Kanal T’de yayınlanan Kartal Harman’ın hazırlayıp sunduğu “ Ayak Üstü Bir Saat” Programına katılan Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, yıllardır ülkemize getirilen turizm teşvik modeli ve gelecek yıllarda KKTC turizmine sağlayacağı katkıları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Yeni TC-KKTC turizm teşvik mevzuat esasları için son noktayı koyduk"

Yeni turizm teşvik modeli ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti turizm teknik heyetleri ile son noktasını koyduklarını açıklayan Esenyel, yıllardır ülkemize getirilen turizm teşvik modeli ile yapılan bu çalışmanın, gelecek yıllarda turizm sektörümüzün doğru düzgün temeller üzerine kurulacak olan, sürdürülebilir bir yapının mihenk taşlarını oluşturacağını kaydetti.

Esenyel, bu vesile ile kendisi ile birlikte, en baştan beri Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve ekiplerinde geliştirilen fikirleri dikkatlice dinleyip analiz eden ve Kuzey Kıbrıs Turizm Sektörünün gelişimi için kendilerine destek olan Kıbrıs İşleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Tuğrul Biltekin ve TC Kıbrıs ve Ankara teknik sorumlularına, tecrübesi ile adeta kılavuz kaptan misali destek olan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’a katkılarından dolayı teşekkür ettiğini açıkladı. 

"Eski turizm mevzuatı değişmeli"

Eski Turizm Mevzuatına yeni bir modelleme yapmanın şart olduğunu söyleyen Esenyel, Turizm teşvik esaslarını sadece charter ( tarifesiz ) uçuşlara dayandırmaktan başka bir şey yapmayan kişilerin ve bu modeli adeta ülkenin kurtuluş reçetesi gibi önüne koyanların, şimdi boş boş konuştuklarını vurguladı.

 Bu ülkede teşvik modelinin ( onlara göre sadece charter ve par charter ) ilelebet devam etmesini düşündüklerini belirten Esenyel şunları söyledi;

“Yıllardır verilen teşviklerin sonucunda adamıza ne kadar repeat ( yine gelen ) turist oluşturdu, bu kişiler kendi beraberlerinde kaç kişiyi daha getirdiler? Maalesef bu sayı 10 % bulmaz ve geçmez.

 Bu turizm anlamında ne demektir? Demek ki sizin teşvik ettiğiniz ve sırf ülkemize turist gelsin diye yaptığımız yılların emeği turistin çoğalması anlamında işe yararken; özlediğimiz, katma değer ( Multiplier effect ) anlamında çok arzu ettiğimiz oranda değil. 

Ekonomik ve siyasi konjonktür bu şekilde devam ettiği müddetçe Charter uçuşlara verilen katkı devam etmeli ama yeni açılımları ve alternatifleri de ülkemizin geleceği anlamında iyi hesap ederek gerçekleştirmek için çalışmalıyız”. 

"Sektörde ülke turizminin içinden gelmek önemli"

Eğitimi, tecrübesi, sektörel birikimi, bu yapılan değişiklikleri anlamaya yetemeyen kişiler adeta veryansın etmeye başladılar diyen Esenyel, bunu kavramak için ülke turizminin içinden gelmek gerektiğini vurguladı. 

 Otelciyi, seyahat acentesini, esnafı, iş adamını, ama en önemlisi genel turizm dinamiklerini düşünerek hareket etmek gerektiğini belirten Esenyel, yanlış sistemler sayesinde önemli pazarların bittiğini ifade etti.

“ Ülkemizi bilimsel tanıtım ve pazarlama uygulamalarının dışında bırakıp sadece risk alabilen ve bu riski alan tur operatörlerimize de adeta analarından emdiği sütü, kurdukları yanlış sistemle ( ödeme şekli vs )burunlarından getiren bu sistem, yıllardır İngiltere, İskandinavya ve Türkiye pazarını bitirdi”.

"Bazıları kendi misyonlarını tamamladılar"

“Kimse kusura bakmasın ama Sırf Orta Avrupa`nın harcamayı çok sevmeyen turistlerini adaya getirmek için mevzuat hazırlayanlar, tek kelime ile kendi misyonlarını tamamladılar. 

Charter operasyonlarına dair verilen teşvik miktarı düşerken ( bitmedi ) teşvikler azaltıldı; yıllardır yapılmayanlar büyük bir cesaret ile yapıldı ve artık bu doğrultuda nasıl ülkemize daha fazla nasıl turist ve ekonomik kazanım sağlayabiliriz diye hesaplar yapmamızın zamanı çoktan gelmişti”.  

"Yeni turizm teşvik esaslarında önemli reformlar var"

Yeni Turizm Teşvik Esaslarında neler yapıldığını açıklayan Esenyel,  en büyük reform şeklindeki değişikliğin, artık tarifesiz ( charter ) uçuşlarının tıpkı ayni miktarının 2018 yılı itibarı ile de tarifeli seferlere de verilecek olması olduğunu söyledi.

“Bir ülkenin istikrarlı bir turizm modeline kavuşması tarifeli uçuşların o ülkede istikrarlı bir şekilde oturmasına bağlıdır. En basiti ile potansiyel yolcu hangi saatte hangi hava yolunun uçuşu var bilmelidir. Böylelikle seferlerde oluşacak olan istikrar doğal olarak fiyatlara da yansıyacaktır. 

