Hüseyin Çiçek - Melin Dobran

Başkent Lefkoşa ve Gazimağusa’da tüm umutlarını Ramazan Bayramı için yapılacak alışverişlere esnaf, dün itibarı ile istedikleri satışı yapamadıklarını söyledi.

Diyalog’a konuşan esnafın büyük çoğunluğu çarşının henüz canlanmadığını, aybaşı olması ve maaşların yeni ödenmesine karşın satışların kötü gittiğini belirterek, bu duruım karşısında indirime gittiklerini söyledi.

Esnaf her geçen yıl durumun daha da kötüye gittiğinden yakınarak, toplu iflasların yakın olduğunu dile getirdi. Geçmiş yıllarda bayram öncesi çarşının genellikle kalabalık olduğunu, ancak  son yıllarda bayram haftaları ile normal günlerin hiçbir farkı kalmadığını belirten esnaf, tüm umutlarının son iki güne sarktığını ifade etti.

Bayram öncesi çarşıda sessizlik yaşandığını ifade eden esnaf, yine de son güne kadar umutla bekleyeceğini söyledi. 

Esnaf ne dedi?

Erkan İpekçioğlu: Bayram arifesinde olmamıza rağmen hiçbir hareketlenme veya bir farklılık gözlemleyemedik,  umarım bu kötü günleri herkes çok fazla zarar görmeden atlatabilir.

Güven Başarır: Satışlarımızda bugün yeni yeni kıpırdanmalar oldu. Ancak bize gelen müşteriler hep turist, yerli halkımız ne yazık ki bize, hatta suriçine bile gelmiyor. Genel olarak işlerimizin durumu çok kötü. İnsanımızın son gün çarşıya çıkma alışkanlığını göz önünde bulundurursak, arife günü satışlarımızın iyi olması yönünde hala umutla bekliyoruz.

Sabri Umay: Büyük marketler olduğu sürece bizim iş yapabilmemiz mümkün değil. B0üyük marketler yetmezmiş gibi şimdi yeni Alışveriş merkezleri de açılıyor, o zaman tam batacağız. Bayram geldi biz halen daha iş yapamıyoruz. Çünkü herkes büyük marketlerde. Bir de her önüne gelen dükkan açmaya başladı, artık kolay kolay dükkan açma izni vermesinler. İnsanlar iflas ediyor, son zamanlarda suriçi bölgesinde 5 tane dükkan kapandı.

Yılmaz Parlan: İnsanların yaşam standartları yükseltilmediği ve var olan sorunlara siyasi irade gösterilmediği sürece arpa boyu yol almamız mümkün değil. Suriçi esnafı olarak Derinya kapısının açılması için yapmadığımız eylem kalmadı ancak o kapıyı açmaya kimsenin siyasi iradesi yetmedi. Derinya kapısı açılmış olsa Mağusa’nın güney kesimine gelen 2 milyon turist, tarihi eserlerimizin zenginliği nedeni ile bu tarafa akın edecek ve esnafın yüzü gülecektir. Ancak siyasilerimiz iş yapmamızı istemedikleri için, onlara muhtaç olmamız için, onların kölesi olmamız için o kapıyı açmıyorlar.  Haksız rekabet altın da ezildiğimiz yetmiyormuş gibi önümüzde ne yazıkki siyasiler tarafından tıkanıyor. Pek yakında toplu iflaslar başlayacak, 11 bin kişinin mahkemelik olduğu bir ülkede her şey sosyal patlamaya gebedir. Bayram geldi ancak bizim gördüğünüz gibi tadımız tuzumuz yok. Ülkedeki turist sayısında bu yıl yüzde 50 düşüş var ancak siyasetçilerin henüz bir tedbir aldığı yok. 

Süreyya Oktay: Bayram geldi ancak işlerde en ufak bir artış olmadı. Sadece özel müşterilerimizden kazandıklarımız ile yetiniyoruz, başka müşterimiz ne yazık ki yok. İşlerimiz genel anlamda çok kötü.

