Eniz Orakcıoğlu

Geçitkale Esnafı Yeni Bakış’a konuşarak işlerin düşmesinden yakındı. Ekonomik krize bağlı olarak insanların alım gücünün düştüğünü söyleyen esnaf bu durumun kendilerine kötü yönde yansıdığını söyledi.

Harun Denizoğlu;“Müşteriler azaldı”

“Ülkede yaşanan ekonomik kriz bizlere de yansıdı. Müşteriler eskiye göre azaldı, çünkü alım gücü düştü. Kaldı ki dövizin yükselişi de hem vatandaşı, hem de bizi etkiledi. Kredi borçları ile boğuşan vatandaş harcamalarından kıstı, bizimde maliyetlerimiz artığı için fiyatları artırmak zorunda kaldık.”

Yılmaz Çelebi;“Esnafın durumu hiç iyi değil”

“Esnafın durumu hiç iyi değil. Eskiye göre kıyaslarsak işlerde azaldı. Ülkede ekonomik sorunlar yaşanıyor, insanların artık cebinde ay ortasından para bitiyor, herkes harcamalarını kısmak zorunda kalıyor buda bize yansıyor.”

Mustafa Topcuoğlu;“İşlerde düşüş var”

“Yaşanan ekonomik kriz ve dövizin yükselişi vatandaşı etkilerken onlara bağlı olarak bizleri de etkiledi. Son 3-4 ay var işlerde büyük oranda düşüş var, insanların alım gücünün düşmesiyle kısılan harcamalar esnafı olumsuz etkiledi. Örneğin 13’üncü maaşlar ödendiği zaman işler artı, buda demektir ki insanlarda para olduğunda bunu harcıyorlar ve bu durumda diğer sektörlere yansıyor”

Uğur Altındağ;“Vatandaş sıkıntılı”

“Uzun zamandır dövizde yaşanan yükselişler, ülkede birçok kaleme zam gelmesine sebep oldu, suya elektriğe ve akaryakıta gelen zamlarla bağlantılı yiyecek ve giyecek sektörü gibi birçok sektördeki ürünlere de artış geldi. Tüm bu artışlara rağmen vatandaşın özelliklede asgari ücretli vatandaşın maaşları aynı kaldı ve eridi. Mecburen hem kredi borçları ile hem de artışlarla boğuşan vatandaş birçok yerden kısıntı yapmak zorunda kaldı ve bu biz esnafa da olumsuz yansıdı.”

Hülya Çağman;“Pahalı alıp ucuz veriyoruz”

“İşler düştü bunun sebebi de bana göre dövizin yükselişi ve insanların borçlarını bile ödeyemez duruma gelmesi ve alım gücünün düşmesidir. Tüm bu zamlara rağmen fiyatlarımızı bile yükseltmedik yine de işlerimizde düşüş yaşandı. Pahalı alıp ucuz veriyoruz sırf insanlara alabilsin diye.”

Hasan Bosun;“İşsizlikten tavla oynuyoruz”

“İnsanların alım gücünün düşmesi ve ekonomik kriz bizleri de etkiledi. Eskiden her hafta tıraşa gelen kişiler artık yaşanan bu ekonomik çöküntüden dolayı 3 haftada bir tıraş olmaya geliyor. Sizlerin de gördüğü gibi bizde işsizlikten tavla oynuyoruz.”

Mustafa Çimen;“Esnaf zor durumda”

“Esnafın durumu vahim... Ekonomik kriz vatandaşı, ülkedeki diğer sektörleri ve biz esnafı da kötü yönde etkiledi. Berberlere sık sık uğrayan vatandaş şimdi 2-3 haftada bir uğruyor, hatta bazıları artık kendileri evde tıraş olmayı seçiyor.”

Necati Kanizi;“Veresiye alınan mallar ödenemiyor”

“İnsanların alım gücü düştüğünden dolayı veresiye vermek zorunda kalıyoruz ve bu sefer vatandaş borca aldığı malzemeleri ödeyemiyor. Tabi ki ekonomik krize bağlı olarak bizimde işlerimizde düşüş oldu.”