Duygu Alan

Esentepe Belediyesi, Belediyeler Birliği Yasası’nın verdiği yetkiye dayanarak, “su kaynağı belediyenin dışında olsa bile belediyeden izin almadan sınırlar içerisinde su satılamaz, dağıtılamaz” dedi, özel tankerlerle su satışını durdurdu.

Esentepe Belediyesi’nden 4 Eylül 2016 tarihinde halka yapılan duyuruda, “1 Kasım 2016 tarihi itibari ile özel tankerlerle su satışının durdurulacağı duyuruldu. Türkiye’den gelen suyun dağıtımı için gerekli altyapı çalışmasının yapılması ve sayaç bağlanması için her konutun 5 bin 248 TL’yi belediyenin veznesine yatırması gerektiği kaydedildi. Duyuruda, belediyeye olan bu mükellefiyetini yerine getirenlere altyapı çalışması tamamlanıncaya kadar belediyenin tankerleri ile su taşınacağı ifade edildi.

Takvim 1 Kasım 2016’yı gösterdiğinde belediye, sınırları dahilinde özel tankerlerle su satışını durdurdu. Bu tarihe kadar “altyapı çalışması ve sayaç parası”  5 bin 248 TL’yi belediye veznesine yatırmayan onlarca hane susuz kaldı.

Susuzluk isyan getirdi

Esentepe’de sitelerde ikamet eden bazı vatandaşlar Havadis’e ulaşarak, belediye tarafından mağdur edildiklerini, günlerdir susuzluk çektiklerini söyledi.

Günlerdir, su ihtiyaçlarını damacana su satın alarak karşıladıklarını söyleyen vatandaşlar, isyan etti, “Belediye hem özel tankerlerin bölgede su satışına müsaade etmiyor hem de su ihtiyacımızı karşılamıyor. Onlarca hane susuzluktan kırılıyor. Belediye halkını su ile tehdit ediyor” diye isyan etti.

Enver: Belediye ihtiyacı karşılamak durumunda

Esentepe’de sitelerde ikamet eden Mehmet Enver isimli vatandaş, susuzluk isyanını sert sözlerle dile getirdi.

Enver şunları söyledi: “Esentepe’de onlarca site bu sitelerde 2 binden fazla konut var. Bu sitelerde altyapı olmadığından şebeke suyu verilemiyor. Dolayısıyla halk suyunu tankerlerle satın alıyor. Ama Esentepe Belediyesi Başkanı Cemal Erdoğan, bölgede özel tankerle su dağıtımını durdurdu. Bir bildiri dağıtıldı ve sitelere şebeke ve sayaç yapılacağı kaydedildi, bunun için de konut başına 5 bin 248 TL talep edildi. Bu batmış bir belediyeyi kurtarma operasyonudur. Ben kiracıyım ve bu benim sorunum değildir. Su ise benim en temel hakkımdır. Eğer tankerin önünü kesiyorsa belediye su ihtiyacımı kendisi karşılamak zorundadır.”

Erdoğan: Yasal yetkimi kullandım

Esentepe Belediyesi Başkanı Cemal Erdoğan, yasanın verdiği yetkiyi kullandığını ve bölgede 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren özel tankerlerle su satışının durdurulduğunu belirtti.

Erdoğan, belediyeye karşı mükellefiyetlerini yerine getirenlere ihtiyaç duyduğu suyu götürdükleri kaydederek, “Artık, tankerlerle idare ederiz mantığı ile mükellefiyetlerini yerine getirmeyenlere geçit verilmeyecek” dedi.

Cemal Erdoğan konuya ilişkin açıklamasında; “Esentepe Belediyesi 4 Eylül’de tüm sayaç sahiplerine duyuru dağıttı. Duyuruda; 1 Kasım’dan itibaren tankerle su satışının durdurulacağı yasanın verdiği yetkiye dayanarak su kaynağı belediyenin dışında olsa bile belediyeden izin almadan sınırlar içerisinde su satışı ve dağıtımı yapılmasına izin vermeyeceğimizi belirttik. Belediyeye karşı sorumluluklarınızı yerine getirin, Türkiye’den gelen su için altyapı hazırlasın, sizde su almış olasın dedik. Bazı kişiler bu mükellefiyetini yerine getirmedi. Mükellefiyetini yerine getirenlerin su ihtiyacı ise belediyeye ait tankerlerle sağlanıyor” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan, “Annan Planı döneminde ciddi inşaatlaşma oldu. 480 ev için inşaat izni verildi. O dönem belediye, sitelere inşaat izni verilirken ‘Esentepe Belediyesi, su vermeyecek. Yeterli su olursa, altyapı masrafları sizin tarafınızdan ödenecek’ dedi. Müteahhit, evi yaptı, sattı. Ve gelinen nokta bu” diye konuştu.