Özge Kizir

Halkın Partisi (HP) Basın ve Halkla İlişkiler sorumlusu Cemre G. Esengin,  partilerinin bet ofisleri kapatma konusundaki açıklamaları olduğunu anımsatarak, “Göreve geldiğimizde bunu yapacağız. Bugün adım başı bet ofis vardır. Bet ofisler artık mini kumarhane olmuş durumdadır. Bu, intihara yol açacak bir sosyal yaradır” dedi.

Kartal Harman’ın sunup yönettiği ‘Ayaküstü 1 Saat’ programının geçtiğimiz akşamki ki konuğu Halkın Partisi (HP) Basın ve Halkla İlişkiler sorumlusu Cemre G. Esengin oldu.

HP’nin hedefleri konusunda açıklamada bulunan Esengin, “Eski siyaset diye tabir ettiğimiz şeyden kurtulmamız gerekiyor. Artık vakit halkın iradesiyle yeni siyaset zamanıdır. Vakit bayrağı gençlere bırakma vaktidir. Elimizi taşın altına koyduk. Bu yola girdik emin adımlarla ve çok güzel bir destekle yolumuzda ilerlemekteyiz. Gençlerimiz artık gelip de ne yapacağım moduna girmeye başladılar. Bir diğer tabir ile beyin göçü yarattılar. Aslında bu en acı şeydir. Bir ülkeye yapabileceğiniz en ciddi darbelerdin biridir. Bizim siyasetçilerimiz bunu uzun senelerde yayılarak kendi elleriyle kendi gençlerine yapmaya başladılar. Aslında bir toplumu ileriye taşıyacak olan bir sonraki nesildir” şeklinde konuştu.

“Bizim gailemiz kurumları işlevsel hale getirmektir”

Kamuoyunda büyük tartışma yaratan müşavirler konusuna değinen Esengin, “Yeni siyaset anlayışında parti rengine göre adam yoktur. Eğer işini yaparsa ve siz başka partinin üyesi olmanız bizim için önemli değildir. Bizim baktığımız durum sizin o konuyu yapıp yapmadığınızdır. Bu konuda ehil misiniz? Eğer yapıyorsanız ve örnek vermek gerekirse yaptığınız halde sırf HP’li değilsiniz diye sizi görevden alırsam işte bu eski siyaset anlayışıdır. Bu bizi bugünkü kaotik tabloya getiren zihniyettir. Zaten baktığınızda bu tespitini yapmak çok zor değildir. Görevini yapan kişiler görevini yapmaya devam edecektir. Bizim gailemiz kurumları işlevsel hale getirmektir” ifadesini kullandı.

“HP’nin örgütlenmesi de gayet iyi durumdadır”

HP’nin altyapısının da değerli olduğunu ifade eden Esengin şunları söyledi: “Tek bir örnek vermek istiyorum. Biz her hafta en az 1-2 kere bölge ziyaretlerinde bulunuruz. O yapılan ziyaretlerdeki kalabalığa bir bakın. Zorlama bir kalabalık değildir. Biz öyle benzin fişi dağıtarak veya vaatler vererek birilerini çağırmıyoruz. İnsanlar kendi gelir. HP’nin örgütlenmesi de gayet iyi durumdadır. Erken seçim çağrısı yapıyorsak örgütlenmemize güvendiğimiz için yapıyoruz. Kaybedecek 1 günümüz bile yoktur. Sürekli geleceğimizden çalarlar. Sağlık, eğitim veya kamu kurumları batmış durumdadır.” 

“Sosyal adaletin yani devletin vatandaş için var olduğu bir yapı sunar”

Yeni siyaset anlayışının iki temel ilkesi olduğunu belirten Esengin, “Bunlar iyi yönetim ve sosyal adalettir. İyi yönetim, işinin ehli kişilerin bir yere geldiğ, liyakata dayalı bir sistemin olduğu, denetime dayalı ve partizanlığa sıfır toleransın olduğu bir yönetim anlayışıdır. Sosyal adaletin yani devletin vatandaş için var olduğu bir yapı sunar. Sosyal adaletin altına koyabileceğimiz beş başlık ise eğitim, sağlık, çalışma yaşamı, vergi ve sosyal hizmetlerdir. Şuan tüm bunlarda çok ciddi kanamalar vardır. Eğitimi düşünecek olursak eğitimde yaptığımız tek bir hata yayılarak ve büyüyerek gider” şeklinde konuştu.

“Sadece sendikaları suçlamak parmağının arkasına saklanmak dışında hiçbir şey değildir”

Yapılan eylemler bağlamında sendikaları değerlendiren Esengin, “Sadece sendikaları suçlamak parmağının arkasına saklanmak dışında hiçbir şey değildir. Siz eğer yönetimdekiler olarak 10 sene de hiçbir şey çözemediyseniz hatta daha geriye taşıdıysanız sendikalar bazı noktalarda haklı bazı noktalarda haksız olaylar nezdinde incelenip farklı yorumlar yapılabilir. Fakat sendikalarla paydaş ilişkisi kurmayı beceremediyseniz her şeyin içine aynı mantalite girdiyse ve bugüne geldiysek sadece sendikal yapıyı suçlamayı ben doğru bulmuyorum” ifadesini kullandı.

“Siyasi bir kariyerle bu yola çıkmadığını söyledi”

HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın açıklamalarını değerlendiren Esengin sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Kudret Özersay siyasete girmeyeceğim demedi. Siyasi bir kariyerle bu yola çıkmadığını söyledi. Benim gailem siyasi bir kariyer değildir hatta şuanda bunu bende söyleyebilirim. Benim gailem siyasi meslek haline getirmek değildir. Benim kendi mesleğimde işimde vardır ve bu hepimiz için de böyledir. Öyle milletvekili vardır ki kendi mesleği sadece milletvekilidir. Kendimizi bildik bileli orada oturur. İkincisi ise Kudret Özersay parti kurmayacağım da demedi. Çok nettir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde daha seçimler gerçekleşmeden bu soru tekrar kendisine sorulmuştu. Ben bu yola parti kurmak için çıkmadım, bu seçime kazanacağıma inandığım için girdim dedi. Nitekim aldığı oy oranı da ortadadır.” 

“Bet ofisler artık mini kumarhane olmuş durumdadır”

Özersay’ın bet ofisleri kapatma konusundaki açıklamasına da değinen Esengin sözlerini şöyle tamamladı: “Bet ofisleri kapatma konusunda parti açıklamamız vardı. Göreve geldiğimizde bunu yapacağız. Bugün 4-5 bölgeye baktığımızda adım başı bet ofis vardır. Bet ofisler artık mini kumarhane olmuş durumdadır. Bunu bize toplantılarımız da vatandaşlarımız söyledi. Artık karşı tarafındaki marketler bile batmış durumdadır. Bu yolda ciddi bir sosyal yara var. İntihara kadar yol açacak bir sosyal yara var. Bunun kendi içimizde çalıştayını yaptık.

“Her anlamda kara delikler vardır” 

Genel olarak ekonomide sıkı bir denetim uygulanmıyor. Her anlamda kara delikler vardır. Mevcut kumarhanelerinizde sıkı bir denetimi hayata geçirirseniz oradan gelen para ciddi anlamda azalır. Yüzdelik nezdinde ciddi anlamda küçümsenecek bir rakama düşer.”