Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Gazimağusa – Lefkoşa güzergahında faaliyet gösteren otobüs işletmelerinin işbirliği kararı ile ilgili olarak “Rekabet Yasası’na aykırı olduğu” gerekçesiyle Rekabet Kurulu tarafından soruşturma başlatıldığını savunarak, bu durumu eleştirdi.

Oda Koordinatörü Hürrem Tulga yazılı açıklamasında, Rekabet Kurulu’nun, ülkenin bütününde merkezi bir ulaşım sistemi ihtiyacının ve politikalarının yapıcı olarak masada olduğu bir dönemde soruşturma açmasının, kurulun toplumsal duruşundaki eksiklikten ileri geldiğini savundu.

Tulga, ülke içinde tren, uçak veya tramvay gibi alternatif toplu taşıma sistemlerinin ve yatırımlarının olmadığını, dolayısıyla kamunun ulaşımda daha etkin olması ve merkezileşmenin acilen sağlamasının büyük önem kazandığını kaydetti. 

Tulga, yolcu taşımacılığı için izinlerin bugüne kadar devlet tarafından verildiğini, yolcu bileti fiyatlarının da kilometre bazlı olarak devlet tarafından belirlendiğini, bu çerçevede yolcu taşımacılığını yapan işletmelerin kendi aralarında bir birleriyle rekabete girişerek kendilerini tüketme noktasına getirdiklerini savundu.

Bu işletmelerin ne doğru dürüst otobüs, minibüs yenilemeyi başarabildiğini ne de başarabilenlerin otobüs veya minibüslerini ödeyebildiklerini ifade eden Tulga, kurulacak bir ulaşım sisteminde kamunun denetiminin etkin ve sistemin güvenli olmasının, can güvenliğinin sağlaması için elzem olduğunu dile getirdi.

Tulga, ulaşımda saat belirlemenin, şoför eğitiminin, ücretin, minibüs veya otobüs kalitesinin önceden belirlenmesi ve denetlenmesi gerektiğini de ifade ederek, ulaşım alanında tekel yaratılmak istenmiyorsa devletin elini taşın altına koyarak işbirliğini sağlaması ve ulaşımı katılımla özerk yapıda merkezileştirmesi gerektiğini kaydetti.