Tarihi Bellapais Manastırı yanına yapılacak 40 tonluk atık su arıtma tesisine “hayır” diyen bölge sakinlerinden bir grup vatandaş, 800 yıllık tarihi eseri korumak için inatla “arıtmaya karşı hayır” kampanyasını yürütmeye devam ediyor. Tarihi Manastırın dibinde bulunan ve yapılacak arıtma tesisinden dolaylı olarak etkileneceği iddia edilen Bellapais Garden’s Otel yöneticileri de avukatları Boysan Boyra aracılığıyla arıtmaya itirazlarını bildirdi.

Arıtma tesisi için dün sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki duruşma gerçekleştirildi. Duruşmalara gelecek hafta Salı günü devam edilecek.

Sabah saatlerinde Yüksek İdare Mahkemesi’nde (YİM) gerçekleşen duruşmaya Çevre Mühendisi olarak Mağusa Belediyesi’nde görev yapan Doğuç Veysioğlu, davacı tarafın tanığı olarak çıkarıldı. Doğuç Veysioğlu, arıtma tesisinin özellikleri ve kurulmakta olan bu arıtma tesisinin teknik bilgilerini paylaştı.

Evet bölgeye zararı olacaktır

Bellapais Manastırı yanına yapılacak arıtma tesisinin çevreye ve tarihi manastıra zarar vereceğini söyleyen Doğuç Veysioğlu şunları söyledi:

“Yapılmakta olan arıtma tesisinin çevrede yaşayan insanlara ve bölgeye zararı olacaktır. Zaten sulama suyu olarak da bunun standartlara uymayacağını söyleyebilirim. Bunu söylerken de bu tesisin arıtma kalitesini incelediğim için bu bilgilere sahip olarak ifade ediyorum. Tesisin yanına yapacakları emici kuyular da risk teşkil etmektedir. Böyle bir tesis yapılırken, bunun çevreye ve bölgeye olan zararları, bölge halkı ile önceden paylaşılması gerekirdi, zira orada onlar yaşıyor. Arıtmadan arta kalan katı atıkların da taşınması sırasında ortaya rahatsız edici kokular da çıkacaktır. İşin en garibi, Tarihi manastırı korumakla mükellef olan bir devlet dairesinin (Eski Eserler ve Müzeler Dairesi) bu işin planlayıcısı olması...”

Çevreye zararı yok

Yüksek İdare Mahkemesi’nin dün öğleden sonra devam eden duruşmasına Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da katıldı. Aşıkoğlu davacı ve davalıların sorularını yanıtladı. Aşıkoğlu, “Biz bakanlık olarak bu arıtma tesisine karşı değiliz” dedi. Arıtma tesisinin çevreye hiçbir zararı olmayacağını savunan Aşıkoğlu, üzerinin de kapatılacağı için görsel kirlilik de yapmayacağını söyledi.

“Değerlerimize sahip çıkalım”

Yüksek İdare Mahkemesi’nde duruşmayı izlemeye gelen vatandaşlar, 800 yıllık bir değere sahip olan tarihi Bellapais Manastırı yanına arıtma tesisi yapılmasına izin vermeyeceklerini, ancak sit alanı kapsamında bulunan manastır çevresine esas Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Manastır yakınına yapılacak bu tesisin, sadece manastır içinde kiraya verilen restoran işletmecisinin işine yarayacağını vurgulayan vatandaşlar, “değerlerimize sahip çıkalım” sloganıyla tüm vatandaşları gelecek hafta Salı günü saat 11:00 de YİM’de yapılacak duruşmayı izlemeye ve destek vermeye çağırdı.