YETKİ KAVGASI: Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Çoşkun, projeye sahip çıktı, yönetim hakkının belediyeye ait olduğunu söyledi. Çevre Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları bariyerin Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yapıldığını, yasaya göre konu alanın yönetiminin bakanlığa ait olduğunu belirtti

HER TÜRLÜ KAZANDIRACAK: Bariyer yapılan bölge, ücret karşılığı turistlere açılabilecek. Belediye işletmeyi kendisi yapmak istiyor. Çevre Bakanlığı ise turlardan elde edilecek gelirin bölgenin idamesine harcanması gerektiğini belirterek projeyi devretme niyetinde değil

PARAYI TÜRKİYE VERDİ: Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde, eşeklerin koruma altına alınması maksadı ile yapılan 6.5 kilometrelik bariyer, 975 bin TL’ye mal oldu. Bariyerleme çalışması için gereken 975 bin TL’lik maddi kaynak TC Yardım Heyeti tarafından finanse edildi

Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde, eşeklerin koruma altına alınması maksadı ile 6.5 kilometrelik alana bariyer çekildi. Planlamaya göre, alan turistlerin hizmetine sunulacak, bundan gelir elde edilecek. Ciddi bir gelirin beklendiği alanı kimin yöneteceği noktasında kriz çıktı. Belediye alanın kendisine devredilmesini istedi, Çevre Bakanlığı karşı çıktı.

Bariyerleme çalışması için gereken 975 bin TL’lik maddi kaynak TC Yardım Heyeti tarafından finanse edilirken, bölgenin yönetim ve denetimi Dipkarpaz Belediyesi ile Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı arasında tartışma konusu oldu.

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Çoşkun, projeye sahip çıktı, denetim ve yönetim hakkının belediyeye ait olduğunu öne sürdü.

Çoşkun, “Projenin sahibi Dipkarpaz Belediyesi, parayı veren TC Yardım Heyeti. Bakanlık bu projenin neresinde yer alıyor ki yönetim ve denetimine talip oluyor” dedi.

Çevre Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları ise bariyerleme işleminin Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yapıldığını, projenin de bakanlığa ait olduğunu söyledi.

Kusetoğulları, “Yasaya göre, söz konusu alanın denetim ve yönetimi de bakanlığımıza aittir” dedi.

esek54d5s4sa5ds-(2).jpg

Coşkun: İşletme hakkı belediyenindir

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Çoşkun, bölgedeki eşeklerin koruma altına alınması ve bakımların yapılması maksadı ile hayata geçirilen projenin Dipkarpaz Belediyesi’ne ait olduğunu belirterek, yönetim ve denetim hakkına da belediyenin sahip olduğunu savundu.

Bariyerin yapımı için gerekli olan maddi kaynağın TC Yardım Heyeti tarafından sağlandığını kaydeden Coşkun, “Dipkarpaz’ın üzerinde kimse oyun oynayamaz. 1974 yılından bu yana sahipsiz olan eşeklere devlet bile sahip çıkmazken söz konusu proje ile Dipkarpaz Belediyesi sahip çıktı. Projeyi yapan belediye ihaleye çıkan belediye, parkın yapımı için gereken maddi kaynağı veren ise TC Yardım Heyeti. Çevre Dairesi’nin bu park üzerinde hiçbir hakkı yoktur” dedi.

Coşkun, “Biz gerektiğinde siyasilerin katkılarına teşekkür etmeyi bilir, takdir etmekten de gocunmayız. Ama bu proje belediyenindir. Devletin ne projede ne de finansal anlamda emeği yoktur. Dolayısıyla bölgenin yönetim hakkına da sahip değildir” diye konuştu.

“Maliyeti 975 bin TL”

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Çoşkun, söz konusu projenin iki aşamalı olduğunu ve parkın toplamda 975 bin TL’ye mal edileceğini kaydetti.

Suphi Coşkun, proje kapsamında şuana kadar kuzeyden güneye 6.5 kilometre uzunluğunda bariyer çekildiğini biri anayol diğeri Koraka tarafı olmak üzere iki kapı konulduğunu kaydetti.

Coşkun, halen çalışmalarına devam edilen alanda yürüyüş yolu olacağını, yürüyüş yolu ile eşeklerin bulunduğu alan arasında da güvenlik maksatlı uygun bir set çekileceğini söyledi.

Eşeklerin her türlü bakımının da belediye tarafından yapılacağını ifade eden Suphi Coşkun, projenin tamamlanması ile belli bir ücret karşılığı gezilebileceğini de sözlerine ekledi.

