Melin Dobran

Gönyeli’de yaşayan 71 yaşındaki Fikriye Özsüzoğulları, eski bayramların şimdiki bayramlara göre daha heyecanlı olduğunu söyledi. 

Çocukluğundaki bayramları özlediğini dile getiren Öksüzoğulları, şimdiki nesilde bayram heyecanı diye bir şey görmediğini ifade etti. 

Çocukken bayram sabahını heyecanla beklediğini belirten Özsüzoğulları, aile ziyaretinin ardından bayram yerindeki oyuncaklara binmek için can attıklarını söyledi. Evli, 5 çocuk ve 7 torun sahibi olan Öksüzoğulları, ailesi ile mutlu bir bayram geçirdiğini söyleyerek, “Ne olursa olsun, eski bayramlar bambaşkaydı” dedi.

“Bayram çok heyecanlı geçerdi”

Özsüzoğulları, eski bayramları şöyle anlattı, “Ben Gönyeli’de doğdum büyüdüm. Çocukken annem bize terziden elbise diktirtirdi. O elbiseyi yatağın üzerine koyardık ve heyecandan uyuyamazdık. Sabah kalktığımızda hazırlanırdık ve ailemizi ziyaret ederdik. Büyüklerimizin elini öperdik ve kim kaç kuruş harçlık verecek diye heyecanla beklerdik. Fırınlar yanardı, yemekler yenirdi. Eski bayramlar çok güzel ve bambaşkaydı. Bayramın ikinci gününü ise sabırsızlıkla beklerdik. Komşumuzun otobüsü vardı ve bizi bayram yerine götürürdü. Salıncaklara ve ata binmek için çok heyecanlanırdık. O zaman bayram yeri hisarın karşı tarafındaydı. Bir Nezire nenemiz vardı onun eşi kuruyemişçiydi. Hartucun içinde kuruyemiş satardı, ondan kuruyemiş alırdık. Şevki dayıdan da şeker leblebisi alırdık. O leblebiyi ruj diye dudağımıza sürerdik. O günler çok güzeldi.

“O dönem çocuk olmak başkaydı”

“1950’li yıllarda bayramlar böyle geçerdi. Evlendim, çoluk çocuğa karıştım. Bu sefer de çocuklara bayramlık kıyafet alma, onları gezdirme heyecanı yaşadık. Ailemiz büyüdü, torun sahibi oldum. Bayramlar daha da güzelleşti. Bu bayram da benim içim güzel geçti. Buna rağmen eski bayramları arıyorum. Çocuklarım, torunlarım, eş, dost akraba sağ olsunlar ziyaretimize geldiler, yedik içtik, güzel vakit geçirdik. Eski bayramlarda bayram tadı vardı, heyecan vardı. Şimdi daha farklı. O heyecanı göremiyorum. O zamanlarda çocuk olmak çok başkaydı. Geçmiş yıllarda özellikle hanımlar için çok imkân yoktu. Herkes bahçede, tarlada çalışırdı. Bayramın bir özelliği vardı, herkes o gün güzel giyinirdi, makyaj yapardı. Şimdi hanımlar her gün giyiniyor, her gün makyaj yapıyor. Eskiden olan o bayram heyecanını şimdilerde göremiyorum.”