Suna ERDEN

Kısa süre önce görevden alınan KKTC Hava Sporları Federasyonu Genel eski Başkanı Serdar Turganer dün “Yetkisiz belge düzenleme” suçundan teminata bağlanmak üzere Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Öte yandan eski Başkan Turganer ile altı kişinin Türkiye’de ortaklaşa Yavrukuş Hava Eğitim Merkezi isimli bir şirket kurdukları, KKTC Hava Sporları Federasyonu’na devlet tarafından ödenen 2 milyon TL katkının bir kısmının Türkiye’deki şirkete aktarıldığı ancak Türkiye’deki şirketin KKTC veya KKTC Hava Sporları Federasyonu ile bir bağlantısının olmadığı açıklandı. 

YETKİLERİ İPTAL EDİLDİ 

Soruşturmayı yürüten Adli Polis Hüseyin Özerenlerin mahkemeye aktardığı bilgilere göre olay şöyle gerçekleşti. Başbakan Yardımcılığı ve Spor Bakanlığı’na bağlı KKTC Hava Sporları Federasyonu 19 Aralık 2014 tarihinde yetkileri iptal edilerek, spor bakanlığına bağlandı. Bu adım üzerine 8 yıl boyunca federasyona başkanlık yapan zanlı Turganer’in yetkileri elinden alındı. 

MALİ MÜFETTİŞLER DEVREYE GİRDİ 

Federasyonun bakanlığa geçmesi üzerine Maliye Bakanlığı müfettişleri ve teftiş kurulu, federasyonun 2013 mali harcamaları ile ilgili bir rapor hazırladı. Hazırlanan rapor incelenmek üzere hukuk dairesine gönderildi. Raporu inceleyen hukuk dairesi suç unsuru bularak konuyu polise intikal ettirdi. Polis tarafından yapılan ilk incelemede, başkan Turganer ile federasyon yönetim kurulundan altı kişinin 2010 yılında ortak hisse ile Türkiye’de Yavrukuş Hava Sporları Eğitim Merkezi isimli bir şirket kurdukları tespit edildi. 

DEVLET KATKISINDAN PARA AKTARILDI 

Zanlı Turganer ve altı kişinin ortaklığı ile kurulan özerk şirkete, KKTC’den para aktarıldığı belirlendi. Türkiye’deki şirkete aktarılan paranın, KKTC devleti tarafından her yıl KKTC Hava Sporları Federasyonu’na verilen 2 milyon TL’lik katkının bir kısmından aktarıldığı tespit edildi. Polis verdiği bilgide, Türkiye’deki hava eğitim merkezi şirketinin KKTC veya KKTC Hava Sporları Federasyonu ile bir bağlantısının olmadığını açıkladı. 

YETKİSİ YOKTU, İMZA ATTI 

Polis, zanlı Turganer’in 17 Şubat 2014 tarihinde Girne Üniversitesi ile yetkisi olmadığı halde protokol imzalayarak suç işlediğini söyledi. Türkiye’de altı ortak ve zanlı tarafından kurulan Yavrukuş Eğitim Merkezinin başkanının ve imza yetkisinin başka bir şahsa ait olduğunu kaydeden polis, buna rağmen zanlı Turganer’in imza yetkisi olmamasına rağmen Girne Üniversitesi ile Yavrukuş Eğitim Merkezi’nin öğrenci eğitimi için hazırlanan protokole imza attığını belitti. 

YURT DIŞINA ÇIKIŞI YASAKLANDI 

Zanlının yetkisi olmadığı halde protokole imza attığını, diğer ortaklar ile aralarında sorun yaşandığını ve zanlının, “Yetkisiz belge düzenleme” suçunu işlediğini kaydeden polis, meseleile ilgili soruşturmanın sürdüğünü ancak zanlının serbest kalması halinde etki edemeyeceğini söyledi.Lefkoşa Kaza Mahkemesi, iki kefilin 50’er bin TL kefalet senedi imzalaması ve yurt dışına çıkış yasağı şartları ile Turganer’in tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmasına karar verdi.