Özge Kizir

Mülkiyet Teknik Komitesi Başkanı Ayfer Said Erkmensene sonuna kadar bir anlaşmanın olacağı yönünde beyanatlar olduğunu, halkın da bu doğrultuda Mal Tazmin Komisyonu’na başvuruda bulunmadığını söyledi.

Eşdeğer karşılığı mal alanların korkmaması gerektiğini vurgulayan Erkmen, “Çünkü malların iadesi konusunda bir sürü filtre getirdik. Eğer o mal üzerinde yatırım yapmışsa, kullanıcı ev olarak kullanıyorsa veya geçimini oradan sağlıyorsa o zaman bunlar geri verilmeyecek. ‘Malın bugünkü değeri ile üzerine yapılacak bir inkişaf eğer malın değerinden daha fazlaysa o mal geri verilmeyecek’ diye bir prensip anlaşmamız vardır” dedi. 

Mülkiyet Teknik KomitesiBaşkanı Ayfer Said Erkmen Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) yasasındaki bir maddenin değişmesi için meclise savcılık tarafından taslak sunulduğuna dikkat çekti. Erkmen, “Meclise aktarılan TMK’nın yasasındaki bir maddenin değişmesi için meclise savcılık tarafından bir taslak sunuldu. O da halen görüşme aşamasındadır. Herhangi muhtemel birisinin taraf olabileceği şeklinde bir madde vardır. Bir madde değişikliği talebi vardır ve komisyon safhasında görüşülmektedir. Bize göre bu TMK yasasına tek taraflı müdahaledir” ifadesini kullandı.

“Değişiklik gerekiyorsa bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne sunmamız gerekir ki, yasa tekrar gözden geçirilsin”

Erkmen, sözlerine şöyle devam etti: 

“Bizim yasamız bilindiği üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da onaylanmış bir yasadır. Değişiklik gerekiyorsa bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne sunmamız gerekir ki bu yasa tekrar gözden geçirilsin. Aksi halde tek taraflı bir mahkeme kararı veya bir meclis kararı ne derecede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde geçerli olacak bilmiyorum. Bununda tabi bana göre düşünülmesi gerekir” şeklinde konuştu.

“Müracaat vardır fakat daha herhangi bir değerlendirme yapmadık”

Maraş bölgesindeki Rum mal sahiplerinin TMK’ya yoğun bir başvuru yaptığı şeklindeki iddiaları Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendiren Erkmen, “Müracaat vardır fakat daha herhangi bir değerlendirme yapmadık. Şuanda başvuran sayısı yok denecek kadar azdır. Malların herhangi bir satılma durumu yoktur” şeklinde konuştu.

“Mağusa ve Maraş’taki malların Vakıflar İdaresi’ne ait olduğunu kabul eden bir tespit kararı vardır”

Bazı değerlendirmelerin beklemede olduğuna dikkat çeken Erkmen, “Bazıları beklemededir.Bazılarından ise görüş istedik. Böyle olunca bu iş uzayıp gitti. Bununla birlikte Mağusa Mahkemesi’nin 2000-2005 yılından aldığı bir karar vardır. Mağusa ve Maraş’taki malların Vakıflar İdaresi’ne ait olduğunu kabul eden bir tespit kararı vardır” ifadesini kullandı.

“Tespit kararı tek taraflı bir alınan karardır”

Tespit kararının tek taraflı bir alınan karar olduğunu ifade eden Erkmen, “Tespit kararı tek taraflı bir alınan karardır. Maraş ile ilgili yapılan bazı müracaatlarda Vakıflar İdaresi’ni taraf olarak kabul ettik” dedi.

“Yüksek Mahkeme Evkaf’ın taraf olmasını mahkeme kabul etmedi”

Yüksek Mahkeme’nin Evkaf’ı taraf olarak kabul etmediğini belirten Erkmen şöyle konuştu: 

“Yüksek Mahkeme’nin yargıçlığı içerisinde bizim yasamızın bir maddesine göre ‘sadece mal sahibi ve kullanıcı taraf olabilir’ diye bir madde vardır. O madde uyarınca Yüksek Mahkeme Evkaf’ın taraf olmasını mahkeme kabul etmedi. Ancak bilindiği gibi bunu istinafa götürürler ve 3 yargıçtır. Mahkeme tarafların iddiasını dinledi. Karar vermek üzere bu duruşmayı erteledi. Hala o kararı bekliyoruz.” 

“Maraş’ın yasak bölgesiyle ilgili karar almakta bizde tereddüt ederiz”

Maraş konusunda başvuruları kabul ettiklerini ifade eden Erkmen, “Biz başvuruları kabul ediyoruz, ama henüz daha herhangi bir karar alınmış değildir. Bahsettiğim bölge aslında Maraş’ın telli bölgesidir. Yasak bölgesiyle ilgilidir. Maraş’ın açık bölgesinde epey kararlar aldık. Bununla beraber ‘Maraş’ın tekrar eski sahiplerine iadesi’ diye Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı vardır. Maraş’ın yasak bölgesiyle ilgili karar almakta bizde tereddüt ederiz. Fakat Maraş’ın dış kısmında epey bir karar aldık” ifadesini kullandı.

“Anlaşma olacağı ümidiyle millet yeni rejime müracaatta bulunmak istiyor”

MTK’ya yapılanbaşvurunun gün geçtikçe azalmasının nedenini açıklayan Erkmen, “MTK’ya başvuru azalıyor çünkü anlaşma olacağı ümidiyle millet yeni rejime müracaatta bulunmak istiyor. ‘Çözümde tekrar yeni bir düzenleme yapacağız’ diyorlar. Yeni bir Taşınmaz Mal Komisyonu kurulacak. Rumlardan ve Türklerden oluşacak olan bir komisyon kurulacak. Buna yabancılarda dâhil olacak. Herkes bekliyor” dedi.

“Sene sonuna kadar bir anlaşmanın olacağı yönünde devamlı beyanatlar vardır”

Çözüm süreci konusunda değerlendirmede bulunan Erkmen, “Şuanda Mülkiyet Teknik Komitesi’nin başkanıyım. Görüşmeler son sürat devam ediyor, ama bazı anlaşamadığımız noktalar vardır. Bunları ileride liderler inisiyatif alarak çözecektirler. Sene sonuna kadar bir anlaşmanın olacağı yönünde devamlı beyanatlar vardır” şeklinde konuştu.

“İnkişaf malın değerinden fazlaysa o mal geri verilmeyecek diye bir prensip anlaşmamız var”

Erkmen, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Eğer vatandaş eşdeğerden almışsa malını korkacak bir şey yoktur. Çünkü biz malların iadesi konusunda bir sürü filtregetirdik. Eğer o mal üzerinden yatırım yapmışsa, kullanıcı ev olarak kullanıyorsa veya geçimini oradan sağlıyorsa o zaman bunlar geri verilmeyecek. Rum tarafı da bunu kabul etti. Onların da bazı tereddütleri vardır. Sınırlamaları vardır. Onlarda da tam anlaşamadık ama malın bugünkü değeri ile üzerine yapılacak bir inkişaf eğer malın değerinden daha fazlaysa o mal geri verilmeyecek diye bir prensip anlaşmamız vardır. Dolayısıyla endişe edilecek fazla bir şey yoktur. Herkes rahat olsun” dedi.