Gazimağusa Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Şubesi’nin dışına klima monte edilmesi ve etrafının betonla sıvanması tepkiye neden oldu.

Sosyal medyada vatandaşlar bu fotoğrafı gün içinde defalarca paylaştı ve Eski Eserler dairesi bunu yaparsa halk neler yapar diye tepkilerini dile getirdi.

Mağusa’da Suriçi’nde bulunan Eski Eser ve Müzeler Dairesi Mağusa Şube Amirliği, adına yakışır işler yapmıyor. Normalde eski eser olması sebebi ile üzerine tek bir çivi çakılmasına müsaade edilmezken, daireye ait bina duvarlarına tahribatın en büyüğü yapıldı.

Çok sayıda klima monteli

Eski Eser ve Müzeler Dairesi’ne ait binanın dış yüzeyinde çok sayıda klima motoru monte edildi. Gerek daire için gerek binanın alt kısmında bulunan dükkanlar için montelenen klima motorları tarihi doku üzerinde hem çirkin görüntüye hem de büyük tahribata neden oluyor. Eski eser olması nedeni ile tarihi dokuya zarar vermemesi adına tek bir çivi çakılmasına hatta bazı zaman tadilatına müsaade edilmezken, eski eserleri korumak adına faaliyet gösteren dairenin duyarsızlığı ise sosyal medya da tepki topladı. 

Uzun yıllardır orada

Dün sosyal medya üzerinden yayılan ve tepki toplayan fotoğrafta yer alan klima motoru dairenin alt kısmında faaliyet gösteren bir dükkana ait. Dükkan işletmecisi söz konusu klimanın uzun yıllar önce bir hafta sonu dükkanın eski sahibi tarafından duvara takıldığını anlattı. Kendisinin defalarca tarihi dokuyu korumak adına gerekli yerlere başvuru yaptığını, klima motorunun çıkarılması ve gereken tadilatın yapılmasına yardımcı olması yönünde girişimlerde bulunduğunu söyleyen dükkan sahibi, kimsenin konu ile ilgilenmediğini belirtti.

Duvar çimento ile sıvalı

Eski Eser ve Müzeler Dairesi’ne ait daire duvarının klima motoru takılarak zarar uğratmasının yanı sıra, duvarda yaratılan hasar ise çimento ile sıvanarak kapatıldı. Bölge esnafı duvardaki tahribatın yaklaşık 10 yana mevcut olduğunu söylerken, defalarca uyarıda bulunmalarına rağmen kimsenin ilgilenmediğini ifade etti. Dairenin arka kısmında bulunan pencere kenarı da yine benzer bir yöntemle tadil edilmek istenirken tarihi dokuya zarar verilip tahribatta uğratıldı. Dün gün boyu sosyal medya üzerinden yayılan fotoğrafa ise vatandaş, “Eski Eser ve Müzeler Dairesi de bunu yaparsa halk ne yapsın” şeklinde tepki gösterdi. 

img_20160801_181257.jpg