Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ercan Havalimanı projesini bitirmede kararlı olduklarını ve yatırımcı firmanın 20 aylık sürede projeyi bitireceğine inandığını ifade ederek, “Biz kararlıyız, bu proje devam edecek, bu proje bitecek, KKTC çağdaş bir havalimanına kavuşacaktır. KKTC Ercan Havalimanı Projesi artık bugünden itibaren süratle devam edecek ve bu havalimanı tümüyle neticelendirilecektir” dedi.

Ulaştırma Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Ercan Havalimanı’nın işletmecisi T&T Havalimanı İşletmesi, İnşaat, Sanayi ve Ticaret Şirketi Ltd, yeni terminal ve pist inşaatıyla ilgili bugüne kadar yapılanlar hakkında, Ercan’da bilgilendirme toplantısı düzenledi, kazı alanlarını yerinde gösterdi.

Bilgilendirme toplantısına, Ulaştırma Bakan Tahsin Ertuğruluğlu, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Sunat Atun, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı dairelerin müdürleri, T&T şirketinden, Taş Yapı’nın sahibi Emrullah Turanlı ve şirketin diğer yetkilileri katıldı.

1448026983.jpg

ERTUĞRULOĞLU

Firma yetkililerinin bilgilendirmesinden önce konuşan Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Çok spekülasyon yapılan bir olay olduğunu hepimiz biliyoruz ve ‘bu proje yapılmaz, bu proje bitmez’ diye olumsuz yorumların yapıldığı bir projeden bahsediyoruz” dedi.

Ertuğruloğlu, 4 ay önce bakanlık görevine geldiğinde, projenin ilerleyebilmesi için bir takım ciddi sıkıntıların var olduğunu gördüklerini, o günden itibaren projenin önünün açılması ve havalimanı projesinin bitirilmesi için ne gerekirse yapılması inancı ve kararlılığı ile bir bir sıkıntıları ortadan kaldırmaya uğraştıklarını söyledi.

Bu uğraşlarında T&T yetkilerinin, Emrullah Turanlı’nın kendilerine önemli katkılar da sağladığını ifade eden Ertuğruloğlu, “Bugün geldiğimiz noktada, küçük bir kamulaştırma sıkıntısı dışında, yatırımın önünü engelleyecek hiçbir gerekçe artık kalmamıştır. Emrullah Bey ile yaptığımız bir toplantıda bana demişti ki; ‘2-3 sene bir gecikme var, ama siz önümü açın ben bu projeyi 20 ayda da bitiririm’. Eminin ki Emrullah Bey bu sözünü tutmak için elinden gelen gayreti gösterecektir. Çünkü projenin bitirilmesi hem yatırımcı şirket için hem idare olarak KKTC tarafı için son derece faydalı bir netice olacaktır. Bundan hepimiz kazançlı çıkacağız” dedi.

1448026972.jpg

“PROJEYİ ENGELLEMEYE ÇALIŞANLAR VAR”

Projeyi engelleyeme çalışanlar olduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

“Bu projeyi engelleme, tökezletme adına uğraş veren arkadaşların olduğunu da bilerek konuşuyorum. Maalesef bu uğraş içerisinde olan insanlarımız da var. Kendi özel çıkarları adına KKTC için son derece önemli olan bu projenin, KKTC’yi haritaya koyacak olan bu projenin başarısızlığa uğraması için uğraş veren insanlarımız olduğunu da üzülerek belirtmek isterim, ama o sıkıntıları aştığımıza inanıyorum. Bugün de bu nedenle buradayız. KKTC Ercan Havalimanı Projesi artık bugünden itibaren süratle devam edecek ve bu havalimanı tümüyle neticelendirilecektir. Bugün burada olmamızın nedeni, bugüne kadar yapılanlar, bugün yapılmakta olanlar ve bugünden projenin bitimine kadar yapılacak olanlar hakkında bilgilendirilmemizdir.”

1448026934.jpg

ÇED RAPORU VE AĞAÇ KESİMİ KONUSU

Ertuğruloğlu, basında, ÇED raporunu eleştiren ve Ercan’da ağaç kesimiyle ilgili çıkan bir haberde, gerçekle alakası olmayan iddiaların yer aldığına da işaret ederek, “35 bin civarında ağaç kesildiği, bunun yerine bir şey ekilmediği, ÇED raporunun olmadığı gibi gerçekle alakası olamayan iddialar yer aldı” dedi.