Salih Oktay: Öncelikle herkesin bayramını kutlamak isterim, ancak piyasanın durumu oldukça kötü. Ekonomik durgunluk maalesef devam ediyor, devlet daireleri 9 gün tatil yapacakken biz önümüzdeki perşembeden itibaren çalışacağız. Allah herkesin yardımcısı olsun.

Kasım Uluçaylı: Ne yazık ki surüçi bölgesinde bayram havası yok, satışlarda herhangi bir artış gözlemlemedik. Ben Kıbrıs elişi sattığım halde satışlarım çok iyi gitmiyor, piyasanın durumu maalesef alabildiğine kötü. Umarım esnaf olarak bu kötü günler günün birinde sona erer ve kabus yerini aydınlık günlere bırakır.

İsmail Ayrılmaz: Lokma sattığım için Ramazan süresince işlerim çok güzel gidiyor, gayet güzel bir Ramazan geçirdim.

Serkan Bulut: Ben işlerimden memnunum, kazandığım bana yetiyor, işlerim kötü diyenlerde ne kazanırsa kazansın, her zaman kazandığının 5-6 mislini kazanmak istediği için, satışlarından memnun değil. Ben satışlarımdan da hayatımdan da memnunum, bir de su gelince benim için her şey daha da güzel oldu.

Ecmen Avcı: Sokaklarda maalesef bayram havası yok. Hem satış hem de hareketlilik açısından geçen yıl ile bu yıl arasında pek bir fark yok. Bayramlardaki heyecan tamamen öldü. Esnaf bayramda sinek avlıyor. Cebinde para olana bayram güzel. Maddi durumu iyi olanlar alışveriş yapıyor.

Gizem Çeliker Akandere: Çarşıda bayram öncesi alışveriş için çok bir hareket yok. Tatilin 9 güne çıkarılması cazip geldiği için, halk daha çok tatil planı yapmıştır. Bayramlar eskisi gibi değil. Mağazamızın çocuk reyonunda biraz hareket var. Geçmiş yıllara göre, bayram ve sezon başı olduğu için zaman zaman satışlarda hareketlilik oluyor. Bayram için piyasa şu an durgun.

Burcu Abul: Genel olarak baktığımızda, çarşıda bir bayram havası yok. Müşterilerimiz sabah erken saatlerde ve akşamüzeri mağazamıza uğruyor. Normal zamanda ihtiyaç duyulan ürünler satılıyor. Geçmişte bayram öncesi daha hareketli geçerdi. 3 al 2 öde kampanyası da yaptık. Sokaklarda alışveriş için dolaşan kişi sayısı da azaldı. Son günlere doğru hareketlenir diye umuyorum.

Ercan Koşan: Çarşıda bayram alışverişi için herhangi bir kalabalık görmedim. Umudumuzu yitirmiş değiliz. Son güne kadar bekleyeceğiz. Belki maaşlar ödenince, vatandaşımız alışveriş yapmak için çarşıya gelir diye düşünüyorum. Geçmiş yıllarda çarşıda kalabalık vardı. Halkımızda bayram heyecanı vardı. Yıllar geçtikçe çarşıya gelen insan sayısı da azaldı. Alışveriş yapan oluyor ama eskisi gibi değil.

Hanife Karataş: Bayram için menekşe, horozibiği, cezar, gül ve karanfil gibi çiçekler hazırladık. Henüz gelen giden yok. Bayramda birçok vatandaş tatil planı yapıyor. Tatile denk gelince de satışlar düşüyor. Bu sene fazla çiçek almadım. İnsanların alım gücü de düştü. Geçen yıl 15 bin karanfil aldım, bu yıl 12 bin tane aldım. Zaten satılmayan çiçeklerim çöpe gidiyor. Genelde mezarlık ziyareti için çiçek alan oluyor.

Salime Bıçak: Geçen yıl bayram öncesi satışlarımız gayet iyiydi. Bu yıl satışlar biraz durgun ama son güne kadar umudumuz var. Dükkânımız her gün açıktır. Genelde küçük saksı çiçeği satıyoruz. Marketlere karanfil veriyoruz.