Müteahhitler Birliği yaşanan sıkıntılara çare üretilememesi nedeniyle eylem kararı aldı. 

Eylem kararını kamuoyuna, Diyalog TV’de Detay programına katılan Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Meriç Erülkü açıkladı.

Erülkü, “Bugünden (dün) itibaren devlet ihalelerine katılmama kararı aldık” dedi.
Müteahhitlerin bir çok sorunu olduğunu ifade eden Erülkü, yıllardır bu sorunların çözülmediğini belirtti. “Yöneticilerimiz palyatif tedbirlerle günü geçiriyor” diyen Erülkü, sorunların çözümü yönünde adımların atılması gerektiğini ifade etti.  

Erülkü 21 Ocak Çarşamba günü de iş araçlarıyla Başkent’te eylem yapacaklarını açıkladı. “Bizim makinelerimiz traktörlerden büyüktür. Biz de süt değil beton vardır” diyen Erülkü, kendilerini muhatap almayan hükümete de manidar bir mesaj gönderdi.

“Kıbrıslı Türk müteahhitler dışlandı” 

Hala bir ihale yasasının olmadığında şikayet eden Erülkü, bunun yanında ülkesel fiziki planla ilgili hazırlanan taslakta da büyük sıkıntılar bulunduğunu belirtti.  “İhalelerle ilgili yaşanan sorunlar, Türkiye ile ilgili yapılan protokoller, belediyelerle ilgili yaşanan problemler gibi bir çok sorun var” diyen Erülkü, özellikle Kıbrıslı Türk müteahhitlerin vakıf mallarını restorasyon işlerinde dışlanmaları konusuna dikkat çekti. 

Birçok müteahhidin restorasyon çalışmalarını başarıyla yaptığını ancak Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun imzaladığı protokol ile bu ihalelerin Ankara’da açılacak olmasının bardağı taşırdığını söyleyen Erülkü, son çare olarak eylem yapma kararı aldıklarını dile getirdi. 

İhale boykotu başlatıldı 

Birlik yönetim kurulunun pazartesi gecesi yapılan toplantısından eylem kararı çıktığını söyleyen Erülkü, “Bugünden itibaren devlet ihalelerine katılmama kararı aldık” dedi.
 Hükümet yetkilileri ile uzun bir süredir diyalog içerisinde olduklarını ancak çözüm yönünde adımlar atılmadığından dert yanan Erülkü, “İhale boykotu başlattık. Devletin yaptığı işlerin, vakıfların devlet üniversitelerinin ve  Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin ihalelerini boykot etmiş bulunuyoruz. 21 Ocak’ta da araçlı bir eylem gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“Protokolün iptalini istiyoruz”

Maddi kaynağın Türkiye’den sağlandığının bilincinde oldukların hatta Türk yetkililerin ihalelerin Ankara’da açılmasını da talep edebileceklerini söyleyen Meriç Erülkü, “Bunlar olabilir ama biz yetkililerimizden “olur mu kardeşim, bizim müteahhitlerimiz de zor durumdadır. Başarıyla da bu işleri yapıyorlar” deyip ısrar etmelerini bekliyoruz. Bunları defalarca görüştük mesaj teaitileri oldu ama hiç bir gelişme olmadı. Biz bu protokolün iptalini istiyoruz” dedi.