Dünyanın herhangi bir noktasından gerçekleştirilecek DİREK uçuşlardan ( Türkiye Cumhuriyetinden gelecek olan direk uçuşlar hariç ) Ercan havalimanı kullanılarak tarifeli bir sefer ile KKTC`ye getirilen, KITOB üyesi ve Oteller Encümeni tarafından belgelendirilmiş otellerde konaklatılan her turist için ayni Charter kapsamındaki yolcular gibi teşvik verilecek. Yıllardır cesaret edilmeyip yapılmayan ilk değişiklik budur”.

"Çok yakında daha fazla uçak şirketi bu pastadan yararlanmak isteyecek"

Artık değişimin tüm sektörlere daha doğru düzgün ve uzun süreli olması anlamında önemli bir adım atılmıştır diyen Esenyel,  çok yakında daha fazla uçak şirketinin sırf bu pastadan da yararlanması anlamında ülkemize uçan uçak şirketinin de çoğaldığının birlikte görüleceğini söyledi.

“Özel İlgi ve Kapalı gurup teşvikleri Özel ilgi ve kapalı gurup teşvikleri; bir önceki mevzuata göre artırılmış; ve bu artış da özel ilgi turizmi kapsamında dünyanın neresinden gelirse gelsin MICE ( Meeting, Incentive , Congress, Events ) Kısaca kongre ve konferans turizmi, spor, kültür, sağlık ) artırılmış ( en az 5 ve veya yedi gece konaklama şartı var ) en az iki veüç gece kapalı gurupların konaklatılması için verilen teşvik miktarında artış olmuştur. 

"Türkiye'den gelen Kongre turizmine büyük darbe vuruluyor açıklamaları yanlıştır"

“Anlaşılacağı gibi manipüle edilen özel ilgiye verilen teşvikler kaldırıldı, Türkiye`den gelen kongre turizmine büyük darbe vuruluyor şeklinde yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmaktan çok uzaktır diyen Esenyel, bilakis teşvik miktarları çoğaltılmıştır dedi. 

“Ada oluşumuz ve denizyolu teşvikleri Sanırsınız da Kuzey Kıbrıs bir Macaristan, Fransa , veya Almanya yada Belçika. Burası dört yanı denizler ile çevrili bir ada ve çok güzel bir ada. Bu vesile ile ülkemize deniz trafiği ile yolcu taşımayı düşünen şirketlere de bir açılım getirilerek aynı Charter ve Tarifeli seferlerde olduğu gibi aynı kriterlerde ( minimum beş ,ltı, ve yedi gece ) konaklama koşulu teşvik verilmesine karar verilmiştir. 

Diyebilirsiniz ki Türkiye`nin haricinde adamıza deniz yolu gelen kaç kişi var? Bu aşamada sadece Türkiye`den bile bu amaçlar ile seferlerin başlaması yine de önemli bir adımdır. Çok yakın bir gelecekte siyasi koşulların da daha da iyileşmesi yönünde atılacak olan adımlara da hazırlıklı olunması gerekirdi ki bizler bu aşamada 2019 yılı sonuna kadar bu sürece kendimizi hazırlamış bulunmaktayız. 

Büyük bir adım da kara yolları üzerinden gelen turistlere daha önceleri sadece minimum 3 gün konaklama karşılığı özel ilgi kapsamında gelen yolculara verilen teşviklere bir açılım daha getirerek minimum üç gün konaklama karşılığı her çeşit turisti adada görmek istediğimiz yönünde yapılması oldu. 

"Turist isterse adamıza Mars'dan gelsin teşviklenecek"

“Buna verilen katkı miktarı da eskisine göre çoğaltıldı. Turist adamıza isterse Mars dan  gelsin ve nasıl isterse , hangi kanaldan isterse gelsin. Eninde sonunda teşvikleşecek. Bunu yaparken hep şikayet konusu olan, büyük risklere giremeyen seyahat acentelerinin yani küçük ve orta boyutlu acentelerin aslında iş yapmaları üzerine düşünülen açılımlar oldu. 

Sadece büyük tur operatörlerinin kazanmayacağını belirten Esenyel, , diğerleri de bağlantılarını ve operasyonlarını iyi yönetebilirler ise, sistemin onlara da daha fazla kazanmak adına imkan sağlar hale geleceğini kaydetti.

"Şimdiden pazar araştırmalarına başlanmalı"

Esenyel, şimdiden otel ve pazar araştırmalarına başlamaları gerektiği hususunda sektörü uyardı. 

 “Alt yapı, Tanıtma ve Pazarlama ve Özel ilgi turizmi. Türkiye Cumhuriyeti yetkililerimiz ile bu yılın sonuna kadar özellikle alt yapı, projeler (özel ilgi ) ve ülkemizin turizm tanıtma pazarlanması anlamında önemli açılımlar yapılması üzerine mevzuatın dışında kalan konularda anlaştık. Yeni açılımlar sadece turizm anlamında devletimizin gelişmesi ve büyümesine katkı koymayacak, bu önemli açılımlar yapmak isteyen herkese de ( otelci, acenteci, iş adamı, esnaf, kobiler )de çok ciddi faydalar sağlayacak.”