Yasanın yürürlüğe girmesiyle toplam 100 kişi devlette istihdam edilmek üzere başvurmaya hak kazanacak.

Komite raporunun Komite Başkanı Birikim Özgür tarafından okunmasından sonra ilk sözü alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yasa önerisine değişiklik önerileri olduğunu açıkladı ve 30 Haziran’da işten durdurulan CAS çalışanları ifadesi yerine tüm KTHY çalışanlarını kapsamasını istediklerini belirtti.

Yorgancıoğlu, istihdam edilmek isteyenlerin, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 5 gün içinde başvurabileceğini söyledi.

SANER

Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Ersan Saner, Başbakan’ın değişiklik önerisine destek belirtti.

CAS çalışanlarının sıkıntısını çözene dek hayvancılarda olduğu gibi eylemcilerin canından bezdirildiğini savunan Saner, “Gerçekten vahim durumdasınız. Attığınız her adımda, bir öncekiyle hiçbir bağlantı yok” dedi.

Tasfiye edilen KTHY’nin çalışanlarının istihdamından farklı kategorileri yaratanın 24 Temmuz 2008’de Havaş’la imzaladığı protokolle CTP-DP hükümeti olduğunu savunan Saner, Başbakan’ın sunduğu değişiklik önerisiyle kategori farklarının ortadan kalkacağını, bu yüzden desteklediklerini, aksi halde kendilerinin bu yönde değişiklik önerisi sunacaklarını belirtti.

Saner, muhalefetin eleştirilerinin, hükümetin söylemleriyle ilgili olduğunu belirtti.

Saner, işsiz kalan KTHY çalışanlarının ihtiyat sandığı prim eksiklerinin yatırılmasını istedi.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, uzun zaman mağdur edilen KTHY’nin eski çalışanlarının sorunlarına bu yasayla çare bulunacağını söyledi.

KTHY’yle ilgili araştırma komitesinin de sonuçlanması ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini ifade eden Çakıcı, KTHY’nin UBP döneminde battığının unutulmamasını istedi ancak CTP’nin de sorumluluğu bulunduğunu belirtti.

Mehmet Çakıcı, tüm KTHY çalışanlarının intibaklarıyla ilgili bir yasa önerisi sunup ivedilik istediğini hatırlatarak, bu yasa önerisinin komitede beklediğini; bir diğer yasa önerisi hazırlayıp CAS’ta görevli eski KTHY çalışanlarına 6 aylık müracaat süresi verilmesi için düzenleme sunduklarını anlattı.

Çakıcı, kendi önerilerini de kapsayan bu öneriye sıcak baktıklarını söyledi.

“Verdiğimiz kavga bir sonuca ulaşmasından memnuniyet duyuyorum. İnsanların daha çok mağdur olmadan, devlet çalışanı oldukları savcılık raporuyla da belgelendiği için memnunum ama bana göre yeterli değil. İntibaklarla ilgili ikinci yasamız komitede beklemektedir” diyen Çakıcı, tüm KTHY çalışanlarının intibaklarının kazanılması gerektiğini belirtti.

Çakıcı, yasanın herkese hayırlı olmasını diledi.

TATAR

Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, KTHY çalışanlarının büyük sıkıntılar çektiğini, CAS’ın nasıl bu durumlara geldiğiyle ilgili Başbakan Yardımcısı’nın doyurucu bilgi vermediğini söyledi.

Tatar, Ercan’daki yer hizmetleri konusunda tekelleşmeden halkın zarar göreceğini belirterek, rekabetin sağlanması gerektiğini; hükümetin bu konuda bazı düzenlemeler yaptığını ancak CAS’ın ezildiğini ve bu saatten sonra da CAS’ta sorunların süreceğin savundu.

“İrademiz nerde, KKTC bu kadar mı aciz?” diyen soran Tatar, Ercan’daki bazı bölgelerin ihaleyi alan şirkete devredilemediğini; saatin çalıştığını, 2 yıl kaldığını ve bunun takipçisi olacaklarını, seyirci kalmayacaklarını söyledi.

Ersin Tatar, yer hizmetleri konusunda İstanbul’da alınan kararı devletin seyrettiğini savunarak, eski KTHY çalışanların hizmet şemalarının iyi yapılmasını ve daha fazla mağdur edilmemesini istedi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, yasada şimdi yapacakları değişiklik ta başta KTHY’den CAS’a aktarılanlar için de yapılsa bugün sorun yaşanmayacağını söyledi.

CAS’ın Havaş’ın atadığı müdür vasıtasıyla tek taraflı kapatılma kararı verildiğini, bunun çok geç ortaya çıktığını anlatan Denktaş, bugün CAS tek şirket olarak çalıştırılsaydı daha iyi olacağını ancak sendikal bir eylem sonrası başka bir şirketin devreye girdiğini anlattı.

Serdar Denktaş, CAS’ın 69 kişiyle yoluna devam edeceğini söyledi. Aslında ihtiyaç olmamasına rağmen bu 69 kişinin UBP kurultayı döneminde istihdam edildiğini belirten Denktaş, “Şimdi biz bu 69 kişiyle CAS’ı devam ettireceğiz” dedi.

