Melin Dobran

Başkent Lefkoşa’da otobüs terminalinde her Pazar günü kurulan açık Pazar, bu hafta oldukça kalabalıktı. Genelde yeşillik ve meyve alan vatandaşlar, esnafın yüzünü güldürdü. Sonbahar dönemine yaklaştığımız şu günlerde nar, portakal ve kolokas gibi ürünler de tezgâhta yerini aldı. Esnaf, pazarın oldukça kalabalık olduğunu ifade ederek, uzun zamandan beridir pazarda böyle kalabalık görmediğini söyledi. Son iki günden beridir yağan yağmurdan dolayı tedirgin olduğunu ifade eden esnaf, kış döneminin yaklaştığını belirterek kapalı alan ihtiyacını anımsattı. Esnaf, “Yağmur yağdığında aynı şeyleri yaşayacağız. Yine çadırlarımız akıtacak, rüzgârdan dolayı direklerimiz uçacak. Yıllardır söylüyoruz, hem vatandaş için hem de esnaf için kapalı yer yapılması şart. Bize de ürünlerimize de yazık” dedi.

Esnaf ne dedi?

Hakan Esergül: Pazar esnafı uzun zamandan beridir kapalı alan istiyor. İki günden beridir Lefkoşa’ya yağmur yağıyor. Bu yağmurlar kısa sürdüğü için büyük bir sıkıntı yaşamadık ama önümüz kış. Her kış olduğu gibi bu kış yine çadırlarımız akıtacak, direkler rüzgârdan uçacak. Çok sıcak havada müşteri gelmiyor, kışın yağmurdan dolayı müşteri gelmiyor. Esnafın hali ne olacak?

Ali Dağdelen: Birçok esnafın çadırı filedendir. Kış dönemi yağmur yağdığı zaman çadırlarımız akıtıyor. Hem esnaf hem de müşteri bu durumdan rahatsız oluyor. Birkaç kez şiddetli rüzgârdan dolayı çadır direkleri müşterilerin üzerine düştü. Zaten yağmurda çamurda pazara uğrayan olmuyor. Yazın sıcaktan ürünler çürüyor. En çok zarar gören biz esnaf oluyoruz. Umarız en kısa zamanda kapalı bir alanımız olur.

Yasin Yılmaz: Kışın Allah yardımcımız olsun. Hem müşteriler hem de biz kapalı alan istiyoruz. En ufak bir rüzgârda çadırlarımız dağılıyor. Elimizden geldiği kadar önlem almaya çalışıyoruz ama yeterli olmuyor. Kapalı alan gibisi yok, bunu sadece biz değil müşteriler de istiyor. Hem kışın hem de yazın iki taraf da sıkıntı yaşıyor. Bu da bizim satışlarımızı etkiliyor.”