Ceren ERCİH 

 Müzakere masasının bir kumar masası olmadığını kaydeden Tansel Fikri, masada sorumsuz bir aile reisi gibi davranılmaması gerektiğini, kumar masasındaymışçasına tüm malı mülkü egemenliği ve hakların verilemeyeceğini ifade etti. 

“SAĞLIKLI VE GÜVEN VERİCİ BİR MÜZAKERELER SÜRECİNE GİRMİŞ OLALIM” 

‘Karşımızda maalesef adayı Helen yapmak üzere yıllar önce yola çıkmış ve bu idealinden sapmayan yapıda bir komşumuz var’ diyerek söze başlayan eski bakan Tansel Fikri, sağlıklı bir müzakere sürecine girilebilmiş olunmasını şu sözlerle diledi; “Dilerim ki Kıbrıs’ın ortak sahibi Kıbrıs Türklerinin en az onlar kadar Kıbrıs varlığında, geleceğinde söz sahibi olduğunu, bir takım cümlelerle değil de bunu gerçekten benimsesinler. Çok daha sağlıklı ve güven verici bir müzakereler sürecine girmiş olalım.” 

“ANASTASİADİS BÖYLE BİR ŞEY DERSE HAYAL İÇERİSİNDEDİR” 

Kıbrıs’ta çözümün engellenemeyeceğini ifade eden Tansel Fikri, nasıl bir çözüm olacağının da önemli olduğunu belirtti. Fikri, sözlerini şöyle sürdürdü; “Siz bir iyi niyet paketi ile uluslararası trafiği ile ve uçuşlar başlayacak diye Türk kanadına diyorsunuz ki; ‘sizler yıllar boyu korumak için bu kadar şehit verdiğiniz egemenliğinizi bana devredin, topsuz tüfeksiz, bizler direk uçuşlar için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinin KKTC’de de geçerli olduğunu biz imzamızla sana lütfedeceğiz’ Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis böyle bir şey derse hayal içerisindedir. Bizim toplumda da maalesef bu cesaret veriliyor. Bir an önce barış olsun diye. Kıbrıs’ta çözüm engellenemez ama nasıl bir çözüm? Bu çok önemli.” 

“KIBRIS TÜRKÜ’NÜN VARLIĞI HER ŞEYDEN ÖNEMLİDİR” 

Kıbrıs Türkü’nün varlığının ekonomiden dahi daha önemli olduğunu kaydeden Tansel Fikri, Kıbrıs Türkü’nün haklarını korumayan bir anlama içerisine girilmemesi gerektiğini ise şu sözlerle belirtti; “Kıbrıs Türkü’nün varlığı her şeyden önemlidir. Eğer haklarımızı korumayan bir anlaşmaya yöneldiğimiz taktirde ve siyasal haklarımızı tescil etmediğimiz taktirde, güvenlik ihtiyaçlarımız karşılanmadığı sürece, Türkiye’nin etkin, fiili garantisi olmadığı sürece başımıza neler geldiğini zaten tarih gösteriyor.” 

“KUMAR MASASINDA DEĞİLİZ” 

Son olarak insanların kaderlerine yön veren kişilerin kendilerini kumar masasındaymışçasına bir hal ve tavır içerisine girmemesi gerektiğini ifade eden Fikri, sözlerini şöyle tamamladı; “İnsanların kaderlerine karar verirken ve insanların kaderlerini temsil eden kişilerin bilmesi lazım kumar masasında değiliz. Sorumsuz bir aile reisi bazen bütün malını mülkünü kumar masasında kaybeder, kaybettiğiniz bir daha geri gelmez. Yani bu vatan, bu özgürlük bir daha gelmeyebilir