Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yeni yılda trafikte mobese sistemine geçilmesini gündeme getireceklerini ve trafikle ilgili bütün birimlerin tek çatı altında toplanacağı Trafik Hizmetleri Birimi’nin kurulacağını açıkladı.

Ertuğruloğlu, mobesa sistemi ile hassas kavşaklarda kimin nerede hata yaptığının kontrol edileceğini, etkin denetim ve cezanın da uygulanacağını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Genç TV’de yayımlanan Baykan Gürsel Özdağ’ın sunduğu programda, soruları yanıtladı.

Yeni yılda karayollarıyla ilgili ciddi planlama ve yenileme çalışması olacağını, mobesa  sistemine geçilmesinin de gündeme geleceğini duyuran Ertuğruloğlu, Trafik Hizmetleri Dairesi’nin kurulacağını ve trafikle ilgili bütün birimlerin bu dairenin içinde toplanacağını bildirdi.

Trafik mühendisliğinin de bu yapının içinde söz sahibi olacağını, ilgili yasanının bütçe görüşmelerinden sonra Meclis gündemine geleceğini ifade eden Ertuğruloğlu, şöyle konuştu:

“TRAFİKTE DAHA DÜZENLİ BİR YAPIYA GEÇİLECEK”

“Bu birim çalışmaya başladıktan sonra. Trafikte şimdikinden çok daha düzenli bir yapıya geçebileğimizi söyleyebilirim. Daha planlı, daha profesyonel, keyfi olmayan, palyatif tedbirler değil, gerçekten, trafiği devletin sorumlu boyutunda çok daha ciddi bir boyuta taşıyabilecek bir çalışma içerisinde olacağız. Kaynak sıkıntısı yaşamayız. Bu bakanlığın bütün alt yapıyla ilgili projelerinin kaynağı zaten Anavatan, dolayısıyla bu projede herhangi bir kaynak sıkıntısı yaşamayız” dedi.

Özerkleştirme denilen yapıda ülkede hiçbir ekonomik faaliyeti düzeltmenin mümkün olmadığını belirten Ertuğruloğlu, Telekominkasyon Dairesi’nin de özerkleşme ile kar eden yapıya kavuşmasını mümkün görmediğini söyledi.

Özelleştirmenin bugüne kadar ülkede doğru yapılmadığı için her defasında “peşkeş çekilme” olarak nitelendiğini, kendilerinin kamu-özel ortaklığını savunduklarını ifade eden Ertuğruloğlu, Ercan ihalesinin, yatırıma hemen geçilmesine hazır olmadan devredildiği için zamanlamasının yanlış olduğunu, modelin yanlış olmadığını kaydetti. Ercan’da şuanda yatırıma geçme aşamasına gelindiğini, 2-3 yılın boşa geçtiğini anlatan Ertuğruloğlu, Ercan Havalimanı’nın süratle tamamlanma yoluna gidildiğini söyledi.

Bu modelin, asla birine peşkeş çekilmesi olarak nitelenemeyeceğini vurgulayan Ertuğruloğlu, “Burada devlet hala mal sahibidir. Ercan Havalimanı devletin malıdır, devletin malı olmaya da devam edecektir. Biz sadece, işletmenin memur zihniyeti ile değil devlet hantallığı ile değil, özel işletmenin çok daha kar edici bir yapı halinde çalışacağı hem işletmenin, hem devletin kazanacağı bir yapının model olarak algılanması gerektiğine inanıyoruz. O yüzden aynı sistemi, Telefon Dairesi için de, deniz limanları için de öngörüyorum, hatta postane servisleri içinde öngörüyorum” dedi.

CUMHURBAŞKANI AKINCI’YA ELEŞTİRİ:

Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, “Türkiye KKTC’yi ‘tanıdım’ dese de tanımanın gereklerini tam olarak yerine getiremedi. Güney Kıbrıs’ı ‘tanımadım’ dese de, tanımamanın gereklerini tam olarak yerine getiremedi” sözlerini eleştirerek, şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanı, (Türkiye KKTC’yi ‘tanıdım’ dese de tanımanın gereklerini tam olarak yerine getiremedi. Güney Kıbrıs’ı ‘tanımadım’ dese de, tanımamanın gereklerini tam olarak yerine getiremedi) diyor. Ben o zaman Sayın Cumhurbaşkanına soruyorum; Siz Sayın Cumhurbaşkanı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ne kadar çok tanıdınız, KKTC’yi ne kadar çok tanıyorsunuz ve KKTC’nin cumhurbaşkanı olmanın gereklerini ne kadar yerine getiriyorsunuz. Önce kendi kendimize, biz KKTC’yi ne kadar hazmettik ne kadar tanıyoruz sorusunu soralım. Kendi kendimize ne kadar saygı gösteriyoruz sorusunu soralım ondan sonra başkaları bizi ne kadar tanırdı tanımazdı tartışmasını gündeme getireceksek getirelim.”

Ertuğruloğlu, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır anlaşmasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı’ndan henüz bir açıklama gelmediğini de sözlerine ekledi.