CAS’ta halen 5 kişinin bulunduğunu, onların da devlete geçme hakkı doğduğunu, kendilerinden görevlerinde kalmalarını rica ettiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Denktaş, bugün itibarıyla bir sorunun daha ortadan kalkacağını söyledi.

Serdar Denktaş, “KTHY’nin zarara girmesine birden çok partinin neden olabileceğini ama egemenliğin en önemli simgelerinden biri kabul ettikleri bayrağı İngiltere’ye, Almanya’ya da taşıyan KTHY’yi kapatanın İrsen Küçük hükümeti olduğunu ve bunu affetmenin de mümkün olmadığını” ifade etti.

“Zarardan kurtarma yerine kapatalım kurtulalım mantığı olamaz” diyen Denktaş, yer hizmetler, teknik hizmetler de KTHY’de olduğu için personelin kabarık göründüğünü söyledi.

“CAS AYAKTA DURAN BİR YAPIYA KAVUŞTURULACAK”

Denktaş, bir şirketle görüşmelerinin sürdüğünü, yakında CAS’la çalışmaya başlayacağını; THY’den olumsuz bir şey gelmediğini ancak yasal sorun yaşanmaması için çalışmaların sürdüğünü bildiren Denktaş, toplam 74 personelle CAS’ın ayakta duran bir yapıya kavuşturulacağını söyledi.

Bu süreçte 4 KTHY çalışanının vefat ettiğini; ailelerinin yararlanabilmesi için onların ihtiyat sandığı yatırımlarının yapıldığını bildiren Başbakan Yardımcısı Denktaş, fonda birikecek gelirle diğer personelin haklarının da ödeneceğini belirtti.

Denktaş, “Büyük bir mağduriyet yaşandı, keşke olmasaydı ama artık oldu. Bugünkü kararla belli bir noktaya daha yaklaşacağız” dedi.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, KTHY’nin kapanmasına neden olan etkenin THY’nin yüzde 50 payının geri alınıp iyi yönetilememesi olduğunu savundu.

Özgürgün, sürecin iyi bilinmesi gerektiğini kaydederek, “Bu süreçte gerçekten bugün atılan doğru bir adım var. En azından çalışanların mağduriyetinin bugün için sonlandığı bir noktadayız. Bundan sonra CAS’ın nereye gideceği bilinmiyor” dedi.

Suçlama yaparken belgelere ve doğrulara dayanmak gerektiğini vurgulayan Özgürgün, “Olay gerçekten KTHY’ye oldu” dedi.

KTHY’yi UBP’nin kapatıldığını söylemenin doğru olmadığı görüşünü ifade eden Hüseyin Özgürgün, Avrupa’daki birçok havayolu şirketinin de sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti.

SOYER

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, KTHY tecrübesinin her yönüyle konuşulması gerektiğini belirterek, KTHY’nin kurulduğu dönemde uçuş hakkının önemli bir kazanım olduğunu anlattı.

Soyer, uçuş hakkı için altyapı gerektiğini ve bu yüzden maliyetin yüksek göründüğünü kaydetti.

Kendi hükümetleri döneminde THY’ye 12 milyon dolar borç olduğu dönemde kabul etmeyip incelediklerini ve alacak olduğunu saptadıklarını belirten Ferdi Sabit Soyer, bu konuda daha fazla konuşmak istemediğini belirtti.

Kıbrıs Havayolları’yla ilgili Başbakan Yardımcısı Denktaş’ın önerisinin alay konusu yapıldığını oysa ciddi tartışılması gerektiğini ifade eden Soyer, hem KTHY hem de Kıbrıs Havayolları’nın Kıbrıs sorunu yüzünden maliyetlerinin yükseldiğini anlattı.

Konuşmaların ardından yasa önerisinin madde madde görüşülmesine geçildi.

DENKTAŞ DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ SUNDU

Bu sırada Başbakan Yardımcısı Denktaş, Başbakan ve kendisi adına bir değişiklik önerdi. Değişiklik önerisi, yasanın KTHY eski çalışan mağdurların tümünü kapsamasını içeriyor. Öneri oy birliğiyle kabul edildi.

ÖZGÜRGÜN: “BAŞBAKAN BİZE ÇALIM ATTI”

Bu sırada söz alan UBP Genel Başkanı Özgürgün, daha önce böylesi durumlarda kendilerine bilgi veren Başbakan’ın bu sefer bilgi vermediğini ve “çalım attığını” söyledi. Özgürgün, “Tavrınız buysa bundan sonra Başbakan Yardımcısı’yla birlikte öneri yapın, muhalefetten bir şey istemeyin” dedi ve öneriye ana muhalefet partisinin de katılması gerektiğini söyledi.

Toplantıyı izleyen eski KTHY çalışanları yasa önerisinin oybirliğiyle geçmesini sevinçle karşılayarak toplantıdan ayrıldı.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra divan katipliği seçimine geçildi.