışması ve çalışanların haklarının korunması gerektiğini belirtti.

Geçmişte küçük marketlere iş imkânı verilmesi için büyük marketlerin çalışma saatlerinin düzenlediğini anımsatan Serdaroğlu, bu konunun hangi aşamada olduğunu sordu.

Sosyal Sigortalı olan bir çalışanın eksik yatırımları olması ve işten ayrılması durumuna işaret eden Serdaroğlu, çalışanların yıllarının heba olmaması için eksik yatırımların tamamlanmasına yardım talep etti.

Serdaroğlu, bu nedenlerle 20 yıl çalıştığı halde emekli olamayan insanlar olduğundan söz etti.

CMC atıklarının temizlenmesi ve bölgenin rehabilite edilmesinin şart olduğunu da ifade eden Serdaroğlu, bölgenin temizlenmemesinin su kaynaklarına bile zarar verdiğini belirtti.

Serdaroğlu, Aplıç ve Derinya kapılarının da biran önce açılması için gerekli çalışmaların tamamlanmasını talep etti.

Ülkenin farklı bölgelerinde su felaketinin yaşandığını anımsatan Esat Ergün Serdaroğlu, Girne’de 3 dere yatağı olduğunu söyledi, “Bu üç yer Girne için elzem. Kaymakamlığın bu konuda başlattığı temizlik çalışması bizim için önemli” dedi.

Serdaroğlu, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akonsoy’a, yeni bir hastane, çalışma dairesi vehapishane istediklerini söyledi.

AKANSOY

Serdaroğlu’ndan sonra İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy söz aldı. Akansoy, Çalışma Dairesi’nin koşullarının olması gerektiği gibi olmadığını söyledi.

Akansoy, “Başka binaları denetlerken kendi binalarımızın çalışma ortamları konusunda sınıfta kaldık” dedi.

Devlet dairelerindeki çalışma koşullarının pek de iyi olmadığını söyleyen Akansoy, risk değerlendirmesinin neden devlet dairelerinde yapılmadığını kendisinin de sorduğunu belirtti.

Asım Akansoy, “Bunun üzerine yürüyeceğiz” dedi.

Bakan Akansoy, Sosyal Sigortalar Dairesi’ne kendi kaynaklarıyla bir bina yapılması için formül ürettiklerini belirtti.

Akansoy, “Amaç ülkeye yeni bina kazandırmak, çalışma koşullarını iyileştirmekse biz varız. Sendikalara görüşlerimizi aktaracağız. Umarım iyi niyetimiz istismar edilmez ve sendikalarla ilişkilerimiz sağlıklı yürür” dedi.
İhtiyat Sandığı binasındaki yetersizliklere de değinen Akansoy, bu konudaki süreçle ilgili bilgi verdi.

Konuşmasında bakanlıktaki müfettiş sayısının az olduğuna da değinen Akansoy, müfettiş sayısı artırmadıkça iş kazalarının denetlenmesinin pek de mümkün olmadığını söyledi, Kamu Reformu Yasası’na işaret etti.

“Her iş kazası olduğunda perişan oluyoruz” diyen Akansoy, konuşmasında yeni cezaevi konusuna da değindi; yeni bina için arazi tespitinin yapıldığını, ihale konusunda durum değerlendirmesine gidildiğini kaydetti

Aplıç ve Derinya kapılarının açılması konusunda hükümetten kaynaklanan bir sorun olmadığını aktaran Akansoy, AB’nin mali yarım tüzüğüne bağlı olarak değerlendirme yapılacağını dile getirdi; “Bizden kaynaklanan herhangi bir boşluk yok” dedi.

GÜNDÜZ

Akansoy’un konuştuğu sırada yerinden söz alan DP UG milletvekili Menteş Gündüz, Güzelyurt’taki sel felaketi anımsatarak bu konudaki çalışmaları sordu.

Akansoy ise, bu konunun gündemlerinde olduğunu söyleyerek, “Sayın Gündüz’ün uyarısı yerinde. Konuylailgileniyoruz” dedi.

Menteş Gündüz daha sonra “Limanlarımız, Liman Güvenliği ve Deniz Taşımacılığı” üzerine güncel bir konuşma yaptı.

Yılmazköy kavşağıyla ilgili düzenlemenin biran önce yapılmasını isteyen Gündüz, bunun için 45 bin TL’ye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gündüz, “45 bin gibi bir kaynak konusunda sorun yaşayanlar suyu nasıl yönetecek?” diye sordu, “Güzelyurt halkı olarak bu işin takipçisiyiz” ifadesine yer verdi.

KKTC’deki deniz limanlarının durumunu “içler açısı” olarak niteleyen Gündüz, kara sularını denetleyecek ekipmanların ve personelin eksik olduğunu söyledi.

Bu nedenle IŞİD’in, mültecilerin, kaçakçıların da ülke üzerinden geçebileceğini söyleyen Gündüz, “Kara sularında elektronik denetim yapılıyor mu?” diye sordu.

“Ülkedeki yetki kargaşasına son verilsin” çağrısı yapan Gündüz, “Koltukta oturmakla olmaz. Kalkacaksınız, bu işleri takip edeceksiniz ve sonuçlarını halka açıklayacaksınız” şeklinde konuştu.

Karpaz bölgesindeki ambulans kazasına da değinen Gündüz, ambulans şoförlerinin hızlı araç kullanımı konusunda eğitim almasının şart olduğunu söyledi.

Gündüz, “En büyük eksikliğimiz hizmet içi eğitimlere ve yurt dışındaki kurslara katılmamak” şeklinde konuştu.

Menteş Gündüz konuşmasını,  “Sonu felaketle bitecek şeyleri basit sebeplerle geçiştirmeyelim” diyerek tamamladı.

ANGOLEMLİ

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, “Trafik” konusunda güncel konuşma yaptı.Hayvan ölülerinin günlerce yollarda kaldığını söyleyen ve bunu eleştiren Angolemli, tali yollardan anayollara her an çıkış yapıldığını ifade etti.

Su projesi kapsamında kazılan yollara da dikkat çeken Angolemli, “Bu yollarda her an kaza yapma riskimiz var” dedi.

Yollardaki aydınlatmanın yeterli olmadığını da ifade eden Hüseyin Angolemli, “Ölümlü kazalar durmuyor. Bunun için partiler üstü bir gayret gösterilmeli” şeklinde konuştu.

Büyük şehirlerdeki belediyelerin bisiklet yolu yapmasının gerektiğini de vurgulayan Angolemli, “Trafikte maddi olanaklar yaratmalıyız, cömert olmalıyız. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Trafik hepimiz için önemli” dedi.

Dilekkaya-Kırıkkale köprüsünün bir an önce tamir edilmesi gerektiğini dile getiren Angolemli, Lefkoşa-Girne anayolunda bariyer olmamasını eleştirdi, “Bu yolu KKTC’nin yarı nüfusu kullanıyor” ifadesine yer verdi.

Yepyeni yolların birkaç yılda bozulduğunu ifade eden Angolemli, araçların tartılması gerekliliğine dikkat çekti.

Bakan Tahsin Ertuğruloğlu’nun Angolemli’ye yanıtının ardından Genel Kurul bugünkü toplantısını tamamladı.

Meclis Genel Kurulu, alınan karar doğrultusunda yasama ve denetim görevini birlikte yapmak üzere 3 Aralık Perşembe günü saat 10.00’da toplanacak.