Kusetoğulları: Yönetim ve denetim bakanlık yetkisindedir

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları, bariyerlemenin Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yapıldığını, projenin ise Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na ait olduğunu söyledi.

“Yasaya göre, söz konusu alanın denetim ve yönetimi de bakanlığımıza aittir” diyen Kusetoğulları, şunları söyledi:

“Bariyerleme Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yapıldı. Bu proje de bakanlığımıza aittir. Daha öncede telleme yöntemi ile bölgedeki eşeklerin korunma altına alınması gündeme getirilmiş fakat yönetim sağlanamadığı için telleme olayı başarı ile sonuçlanmamıştı. Bakanlık olarak oturduk, düşündük ve bu kez bariyer yapalım dedik. Bunun üzerine önce bariyerin çekileceği güzergah belirlendi. Güzergah belirlenirken de fazla bitki örtüsünün bulunmadığı yer tercih edildi. Söz konusu alanın devlet arazisi içinde olmasına da ayrıca özen gösterildi. Sonra proje iki etap olmak üzere yapıldı. Projenin hayata geçirilmesi için maddi kaynak ise ilk etap olan 5 kilometrelik alan için 750 bin TL, ikinci etap olan 1.5 kilometrelik alan için 225 bin TL, TC Yardım Heyeti tarafından sağlandı. Para Dipkarpaz Belediyesi’ne aktarıldı. İhaleye de yine belediye çıktı. Bariyer, Karpaz Özel Koruma Bölgesi sınırlarında olduğundan yasaya göre, bölgenin yönetimi ve denetimi de Çevre Koruma Dairesi’ne aittir. Orada bir faaliyet yapılacaksa da daireden muhakkak olumlu görüş alınmalıdır. Kaldı ki, oranın zaten bir yönetim planı vardır. Bazı kararlar, o plan incelenerek verilmelidir. O nedenle yürüyüş yollarının olup olmayacağı konusunda plan incelenmeden karar verilemez. Böyle bir karar verilecekse de sivil toplum örgütleri ve çevre dernekleri ile birlikte verilir.”

“Sürme yöntemi uygulanabilir”

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları, eşeklerin söz konusu alana nasıl taşınacağı hususunda da titiz davranılması gerektiğini, dolayısıyla yöntem belirlemek amacı ile geçen hafta bakanlık yetkilileri, Veteriner Dairesi yetkilileri, çevre örgütleri ve bölge milletvekillerinin bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Bu konuda daha sonra Dipkarpaz Belediyesi ile de bir görüşme yapılabileceğini söyleyen Hasibe Kusetoğulları, toplantıda eşeklerin popülasyonu hakkında teorik bilgilerin paylaşıldığını ve bazı kişilerin sürme yöntemini önerdiğini belirtti.

Kusetoğulları, “Yöntem ne olur şuanda bilemiyorum. Eşekler bölgeye taşınırken, sürülebilir de bayıltılabilir de belki de araç desteği gerekir. Ancak yöntem ne olursa olsun muhakkak belli bir süreç ve belli bir bütçe gerektirir” dedi.

“Turiste ücretli tur düzenlenebilir”

Eşeklerin söz konusu alana taşınmasının ardından alanın sınırları içerisine neler inşa edilebileceğine karar verileceğini kaydeden Hasibe Kusetoğulları, bakanlığın bu hususta çalışma başlattığını ifade etti.

Kusetoğulları, “Özel Koruma Bölgeleri’nin yönetimi ile ilgili bütçe gereklidir. Örneğin bir tabela kırılır ve bunun yenilenmesi için bütçeye ihtiyaç vardır. Avrupa Birliği’nin bu konuda önerisi ise ziyaretçi merkezlerine tur düzenlenmesi, bu tur için de belli bir ücret alınmasıdır. Alınan paralar da yine bölgenin yönetimi için kullanılır. Bakanlığın bu konuda yasal zemin üzerinde başlattığı çalışmalar sonuçlanmak üzere” dedi.

Kusetoğulları, “Tabii Karpaz Özel Koruma Bölgesi’ndeki eşekler görünen taraftır. Orada daha birçok farklı biyolojik türler de vardır. Dolayısıyla eşeklerin bakımının yanında farklı bakımların da olması gerekir. KKTC’de 8 tane özel koruma bölgesi var. Çevre Dairesi’nin yerinde denetim yapabilmesi için oralarda ofisleri olması gerekir. Biyologlar, veterinerler görevlendirilmelidir. Tüm bunlar için de yine bütçeye ihtiyaç vardır” diye konuştu.