ÇED raporunun olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mevcut çalışan bir havaalanında yapılacak yeni yatırımlarla ilgili ÇED raporu istenmesi bana göre hiç gereği olmayan bir taleptir. Buna rağmen gereği yapıldı. Çalışan bir havaalanından bahsediyoruz, uçaklar inip kalkıyor. Bu havaalanına yapılacak yeni bir yatırımla ilgili ÇED raporu istemenin ne anlamı var hâlâ daha bilmiyorum ama bu talep geldi diye bu da yapıldı. Ağaç kesimi; ağaç kesimi olmadan bu projenin hayata geçirilmesi mümkün değil. Siz havalimanı mı istiyorsunuz, havalimanı istediğiniz için proje yaptınız, ihaleye çıktınız, ihaleyi neticelendirdiniz, bunu bir şirket üstlendi, bu ağaçlar kesilecek. Karar vereceksiniz; ağaç mı istiyorsunuz, havalimanı mı istiyorsunuz. Kaldı ki aramızda bir protokol var, kesilen her ağacın karşılığından üç fidan dikelecek, nereye? Devletin göstereceği alanlara, şirket, protokol gereği her bir ağaç için üç fidan dikecek. Yani böyle ucuz politikalara hala daha heveslenip, birileri, Ulaştırma Bakanlığı’nı mı, Tahsin Ertuğruloğlu’nu mu, T&T şirketini mi, Emrullah Turanlı’yı mı, birilerini karalayacak diye böyle şeylere tevessül etmesini kesinlikle onaylamıyorum. Gerçekler ortadadır, iddia edilen hiç bir şey doğru değildir. ÇED raporu da vardır, ağaların kesileceği biliniyordu. Kaldı ki iddia edilen miktarda ağaç kesilmemiştir, 35 bin civarında ağaç yoktur. Bu ağaçlar türleri itibarıyla taşınabilen ağaçlar da değil. Bunun için protokol da imzaladık. Daha ne isteniyor anlamadım. Hedef başka ise, hedef suçlama, karalama ise projeyi baltalamaksa buyursunlar devam etsinler, biz kararlıyız, bu proje devam edecek, bu proje bitecek, KKTC çağdaş bir havalimanına kavuşacaktır.”

1448026923.jpg

ADANIR: “HER AŞAMADA ÖNÜMÜZE ENELLER ÇIKTI”

Ulaştırma Bakanlığı Basın Bürosu açıklamasına göre, T&T Şirketi adına Projenin mimari Müellifi Tunç Adanır de toplantıda, yürütülen proje hakkında teknik bilgi verdi.

Adanır, Ocak 2015’den itibaren arazi içinde altyapı çalışmalarına sağlıklı bir şekilde başladıklarını ifade ederek, işin aşamalarının, dere depresesi, tünel ve yol inşaatı, yeni pist ve mevcut pistin uzatılması, yeni apronun inşası ve yeni terminal binasının yollarıyla birlikte tamamlanması şeklinde planlandığını kaydetti.

İşin her aşamasında önlerine engeller çıktığını, ÇED raporunun da bunlardan biri olduğunu ifade eden Adanır, yasal süreç içerisinde ÇED raporuyla ilgili halka açık bilgilendirme toplantıları yapıldığını, tüm yerleşkeyle ilgili ÇED raporunun onaylandığını anlattı.

Adanır, dere depresesi dışında, yüzde 95 oranından kamulaştırmanın tamamlandığını, tünel projesinin kazısının tamamlanarak betonarme kalıp demir aşamasına gelindiğini belirtti. Adanır, Haziran 2016’da tüneli tam teşekküllü olarak hayata geçirmeyi hedeflediklerini, yılbaşından itibaren de yeni pist ile ilgili kazı işlemlerine devam edeceklerini söyledi.

Adanır, tünelin uzunluğunun 530 metre, yüksekliğin 7.40 metre, genişliğinin 28.5 metre, üç geliş, üç gidiş şeklinde planladığını, yangın ve günlük havalandırmayla ilgili tedbirler de alındığını anlattı.

Mevcut pistin E tipi uçakların inmesine imkân vermediğini, yeni yapılacak olan pistin 3 bin 200 metre uzunluğu olacağını ve büyük tip uçakların da terminalden yararlanacağını kaydeden Adanır, yaklaşık 160 bin metrekare olan terminalde 7 adet yolcu inme-binme tüneli olacağını, bunların 9 uçağın park edeceği şekilde planlandığını, iki adet paralel pist olacağını, mevcut piste de ilave yapılacağını söyledi.

Adanır, “İşletmeci firma olarak, projenin yürümesi ve Kıbrıs Türk toplumuna bir an önce kazandırılması açısından büyük gayret sarf etmekteyiz” dedi.

1448026945.jpg

“20 AY BİZİM İÇİN DE GEÇERLİ BİR SÜREDİR”

Adanır, “Proje tam zamanlı ne zaman bitecek?” şeklindeki soru üzerine, “Önümüzde herhangi bir sıkıntı yoksa, Sayın Bakanı’nın dediği gibi 20 ay bizim için de geçerli süredir” dedi.

Bir gazetecinin, “Proje bittiği anda kaç kişi istihdam edilecek, ekonomiye katkısı ne olacak?” sorusuna ise Taş Yapı’nın sahibi Emrullah Turanlı yanıt verdi.

Turanlı, proje bittiğinde işletmecinin 500 personel istihdam edeceğini, diğer iş yerlerinde çalışacak olanlarla 2 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını, şu an 3.5 milyon olan yolcu sayısının 5-5.5 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından, kazılarla ilgili yerinde görsel inceleme yapıldı.